Bilinmesi Gereken 5 Önemli B2B E-ihracat Reklam Stratejisi
Bilinmesi Gereken 5 Önemli B2B E-ihracat Reklam Stratejisi
14 Şubat 2023
Evergreen İçerik ne demek
B2B Alanında Evergreen İçerik Ne Demektir?
16 Şubat 2023

B2B E-ihracat ile Klasik İhracat Arasındaki Farklar Nelerdir?

B2B-E-ihracat-ile-Klasik-İhracat-Arasındaki-Farklar-Nelerdir

Kişilerin ticari faaliyetlerini yürütebilecekleri pek çok girişim çeşidi bulunmaktadır. Ancak son zamanlarda yeni bir iş kurarak faaliyet göstermek isteyen işletmeler B2B e-ihracat ve B2B e-ticaret tarzı alanlara yönelmeyi tercih etmektedir. Bunun nedeni de her geçen gün B2B e-ticaret gibi alanlara olan ilginin artış gösteriyor olmasıdır. Bu durum da bu alanda faaliyet gösterecek olan markalarının sayısının artmasına neden olmaktadır.

Ticaretlerini sınır ötesine taşımak isteyen markalar genel olarak ihracata yöneliyor olsalar da B2B e-ihracat alanının son yıllarda oldukça hızlı bir biçimde gelişim göstermesi markaların dikkatini çekmektedir. Bu nedenle pek çok marka bu ihracat yönteminde adım atmayı tercih ederek hizmet ve ürünlerini internet üzerinden yurtdışına satmayı daha uygun bulmaktadır. Ayrıca markalar bu ihracat türüne yönelmeden önce bu ihracat türü ve klasik ihracat arasında ne gibi farklar olduğunu bilmek istemektedir.

İlginizi Çekebilir: B2B E-ticarette Blog Kullanımının Önemi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Klasik İhracat Ne Anlama Gelmektedir?

Klasik ihracat veya bilinmekte olan bir diğer adları ile sınır ötesi ticaret ya da geleneksel ihracat, markaların hizmetlerini ve ürünlerini çeşitli ülkelere satmasına verilen addır. İhracat, markaların dış ticaret yapabilmesine yardımcı olan ve döviz cinsinden gelir elde edebilmesini sağlayan ticari faaliyetlerdir. Klasik ihracat yapılabilmesi için  B2B markaların bir anlaşmalı firmaya veya networka ihtiyaçları vardır.

B2B E-ihracat Ne Demektir?

B2B e-ihracat, markaların hizmet ve ürünlerini yurtdışında yer alan diğer işletmelere internet üzerinden satmalarına verilmekte olan addır.

Yurtdışına B2B e-ihracat yöntemi ile satış yapmayı tercih eden markaların bir kuruma veya bir networka ihtiyaçları yoktur. İşletmelerin kendilerine özel bir B2B e-ihracat sitesi açıp hizmet ve ürünlerinin satışını yapabilmeleri mümkündür.

B2B e-ihracat ile klasik ihracat karşılaştırıldığı zaman iki sektörün arasında oldukça büyük farklılıklar olduğu görülmektedir. Hem avantajları bakımından hem de hem de operasyonel süreçler açısından Klasik ihracattan farklılıklar göstermektedir.

B2B E-ihracat ile Klasik İhracat Arasındaki Farklar Nelerdir?

B2B e-ihracat ile klasik ihracat karşılaştırıldığında ikisinin birbirinden oldukça ayrışmakta olan sektörler olduğu görülmektedir.  Genel olarak;

  • Operasyonel süreçler,
  • Müşteri ve iletişim,
  • Ticari yöntem,

Gibi pek çok unsur açısından B2B e-ihracat ile klasik ihracat birbirinden farklılaşmaktadır.B2B e-ihracat ile klasik ihracatı birbirinden farklılaştıran unsurlardan bazıları şunlardır;

Operasyonel süreçler

Bu ihracat türü ile klasik ihracat karşılaştırılacak olduğunda bu iki sektörün ilk önce operasyonel süreçler açısından birbiriyle farklılaşmakta olduğu söylenebilir. B2B markalar klasik ihracat yaparken genel olarak belirli aralıklarla yurtdışına ürün satmaktadır.

B2B markalar çoğunlukla klasik ihracatta var olan müşterilerine satış yapmakta olup bu satışlar genellikle toplu bir şekilde yapılmaktadır. B2B e-ihracatta ise firmalar kendilerine özel kurmuş oldukları bir B2B sitesi üzerinden satışlarını gerçekleştirdiği için toplu gönderim söz konusu olmamaktadır. Ayrıca B2B e- ihracat siteleri ile satış yapmayı tercih eden markalar genel olarak parça başı ürün göndermeyi de tercih edebilmektedir. Bu durum B2B e- ihracat ile klasik ihracat arasındaki farkların önemli unsurlarındandır.

İlginizi Çekebilir: B2B Alanında Pazarlama Hunisi Oluşturabilmeyi Optimize Etmek İçin İpuçları

Müşteri ve iletişim

Bu ihracat ile klasik ihracat farklılıkları denildiğinde akla gelmekte olan bir diğer unsurda müşteri iletişimidir. Genel olarak B2B markalar ihracat yaptıkları zaman satışları networklarında yer almakta olan kuruluşlara yapmaktadır. Yani klasik ihracatta müşteriler ile firmalar birebir iletişim içerisindedir.

Bu ihracat türünde ise firmaların müşterileriyle birebir iletişimleri bulunmamaktadır. Markalar genel olarak B2B e-ticaret siteleri aracılığı ile almış oldukları siparişleri yöneterek kargo firmalarıyla satın alım gerçekleştirmekte olan işletmelere ulaştırmaktadır. Bu durum, B2B e-ihracat ile klasik ihracat arasındaki belirgin farklar arasında yer almaktadır.

Ticari yöntem

Bu ihracat ile klasik ihracat farklarından biri de ticari yöntem olarak bilinmektedir. İhracat alanında şirket kuruluşu yapmadan önce B2B markaların ihracatçılar odasına ve ticaret odasına kayıt yaptırması gerekmektedir. Markaların yurtdışına satacak oldukları her hizmet ve ürün için ihracatçılar odasının onayı ile hareket etmesi gerekmektedir. Ayrıca işletmelerin vergilerini de ödemeleri gerekmektedir.

B2B e-ihracat alanında faaliyetlerini sürdüren işletmelerin herhangi bir odaya kayıt yaptırmasına gerek yoktur. Ayrıca ihracatçılar birliğine kayıt yaptırma zorunlulukları da yoktur