B2B Alanında Müşteri Memnuniyeti ile İlgili Bilinmesi Gerekenler
19 Eylül 2022
B2B Alanında E-İhracat İçin Kullanılabilecek Ödeme Yöntemleri Nelerdir?
21 Eylül 2022

B2B Alanında E-ihracatta Lojistik Süreçlerinde Nelere Dikkat Edilmesi Gekekir?

B2B Alanında E-ihracatta Lojistik Süreçlerinde Nelere Dikkat Edilmesi Gekekir?

B2B alanında e-ihracat lojistik yani e-lojistik, ürün yolculuğunda en önemli adımların başında yer almaktadır.  B2B e-ihracat alanında lojistik yönetimi işletmelerin özünü oluşturan unsurlar arasında yer almaktadır. Müşteri firmalara ürün siparişlerinin en kısa sürede ve sorunsuz bir biçimde ulaştırılabilmesini sağlayan lojistik firmalarıdır. Özellikle de e-ihracat alanında lojistik, hem müşteriler açısından hem de işletmeler açısından oldukça önemli süreçleri içermektedir.

B2B E-Lojistik Ne Demektir?

B2B alanında e-ticaret sitelerinden sipariş vermeyi tercih eden müşterilerin, güvenli ve belirlenmiş olan süre içerisinde ürüne sahip olabilmeleri, lojistik firmalarının görevi olarak bilinmektedir. Lojistik firmalarının aynı zamanda daha pek çok görevleri yer almaktadır. Bu görevlerden bazıları;

İlginizi Çekebilir: B2B ile Yurtdışına Satış Yapabilme Rehberi
  • E-ihracat sitelerinden verilmiş olan siparişlerin tüketicilere ulaştırılmasını sağlaması,
  • E-ihracat sitelerinde yer verilmiş olan teslimat süreçlerine uyacak biçimde yönetim süreçlerinin işletilmesi,
  • Ürüne zarar verilebilecek olan herhangi bir müdahalede bulunulmamaya özen göstermesi,
  • Gönderim ve teslimat seçeneklerine sadık kalınması,
  • Ürünlerin iade ve değişim süreçlerinde tersine ulaştırma seçeneklerini yürütmesi,
  • E-lojistik alanında gelişen teknolojik yenilikleri yakalamaya özen göstererek çevrimiçi iş sürçlerini kullanılması,
  • E-ihracat sitelerinden sipariş edilmiş ürünlerin güvenli ve hızlı bir şekilde müşteri firmalara ulaştırılması,
  • İşletme ve müşteri işletmeler arasında bir bağ kurulmasına ve müşteri memnuniyeti sağlanmasına yardımcı olmak,

Gibi görevler lojistik firmalarının görevleri arasında yer almaktadır.

B2B E-Lojistik Yönetimi Ne Demektir?

B2B alanında e-lojistik yönetimi, tedarik zincirinin bir parçası olmasının yanı sıra, işletmelerin ve müşteri işletmelerin ihtiyaçlarını karşılayabilmek için yürütülmekte olan bazı iş yönetimini içermektedir. Bu iş yönetimleri; sipariş alınması, alınan siparişlerin hazırlanması, hazırlanan siparişlerin yola çıkması, yola çıkan siparişlerin ilgili kargo firmalarına ulaştırılması, siparişlerin müşteri işletmelere teslim edilmesi gibi pek çok faaliyetleri kapsamaktadır. Lojistik yönetimi de tüm bu yolculuğun ve dokümanların içerdiği iş süreçlerinden meydana gelmektedir.

B2B E-İhracat Alanında Lojistik Faaliyetleri

B2B e-ihracat alanında lojistik yönetimi birçok faaliyeti de içerisinde bulundurmaktadır. Bu faaliyetler tedarikçilerden stok durumlarına, ürünlerin alımından depolanmasına kadar birçok değişik alanı kapsamaktadır. Bu faaliyetlerden bazıları;

  • Tüm siparişlerin paketlenmesi ve ambalajlanması,
  • Tedarikçilerden ürün alımları,
  • Alınmış olan ürünlerin depolanma süreçleri,
  • Stok durumlarının yönetimlerinin yapılması ve belirli bir sayıda tutulması,
  • En doğru zamanda, doğru adrese, doğru işletmeye ve eksiksiz olarak siparişlerin teslim edilmesi,
  • Değişen talepler doğrultusunda stok durumlarının güncellenmesi,
  • Ürünlerin depo düzen ve koordinasyon süreçlerinin sağlanması,

Gibi faaliyetlerden oluşmaktadır.

B2B E-ihracat Planı Nasıl Oluşturulur?

B2B e-ihracatın bel kemiğini lojistik oluşturmaktadır. İhracat planı oluşturulmadan ihracat ve şirket gereksinimleri hakkında bilgi toplanarak fikir sahibi olunması gerekmektedir. B2B e-ihracat planı konusunda dikkat edilmesi gereken bazı noktalar yer almaktadır.

Ürünlere ve hizmetlere karar vermek

Ürünlere ve hizmetlere karar vereme aşaması, B2B alanında e-ihracatı yapılmak istenen ürünlere karar verme aşamasından oluşmaktadır. Artık günümüz koşullarında birçok ürün yut içinde satılabileceği gibi yurtdışına da çevrimiçi olarak kolay bir şekilde satılabilmektedir.  Hizmetlerin ve ürünlerin özellikleri ve uluslararası pazarda karşılamış olduğu ambalaj modifikasyonları, sertifikalar, lisanslar veya özel ayarlamalar gibi alanlar oldukça önem arz etmektedir.

Fiyat

B2B e-ihracatta fiyatlandırma en önemli adılar arasında yer almaktadır. Fiyatlandırmalar; fikri mülkiyet, fiyat stratejisi, vergiler, gümrük vergileri, nakliye masrafları süreçlerinden oluşmaktadır.

Promosyon

Çevrimiçi alışverişlerin olmazsa olmazı promosyonlar olarak bilinmektedir. Pazarlama yöntemlerinde ayarlamalar; sergiler, fuarlar, sosyal medya, e-ihracat alanları gibi süreçleri kapsamaktadır.

İlginizi Çekebilir: B2B Alanında Müşteri İlişkileri Yönetimi Neden Önemlidir?

Yönetim

E-ihracat politikalarında işletmelerin şeffaf ve anlaşılır olmaları gerekmektedir. Ayrıca e-ihracatta önem teşkil eden bir diğer unsurda güven vermektir. E-ihracat hedefleri; yatırım getirisi, ihracat işlerine bağlılığı kapsamaktadır.

Deneyim

E-ihracat alanında önem arz eden bir diğer unsurda rakip analizidir. İş yapılan ülkelerdeki yerli ve yabancı rakipler, ürün hatları gibi analizler yapılarak tehditlerin ve fırsatların belirlenerek uygun stratejiler geliştirilmesi gerekmektedir.