Bilinmesi Gereken 5 Önemli B2B E-ihracat Reklam Stratejisi
B2B E-ticarette Hedef Kitle Analizi Nasıl Yapılabilir?
1 Nisan 2023
B2B E-ticarette Satış Planı Nedir?
B2B E-ticarette Satış Planı Nedir?
4 Nisan 2023

B2B E-ticarette Dış Pazara Giriş Yöntemleri

B2B E- ticaret Yaparak Dolar Kazanılabilecek Siteler Hangileridir

B2B e-ticaret alanında ticari faaliyetler yürütmekte olan işletmelerin bir bölümü. satışlarını yurtiçinde yapmayı tercih ederken bir bölümü ise dış pazara giriş yöntemlerini geliştirip B2B markalarını uluslararası boyuta taşıyabilmeyi amaçlamaktadır. Çünkü B2B markalar dış pazara giriş yöntemlerini geliştirebildiklerinde hizmetlerini ve ürünlerini yurtdışına satarak döviz geliri elde etmekte ve kârlılıklarını da artırmaktadırlar.

Uluslar arası pazarda satmak istenilen ürünlerin seçiminden dış pazara giriş yapılmak istenen ülkenin seçimine kadar olan pek çok önemli unsur farklı ülkelere açılmayı hedefleyen B2B markaların önem vermeleri gereken konulardır.

 B2B E-ticarette Dış Pazara Giriş Yöntemleri

Uluslararası pazara giriş yapmayı isteyen B2B işletmelerin ilk olarak önem vermeleri gereken konuların başında pazara giriş yöntemi yer almaktadır. Çünkü B2B işletmelerin belirleyecek olduğu pazara giriş yöntemlerine göre uygulayacak oldukları stratejiler de farklılıklar gösterebilmektedir.

  • İhracat,
  • Sözleşmeye Dayalı Pazara Giriş,
  • Yatırım Dayalı Pazara Giriş,

Yöntemleri B2B e-ticaret işletmelerinin dış pazara giriş yöntemleri olarak bilinmektedir ve bu yöntemler de kendi içlerinde farklılaşabilmektedir.

İlginizi Çekebilir: B2B Alanında eMAG’te Satış Nasıl Yapılır?

Pazara giriş yöntemleri                                                      Giriş türleri

İhracat:                                                                  E-ihracat, doğrudan ihracat ve dolaylı ihracat,

Sözleşmeye dayalı Pazara Giriş:                     Franchise, Anahtar teslim projeler ve sözleşmeli üretim                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          Yönetim sözleşmeleri, Lisans anlaşmaları,

Yatırıma dayalı pazara giriş:                               Doğrudan yatırım, İhracat konsorsiyumu, Ortak girişim

B2B e-ticarette dış pazara giriş yöntemleri ve kendi içlerindeki sınıflandırılmalarıdır. Tercih edilmek istenen pazara giriş yöntemine göre B2B işletmelerin uygulamaları gereken stratejiler de farklılıklar gösterebilmektedir. Bu sebeple B2B işletmelerin ilk önce pazara giriş yöntemlerini belirlemeleri ve sonrasında da pazara giriş çeşitlerine göre karar vermeleri gerekmektedir.

B2B E-ticarette İhracat

Uluslararası pazara giriş stratejileri için B2B markaların en fazla tercih ettikleri yöntemlerden biri ihracat olarak bilinmektedir. İhracat, B2B markaların internet üzerinden, dolaylı veya  dolaysız  farklı ülkelere   hizmetlerini ve ürünlerini sattıkları ticari faaliyete denilmektedir. İhracat, kendi içerisinde e-ihracat,  doğrudan ve dolaylı olmak üzere sınıflandırılmaktadır.

E-ihracat:  B2B markaların hizmetlerini ve ürünlerini internet üzerinden sattıkları ticaret türüne verilen addır.

Doğrudan İhracat: En yaygın görülmekte olan ihracat yöntemleri arasında bulunan doğrudan ihracat B2B markaların hizmetlerini ve ürünlerini herhangi bir aracıya ihtiyaç duymadan yurtdışına sattıkları ticari faaliyet türüdür.

Dolaylı İhracat: Yurtdışına ürün satışı gerçekleştirmek isteyen B2B işletmelerin ürünlerini ve hizmetlerini aracılar sayesinde farklı ülkelere satmakta oldukları ihracat yöntemine denilmektedir.

Dış pazara giriş yöntemleri arasında bulunan doğrudan ve dolaylı ihracat uzun zamanlardır uygulanmakta olan stratejiler arasında bulunmaktadır. Ancak e-ihracat özellikle son dönemlerde B2B markaların en çok tercih ettikleri dış pazara giriş yöntemleri arasında yer almaktadır.

B2B E-ticarette Sözleşmeye Dayalı Pazara Giriş

B2B e-ticarette uluslararası pazara giriş yöntemlerinden biri de sözleşmeye dayalı pazara giriş yöntemi olarak bilinmektedir. Bu yöntemi tercih ederek farklı pazar ülkelerine girmek isteyen B2B markaların;

  • Franchise,
  • Lisans anlaşmaları,
  • Yönetim sözleşmeleri,
  • Sözleşmeli üretim,

En fazla kullandıkları yöntemlerdir. Daha çok Franchise ve anahtar teslim projeler, uluslararası pazara giriş yöntemlerinde sıkça tercih edilmektedir.

Franchise: Uluslararası pazara giriş yöntemleri arasında en fazla tercih edilen yöntemlerdendir. Franchise, B2B markaların farklı markalardan bayilik aldıkları ticari faaliyete denilir.

İlginizi Çekebilir: B2B Alanında Wish’te Satış Nasıl Yapılmaktadır?

Lisans anlaşmaları: B2B markaların farklı ülkelerde bulunan işletmelerin patent,  tasarım gibi şeylerini devirle aldıkları pazara giriş yöntemleri arasında yer almaktadır. Lisans anlaşmaları sayesinde çeşitli ülkelere açılan B2B markalar dış pazara oldukça kolay girebilmektedirler.

Üretim Sözleşmeleri: Üretim sözleşmeleri sayesinde dış pazara girecek olan B2B işletmeler anlaşma sağlamış oldukları diğer markalar ile üretim yapabilmek için sözleşme yapmaktadırlar. Bu durum B2B markaların üretim kapasitelerini artırırken dış pazara girebilmelerini de kolaylaştırmaktadır.

B2B E-ticarette Yatırıma Dayalı Pazara Giriş

Dış pazara girmek isteyen B2B işletmelerin tercih edebilecekleri bir diğer yöntem yatırıma dayalı giriş yöntemi olarak bilinmektedir.

  • Doğrudan Yatırım
  • Ortak Girişim

Yöntemleriyle B2B markalar dış pazara girebilmektedirler.

Doğrudan yatırım: Farklı bir ülkede iştirak kurmak veya şirket açmak isteyen B2B markaların ortak girişim veya birleşme yoluyla farklı ülkelerde bulunan şirketlere yatırım yaparak pazara girmeleridir.

Ortak Girişim: Dış pazara giriş yöntemleri arasında son zamanlarda oldukça yaygın bir yöntem olan ortak girişimler B2B işletmelerin belirli bazı projeleri yerine getirebilmek amacıyla farklı şirketlerle iş birliği yaptıkları yönteme denilmektedir.