B2B Alanında E-ihracatta Lojistik Süreçlerinde Nelere Dikkat Edilmesi Gekekir?
20 Eylül 2022
B2B Alanında Satış Sonrası Hizmet Kalitesini Artırabilecek Olan 5 İpucu
22 Eylül 2022

B2B Alanında E-İhracat İçin Kullanılabilecek Ödeme Yöntemleri Nelerdir?

B2B Alanında E-İhracat İçin Kullanılabilecek Ödeme Yöntemleri Nelerdir?

E-ihracat, artık günümüzde B2B alanında da e-ticaretin ayrılmaz bir parçası olmuş durumdadır. E-ticaret yapmakta olan işletmeler işlerini daha da büyütebilmek amacıyla yurtdışına açılarak, daha çok ürün satışı gerçekleştirip kazançlarını katlayabilmeyi istemektedir. Ayrıca yurtdışına yapılan satışlarda döviz geliri elde edildiğinden yurtdışı satışları işletmeler açısından avantajlı olarak görülmektedir.

B2B E-ihracat Ödeme Yöntemi Ne Demektir?

B2B e-ihracat, işletmelerin hizmetlerini ve ürünlerini Alibaba.com ve Amazon gibi pazaryerleri veya e-ihracat sitelerinin üzerinden mikro ihracat kuralları doğrultusunda ve aynı zamanda elektronik gümrük beyannamesi aracılığıyla yurtdışında yaşamakta olan kişilere satmakta oldukları ticari faaliyet türüdür.

İlginizi Çekebilir: B2B ile Yurtdışına Satış Yapabilme Rehberi

Kısaca e-ihracat, ürünlerin çevrimiçi şekillerde yurtdışına satılması olarak da ifade edilebilmektedir. E-ihracatta ihracattan ayrı olarak birçok süreç çevrimiçi olarak gerçekleştirilmektedir. Ödeme işlemlerinin de çevrimiçi bir biçimde gerçekleştirildiği B2B e-ihracatta, birçok yurtdışı ödeme şekilleri de bulunmaktadır.

E-ihracat Nasıl Yapılmaktadır?

İşletmeler, e-ihracat ödeme yöntemleri ile ilgili bilgiler ararlarken e-ihracatın nasıl yapıldığını da merak ederek bu konu hakkında da bilgi sahibi olabilmeyi istemektedirler. Genel olarak B2B alanında e-ihracat, mikro ihracat kuralları doğrultusunda yapılmaktadır. Mikro ihracat ise, 300 kg ağırlık sınırını ve 15.000 Euro değerini aşmayan hizmet ve ürünlerin, elektronik ticaret gümrük beyannamesi ile yurtdışına satılmasıyla gerçekleştirilmektedir.

B2B işletmelerin mikro ihracat yapabilmeleri için, ilk olarak e-devlet üzerinden e-ihracat yapmakta olduklarına dair kayıt açtırmaları gerekmektedir. Ayrıca işletmelerin mikro ihracat yapabilmeleri için bazı belgelere ihtiyaçları bulunmaktadır. Bu belgeler arasında; e- arşiv fatura, ihracat bilgi formu, dolaylı temsil yetki belgesi ve proforma fatura gibi belgeler yer almaktadır. Bu evrakların ve işlemlerin tümü tamamlandıktan sonra işletmeler mikro ihracat kuralları doğrultusunda ürünlerini satabilmekte, KDV muafiyetinden ve gümrük vergi muafiyetinden yaralanabilmektedirler.

E-ihracat alanında faaliyet göstermek isteyen kişiler ürünlerini satışa nereden sunabileceklerini de merak etmektedir. E-ihracat yapmak isteyen B2B işletmeler ürünlerini gelişmiş e-ticaret paketleriyle yurtdışında satabileceği gibi pazaryerleri entegrasyonları sayesinde Alibaba.com ve Amazon gibi uluslararası pazaryerlerinde de ürünlerini satışa çıkarabilmektedirler. Alibaba’da yalnızca şirketi olanlar satış işlemlerini gerçekleştirebilmektedir.  Bu sebeple Alibaba’da satış yapılabilmesi için gerekli olan bazı belgeler yer almaktadır. Bu belgeler;

  • Ticari sicil gazetesi,
  • İmza sirküleri,
  • Ticari faaliyet belgesi,
  • Vergi levhası,

B2B E-ihracat Ödeme Yöntemleri Nelerdir?

B2B e-ihracat alanında ödeme sistemleri çevrimiçi olacak şekilde geliştirilmiş olup bu yöntemlerden bazıları şunlardır;

Kredi Kartı İle Ödeme Yapılması

Aynen yurtiçi ödemelerde olduğu gibi yurtdışında yapılan satışlar sonrasında da ödemelerin sıklıkla kredi kartı ile gerçekleştirildiği bilinmektedir. Kişiler genel olarak 3D secure gibi güvenli olduğu bilinen ödeme seçeneklerini tercih ederek ürün satın almayı gerçekleştirmektedir.

Havale / EFT ile Ödeme Yapılması

B2B e-ihracat ödeme yöntemlerinden bir diğeri de havale ve EFT’dir. Havale, bankalar arası para gönderim seçeneği olup, EFT ise farklı bankalar arası para gönderim seçeneği olarak bilinmektedir. E-ihracat alanında sunulmakta olan ödeme yöntemleri çerçevesinde alıcılar bu yöntemlerden istediğini kullanabilmektedir.

Mobil Ödeme

Mobil ödeme, kullanılmakta olan GSM operatörlerinden mobil ödeme seçeneğinin aktif hale getirilmesi ile yapılan çevrimiçi alışverişlerin GSM operatörlerine yansıtılarak fatura ödeme zamanında alışveriş tutarlarının tüketicilerden tahsil edilmesi şeklinde gerçekleştirilmektedir.

İlginizi Çekebilir: B2B Alanında Müşteri İlişkileri Yönetimi Neden Önemlidir?

Mobil ödeme, internet üzerinden güvenli bir biçimde alışveriş gerçekleştirilmesine ve ayrıca düzenli ödeme yapılacak olan abonelik benzeri hizmetlerin satın alınmasında kullanılabilmektedir. Aynı zamanda mobil ödeme, e-ihracat satışlarında oldukça tercih dilmekte olan bir ödeme sistemi olarak da bilinmektedir.

Gün geçtikçe e-ihracat alternatif ödeme yöntemleri birçok ülkede yaygınlaşmaktadır. Bu yöntemlerden bazıları;  eNets, İdeal, Stripe, Qiwi, Giropay ve Sofort gibi ödeme yöntemleridir.

E-ihracat alanına yönelerek, B2B e-ihracat yapmayı düşünen işletmelerin ve kişilerin, öncelikle hedef kitlelerinde yer alan kişilerin analizlerini yaparak alışverişlerinde en çok hangi ödeme yöntemlerini tercih ettiklerini belirlemeleri ve bu doğrultuda sitelerinde bu mutlaka bu ödeme yöntemlerine yer vermeye özen göstermekleri gerekmektedir.