B2B Sektöründe Storytelling Tekniği Hakkında Her Şey
26 Temmuz 2021
B2B’de Yararlanılan Popüler Sosyal Medya Platformları Nelerdir?
26 Temmuz 2021

B2B’de Site Yönetim Rehberi

B2B’de Site Yönetim Rehberi

B2B, ‘işletmeden işletmeye’ anlamına gelen ve toptan satışlar için kullanılan bir iş modelidir. Bu iş modeli, web siteleri aracılığıyla ve çeşitli ödeme yöntemleriyle ülkemiz sınırları içerisine ya da dünyanın bir ucuna toptan ürün satışı yapılabilmeyi mümkün kılmaktadır. Fakat bu noktada B2B sitesinin başarılı bir şekilde yönetilmesi oldukça önemlidir. Biz de bu yazımızda B2B’de site yönetimini ele alarak size rehberlik edeceğiz. Sizler de rehberimizden yararlanarak hedef kitleyi sitenize çekebilir ve dijital ortamda ürün satışı gerçekleştirebilirsiniz.

B2B Sitenizde Satabileceğiniz Ürün veya Ürün Grupları Nelerdir?

B2B’ye yeni atılacak olan girişimcilerin satışını gerçekleştireceği ürünleri doğru seçmesi oldukça önemlidir. Bu noktada ürün seçerken sadece ‘çok satma’ kriterine odaklanmak yanlış bir tutumdur. Aynı zamanda çok satan ürünün neden çok satıldığına da odaklanılması gereklidir. Kısa vadede çok satan ürünlerin aksine uzun vadede çok satan ve ileride de çok satması beklenen ürünleri tercih etmelisiniz. Fakat B2B sektöründe hali hazırda bir mağazanız mevcutsa öncelik olarak pazarı hakkında tecrübeniz olan ürünleri satışa sunmalısınız. Daha sonrasında farklı sektörden ürünlere de yer verebilirsiniz.

7 Adımda B2B Sitesi Nasıl Yönetilir?

Müşteri hizmetlerine ve teknik desteğe önem verin

Başarılı bir site yönetimi için müşteri hizmetlerine ve teknik desteğe önem vermek oldukça önemlidir. Çünkü B2B sitenizle ilgili ortaya çıkabilecek olası problemler karşısında çözüm odaklı bir tavır sergilemeniz gereklidir. Mümkün olan en kısa süre içerisinde de soruna çözüm bulmalısınız. Bunun içinde hizmet sağlayıcısı ile sürekli iletişimde kalmalısınız. Günün her saati hizmet veren ve hızlı dönüş yapan bir müşteri hizmeti ekibine sahip olmalısınız.

Sitenizi tasarlayın

B2B sitenizi ziyaret eden kişilerin sitenizde daha fazla zaman geçirmesi ve sitenizden memnun ayrılması için site tasarımına önem vermeniz gereklidir. Birkaç kalıp üzerinden tasarım şablonlar kullanmak yerine markanızı ön plana çıkaracak özel tasarımda bir şablona sahip olmalısınız. . Öne çıkarmak istediğiniz ürünleri kategorilere ayırarak belirtmeli ve satın almaya yönlendirici aksiyon butonları koymalısınız. Böylelikle müşterilerin kolay bir şekilde alışveriş yapmalarına olanak sağlayabilirsiniz.

SEO çalışmaları yapın

Arama motorunda var olabilmenizi sağlayan en önemli unsur SEO çalışmalarıdır. Arama motoru optimizasyonu olarak da bilinen SEO, internet kullanıcılarını arama motorlarında yaptıkları arama sonuçlarının ilk sıralarda listelenmesini sağlamaktadır. Başarılı bir site yönetimi için B2B sitenizin SEO uyumlu ve Google dostu olması oldukça önemlidir. Böylelikle belirli anahtar kelimeleri kullanarak arama sonuçlarında en üst sırada yer alabilirsiniz.

Farklı ödeme yöntemlerine yer verin

B2B’de başarılı bir site yönetimi için uygulayacağınız adımlardan biri de farklı ödeme yöntemlerine yer vermektir. Kredi ya da banka kartı gibi standart ödeme yöntemlerinin yanı sıra kapıda ödeme, havale veya EFT gibi ödeme yöntemlerine de yer vermelisiniz. Buna ek olarak birden fazla bankanın sanal POS altyapısını tek seferde kullanabileceğiniz alternatif ödeme yöntemlerini de kullanabilirsiniz. Böylelikle tüketicilerin satın alma kararlarını olumlu bir şekilde etkileyebilirsiniz ve satışlarınızı arttırabilirsiniz.

Sitenizin sosyal medya ile entegre olmasına özen gösterin

Sosyal medya günümüzün olmazsa olmazı haline gelmiştir. Aynı şekilde B2B için de olmazsa olmaz faktörlerden biridir. Bu noktada sitenizin sosyal medya ile entegre olması oldukça önemlidir. Sosyal medya ile entegre olan bir site, farklı bir müşteri grubuna satış ve pazarlama yapabilme imkanı sunmaktadır. Aynı zamanda reklam opsiyonlarını da arttırmaktadır. Sitenizi daha geniş bir kitlenin ziyaret etmesine ve satışlarınızı arttırmaya olanak sağlamaktadır.

E-posta ve blog yönetimine ağırlık verin

Dijital pazarlama süreçlerini aralıksız bir şekilde devam ettirmek gerektiği için B2B sitesi açıp yalnızca ürünleri sergilemek yeterli değildir. Bu süreçte e-posta pazarlamasından yararlanabilmeniz mümkündür. Bunun yanı sıra birlikte bir blog yayınlayabilirsiniz. Böylelikle mevcut ve potansiyel müşterilerinizle olan bağı ve iletişimi güçlendirebilirsiniz. Sadık müşteriler kazanabilirsiniz.