B2B E-ticaret Alanında Ürün Fiyatlandırma Nasıl Olmalı?
B2B E-ticaret Alanında Ürün Fiyatlandırma Nasıl Olmalı?
21 Mart 2023
B2B Alanında İyzico Nedir ve Komisyon Oranları
B2B Alanında İyzico Nedir ve Komisyon Oranları
23 Mart 2023

Sermayesiz B2B E-ticaret Nasıl Yapılır?

Sermayesiz B2B E-ticaret Nasıl Yapılır?

B2B e-ticaret yapmayı ve gelir durumlarını artırabilmeyi isteyen pek çok firma ve kişi bulunmaktadır. B2B e-ticaret alanında faaliyet göstermeyi isteyen firma ve kişilerin sayılarındaki artışın nedeni de B2B e-ticaretin son yıllarda en çok tercih edilen mesleklerden biri haline gelmiş olmasıdır.

Genel olarak B2B e-ticaret yapmayı isteyenler çeşitli alanlarda faaliyetlerini yürütmeye başlamaktadır. Bazıları oldukça yüksek sermayeler gerektiren B2B e-ticaret alanlarına yönelirken, bazı firmalar ya da şahıslar genellikle daha az sermayeler gerektiren alanlara yönelmeyi tercih etmektedir.

B2B E-ticaret Yapmak İçin Niçin Sermaye Gerekir?

B2B e-ticaret alanına girmeyi isteyen firmaların bilmeleri gereken en önemli unsurlardan biri hiç sermayeleri bulunmadan internet üzerinden satış yapılamayacağıdır. Bunun sebebi de her ne kadar B2B e-ticaret siteleri ücretsiz kuruluyor olsalar da yaklaşık olarak 100 ile 200 lira arasında hosting ve domain masrafları bulunmaktadır. Ayrıca açık kaynak kodlu yazılım tercih edilerek kurulan kurulmuş olan B2B e-ticaret sitelerinde bazı modüllere de harcamalar yapılması gerekebilmektedir.

İlginizi Çekebilir: B2B Alanında eMAG’te Satış Nasıl Yapılır?

B2B e-ticaret sitesi kurmayı ya da pazaryerlerinde satış yapmayı isteyenlerin internet üzerinden satış yapabilmeleri için şirket kurmaları gerekmektedir. En masrafsız ve en kolay biçimde kurulan şahıs şirketleri göz önünde bulundurulduğunda bu şirket türü için de firmaların en az 350 ile 400 liralık sermayelerinin bulunması gerekmektedir.  Aynı zamanda B2B e-ticaret sitesi açmadan pazaryerlerinden satış yapmaya başlamak isteyen firmalarında değişik alanlarda harcamalar yapmaları gerekebilmektedir.

Pazaryerlerinde satış yapmak ya da B2B e-ticaret sitesi kurmak isteyenlerin internet üzerinden satış yapabilmeleri için başlangıçta yaklaşık olarak 1000 ile 5000 lira arasında sermayelerinin bulunması gerekmektedir.

Dropshipping Yöntemi ile Satış Yapmak

Sermayesiz olarak B2B e-ticaret yapmayı isteyenler için ilk çalışma modellerinden biri Dropshipping yöntemidir. Bu yöntem, stoksuz çalışılabilen B2B e-ticaret modeli olarak bilinmektedir.  Bu yöntem ile B2B e-ticaret yapmayı isteyen firmalar belirli bazı şirketlerden XML linki satın alıp bu firmalara ait ürünleri B2B e-ticaret sitelerine ve pazaryerlerine entegre etmektedirler. XML entegrasyonu sonrasında XML alan B2B firması, XML veren firmaya ait ürünleri kendi belirlemiş olduğu kar marjı üzerinden satışa çıkarabilmektedir.

Stok masrafı ya da herhangi bir depo masrafı olmadığından firmaların B2B e-ticaret yaparlarken ki masraflarında da azalmasını sağlamaktadır. Ancak bu yöntemi tercih ederek çalışmak isteyen B2B firmaların özellikle XML entegrasyonu yapabilmeleri için pazaryeri entegrasyonu yapan firmalar ile çalışmaları gerekmektedir. çünkü entegrasyon yapılmadığı zaman ürünlerin stok takiplerinin hemen yapılamayacağından stoksuz ürünlerin satışı gerçekleştirilebilmekte ve bu durum da tedarik edememe durumuna bağlı cezaların uygulanmasını beraberinde getirebilmektedir. Bu sebeple Dropshipping yöntemi tercih ederek çalışmak isteyen B2B firmalarının pazaryeri entegrasyonu gerçekleştirmeleri oldukça önemli bir unsurdur.

Hangi Firmalar XML Bayiliği Vermektedir?

Sermayesiz B2B e-ticaret yapmak isteyenlerin en fazla araştırdıkları konular arasında XML bayiliği vererek Dropshipping çalışma yöntemi ile çalışmakta olan firmalardır. Sermayesiz olarak Dropshipping yöntemi ile çalışılabilecek olan XML bayiliği vermekte olan firmalardan bazıları;

  • https://stokhanem.com/
  • https://yokyok.com/
  • https://www.bebegimolacak.com/
  • https://www.sihirliayakkabilar.com/
  • https://www.yenitoptanci.com/
  • https://www.modamerve.com/
  • https://www.icgiysim.com/

bu firmalardan XML bayiliği alınarak pazaryerlerine ya da B2B e-ticaret sitelerine XML entegre edilerek sermayesiz bir biçimde ürün satışı gerçekleştirilebilmektedir.

İlginizi Çekebilir: B2B Alanında Wish’te Satış Nasıl Yapılmaktadır?

El Yapımı Ürün Satışı Yapmak

Sermayesiz B2B e-ticaret ile ürün satışı yapmayı isteyenlerin yapabileceği bir başka iş modeli de internet üzerinden el yapımı ürün satışı yapılmasıdır. Özellikle son yıllarda pek çok kişi pazaryerlerinden ya da B2B e-ticaret siteleri üzerinden kendi tasarlamış oldukları ürünlerin satışını yapmayı tercih etmektedir. El yapımı ürünlerin satışını gerçekleştiren kişiler genel olarak;

  • El yapımı tasarım ürünleri,
  • El yapımı aksesuar,
  • Örgü oyuncaklar,
  • El yapımı çantalar,

Tarzında pek çok kategorilerde ürün üreterek satışlarını gerçekleştirmektedirler. El yapımı ürünlerin satışını yapmak ev hanımlarının sermayesiz olarak yapabilecekleri iş fikirleri arasında bulunmaktadır.