B2B E-ticarette Google Analytics Sayesinde Reklamlarım Dönüşüm Oranları Nasıl İncelenebilir 
B2B E-ticarette Google Analytics Sayesinde Reklamlarım Dönüşüm Oranları Nasıl İncelenebilir? 
29 Nisan 2023
B2B E-ticarette Google Ads Reklamları ile İlgili Bilinmesi Gereken Unsurlar
B2B E-ticarette Google Ads Reklamları ile İlgili Bilinmesi Gereken Unsurlar
3 Mayıs 2023

B2B E-ticarette Google Analytics Filtreleme Raporları Nasıl Kullanılabilir?

B2B E-ticarette Filtreleme Rapor Modelleri Nelerdir

B2B e-ticaret gün geçtikçe büyümeye devam etmekte olan bir iş alanı haline gelmiştir. Günümüz şartlarında teknoloji kullanımının da etkisi ile internet üzerinden binlerce ürünün gün içerisinde satışı gerçekleşmektedir. Bu durum beraberinde B2B e-ticarete olan ilgiyi artırmış olup yeni işletmelerin de B2B e-ticaret sitesi kurup kendi ürünlerini satmaya yönelmelerini sağlamıştır.

B2B e-ticaret yapacak olan işletmelerin işlerini düzenli olarak takip etmeleri ve takipler sonrasında da yeni kararlar alarak B2B e-ticaret sitelerinde değişiklik yapmaları ile iş kontrolünü sağlamalarıysa gerek indirim kampanyaları gerekse reklam harcamaları gibi pek çok şeyde karar verebilmelerine imkân sağlamaktadır.

İlginizi Çekebilir: B2B E-ticarette Ortak Pazarlama Nedir?

Google Analytics Ne Demektir?

Google Analytics, B2B e-ticaret sitelerine giren kullanıcılar hakkında bilgi sahibi olmayı sağlayan kullanıcıların B2B e-ticaret sitelerindeki davranışlarını kontrol edebilmeye imkân tanıyan Google’ın piyasaya sürmüş olduğu bir analiz aracı olarak bilinmektedir. Google Analytics kullanan B2B e-ticaret siteleri, sitelerine gelen kullanıcılar ile ilgili bilgi alarak bu bilgiler çerçevesinde kampanya planlaması, reklam planlaması yapabilmektedir.

Google Analytics hesabı kurabilmek için; 

  • İlk olarak bir Gmail hesabı açılması gerekmektedir.
  • Gmail hesabı açıldıktan sonra Google Analytics’e giriş yapılması gerekmektedir.
  • Yönetici bölümüne tıklanıldıktan sonra hesap sütunu kısmından yeni hesap oluştur kısmı tıklanmalıdır.
  • Ardından web sitesi veya mobil uygulama tıklandıktan sonra hesap açmak isteyen kişiden belirli bilgiler istenmektedir. Hesap adı, B2B e-ticaret sitesi adı gibi bilgiler girildikten sonra hesap oluştur kısmı tıklanmalı ve sonrasında mülkün doğrulanması gerekmektedir.

Google Analytics hesabı kurulumunu tüm bu unsurlar göz önünde bulundurarak kurulabilmekte B2B firmaları B2B e-ticaret sitelerinin analizlerini yapabilmektedir. Google Analytics hesabı kullanarak yapılabilecek işlemlerden bazıları şunlardır;

  • Dönüşüm analizleri,
  • Siteye giren kullanıcıların davranış analizleri,
  • Sosyal medya trafiği analizleri,
  • Organik trafik, direkt trafik ve referans trafikleri,
  • Kitle analizleri,
  • Anlık ziyaretçi analizleri,
  • Özelleştirme Analizi,

Gibi bazı analizler Google Analytics üzerinden yapılmaktadır. Aynı zamanda B2B e-ticaret siteleri için filtrelemeler yaparak da B2B e-ticaret sitelerinin ölçümlemeleri yapılabilmektedir.

B2B E-Ticaret Siteleri İçin Google Analytics Filtreleme Raporlarını Kullanma

Google Analytics filtreleme raporlarını kullanmayı tercih eden B2B e-ticaret sitelerinin, yeni bir rapor görünümü oluşturabilmek için ilk olarak admin sayfasına giriş yaparak yönetici hesaplarına gelmesi gerekmektedir. Sonrasında siteleri için yeni bir görünüm oluştur kısmına tıklamalı ve B2B e-ticaret siteleri için yeni bir görünüm oluşturmaları gerekmektedir.

Google analytics ile mobil uygulama ve B2B e-ticaret siteleri için rapor oluşturulabilmektedir. Bunu görünüm oluşturma ekranında belirlemeleri gerekmektedir. İlgili görünümleri seçmek istedikleri platform için oluşturarak sonrasında bu görünüm için filtreler eklemeleri gerekmektedir.

İlginizi Çekebilir: B2B E-ticarette Etkinlik Pazarlaması Nedir?

B2B E-ticarette Filtreleme Rapor Modelleri Nelerdir?

B2B e-ticarette Google Analytics raporlarında bazen farklı kaynaklardan gelmekte olan trafik raporları dikkat çekebilir ve bunlar raporlarda görülmek istenmeyebilir. Bunlar dâhili trafik, ödeme sayfasından gelen banka yolu raporları gibi trafik raporlarıdır. Bu çeşit kaynakları engelleyebilmek için Google Analytics filtreleme modelleri kullanılabilmektedir. Ziyaret raporlarını daha sağlıklı bir biçimde kontrol etmek mümkündür. Bu rapor modellerinden bazıları şunlardır;

Dâhil et ve hariç tut filtrelerinin uygulanması durumunda isabet dikkate alınmamakta ve kaydedilmemektedir. Mesela; Hariç tut filtreleri Google botlarından gelen sayfaları engelleyebilmek için de kullanılabilmektedir. Dâhil et filtreleriyse isabetin uygulanmakta olan filtre ile eşleşerek kaydedilmesini sağlamaktadır.

Ara ve değiştir filtreleri, raporlama görünümündeki verileri işlenirken değiştirebilmek amacıyla kullanılabilmektedir. Mesela; Ana makine isminizi www. İle girmeyi tercih ettiyseniz sonrasında ara ve değiştir filtresiyle www. Önekini kaldırarak ana makine ismi değiştirilebilmektedir.

Dâhili trafiği hariç tutma, IP adresi eklenerek belirli bir IP’den gelen isabetlerin raporlarda görünebilmesi engellenebilmektedir. Mesela; ofisinizden kendi B2B e-ticaret sitenize girişlerin Analytics’te ziyaret olarak algılanmaları istemiyor iseniz Ofis IP’nizi hariç tutabilmeniz mümkündür.