B2B’de Dönüşümü Arttıracak E-posta Konu Başlıkları
26 Temmuz 2021
B2B’de Site Yönetim Rehberi
26 Temmuz 2021

B2B Sektöründe Storytelling Tekniği Hakkında Her Şey

B2B Sektöründe Storytelling Tekniği Hakkında Her Şey

Günümüzde dijitalleşmeyle birlikte B2B sektörüne olan ilgi de artmaktadır. B2B’ye olan bu gözle görülebilen ilgi beraberinde rekabet ortamını da getirmektedir. Rekabet ortamının büyümesiyle markalaşmak oldukça zor olsa da imkansız değildir. Bunun için markaların hedef kitleleriyle etkileşim içerisinde olması, onların akıllarında kalması ve bir marka hikayesi yazması gereklidir. Bu noktada Storytelling devreye girmektedir. Peki, Storytelling nedir? B2B sektörü için neden önemlidir? Bu soruların cevaplarına ve daha fazlasına yazımız üzerinden ulaşabilirsiniz. Sizler de B2B firmanız için Storytelling stratejisinden faydalanabilir ve marka bilinirliğinizi arttırabilirsiniz.

Storytelling Nedir? Hangi Sektörlerde Kullanılır?

Hikaye anlatıcılığı olarak da bilinen Storytelling, markanın tüketicide uyandırdığı gerçekleri ve duyguları bir araya getiren bir pazarlama stratejisidir. Storytelling’te temel amaç; tüketicilerin bir ürün veya hizmeti neden satın almalarının gerektiğini, markanın hikayesini, geçmişini ve varoluş nedenini ele alarak tüketicileri duygusal olarak harekete geçirmesidir.

Firmaların marka bilinirliğine ve pazarlama faaliyetlerine büyük ölçüde katkı sağlayan Storytelling, pek çok firma ve markanın vazgeçilmezidir. Özellikle de B2B’de hikaye anlatıcılığından sıklıkla yararlanılmaktadır. B2B firmaları Storytelling ile satışlarında başarıyı yakalayabilmektedir.

B2B’de Storytelling Yazarken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

B2B’de Storytelling yazmak, büyük bir ustalık gerektirmektedir. Bu süreçte birkaç unsura dikkat edildiği takdirde amacına tam olarak hizmet eder bir hale gelmektedir. Dikkat edilmesi gereken unsurlar ise şunlardır:

  • Hikaye oluştururken hedef kitlenin duygularına hitap etmek gereklidir.
  • Verilen mesaj duygusal bir tepki içermelidir.
  • Akılda ve sektörde kalabilecek gerçekçi mesajlara odaklanılmalıdır.
  • Mesajda yer alacak bilgiler basitleştirilerek sunulmalıdır.
  • Hikayenin özgün olmasına özen gösterilmelidir.
  • Amaç satış üzerine değil, tüketicileri etkileme üzerine olmalıdır.
  • İlham verici bir yazı kaleme alınmalıdır.
  • Yazıda ‘ben’ dili yerine ‘biz’ dili kullanılmalıdır.
  • Markanın geçmişinden geldiği yere kadar olan süreç, hikayede anlatılmalıdır.
  • Hikaye görseller ile desteklenerek akılda kalıcılık hedeflenmelidir.

B2B’de Neden Storytelling Kullanılmalı?

B2B firmalarının Storytelling tekniğini kullanması için pek çok neden vardır. Bu nedenlerden en önemlileri şunlardır:

  • Rekabet ortamında kalıcı olmak: Günümüzde hızlı dijitalleşme beraberinde rekabeti de getirmektedir. Rekabet ortamı içerisindeki markalar hedef kitlenin ilgisini çekebilmek için her saniye milyonlarca içerik üretme yarışına girmektedir. Fakat rekabet ortamında markaya gerçek bir hikaye yazmak hedef kitleye dokunmak anlamına gelmektedir.
  • Hem akılda hem de sektörde kalıcılık sağlamak: Storytelling, hedef kitlenin gözünde marka tercihini arttırarak daha kalıcı bir marka olmaya katkı sağlamaktadır. Hedef kitlenin ürün veya hizmete her ihtiyaç duyduğunda markayı hatırlamasına yardımcı olmaktadır.
  • Tüketici ile bağ kurmak: Markayı yansıtan bir hikaye oluşturma ve bu hikayeyle pazarlama faaliyetlerini yürütmek tüketicilerin markayla bağ kurması bakımından oldukça önemlidir. Bu noktada verdiğiniz mesajda basit bilgiler vermeye ve hikayenizle duygusal bir tepki oluşturmaya özen göstermelisiniz.

B2B Markalaşma Sürecinde Storytelling’in Önemi Nedir?

B2B firmalarının kalıcı olması, geleceğe aktarılması ve satışlarda başarı sağlaması tamamen markalaşma ve marka bilinirliği sürecine bağlıdır. Bu süreç için hikaye odaklı pazarlama ve reklam faaliyetlerinin yerine getirilmesi gereklidir. Storytelling tekniği ile gerçekleştirilen pazarlama ve reklam faaliyetlerini tüketicilerin ürün veya hizmete ilgi duymasına ve markanızla iletişime geçmesine katkı sağlamaktadır. Peki, B2B markalaşma sürecinde Storytelling’in önemi nedir? Gelin bir göz atalım.

  • Günümüzde tüketicilerin satın alma kararlarını olumlu etkileyen en güçlü araç, duygulardır. Storytelling tekniği kullanılarak sürdürülen markalaşma faaliyetleri yapılan çalışmalara duygu katmaktadır. Bu sayede tüketicilerin mesajlara verdiği tepkiler daha fazladır.
  • B2B’de Storytelling, markalaşma süreci için hem tüketicilerde hem de sektör içerisinde kalıcılığı sağlamaktadır.
  • Tüketicilerin duygularına dokunduğu için onların empati, merak, sorgulama ve bağ kurma gibi tepkiler vermesine yardımcı olmaktadır.
  • Tüketicilerin duygusal bir şekilde hareket etmesini sağlamaktadır.
  • Mesaj verirken basit ve anlaşılır bir konuşma dili tercih edilmektedir. Böylelikle tüketicilerin kendilerini günlük hayat içerisindeki içtenliği hissetmelerine yardımcı olmaktadır.