B2B-Alanında-Yeniden-Pazarlama-Nasıl-Yapılabilmektedir
B2B Alanında Yeniden Pazarlama Hakkında Bilinmesi Gereken Unsurlar
20 Şubat 2023
B2B Alanında Marka Elçisi Ne Demektir ve Marka Elçisinin Görevleri Nelerdir?
B2B Alanında Marka Elçisi Ne Demektir ve Marka Elçisinin Görevleri Nelerdir?
22 Şubat 2023

B2B Alanında Artırılmış Gerçeklik Ne Demektir?

B2B Alanında Artırılmış Gerçeklik Ne Demektir?

B2B alanında artırılmış gerçeklik, mevcut olan gerçekliğin bilgisayar tarafından üretilmiş olan; Gps, grafik, görüntü ve ses verileri ile zenginleştirilerek gerçeğe yakın bir şekilde yansıtılmasına verilen isimdir. B2B alanında artırılmış gerçeklik, gerçek olan dünyanın dolaylı fiziksel görünümü şeklinde ifade edilebilir.

B2B Alanında Şirketler İçin Artırılmış Gerçeklik Ne Demektir?

B2B alanında artırılmış gerçeklik, farklı duyusal uyaranlar veya dijital görsel aracılığı ile fiziksel dünyanın geliştirilebilmiş sürümü şeklinde kullanımıdır. İş uygulamaları ve mobil bilgi işlemle uğraşmakta olan şirketler arasında büyüyerek eğilim haline gelmiştir.  Gerçekçilik bilgisayar sistemlerinin aracılığı ile gerçekçi hale getirilebilmektedir.  Günümüz koşullarında artırılmış gerçekçilik birçok değişik alanda kullanılır.

Artırılmış gerçekçiliğin amacı, fiziksel dünyanın bazı belirli özelliklerini vurgulayabilmek,  vurgulanan özelliklerin daha iyi bir şekilde anlaşılmasını sağlayabilmek ve gerçek dünya uygulamalarına karşı erişebilir ve akıllı bir dünya oluşturmaktır.

B2B şirketler bu yöntemi günümüzde tüketici eğilimlerini anlayabilme, karar verme süreçlerinde sıklıkla kullanır. Artırılmış gerçeklik, işitsel ve duyusal becerilerin gelişmesini sağlarken, deneyimini geliştirmeye yardımcı olur. B2B e-ticaret sitesi benzeri işletmeler hizmet ya da ürünlerini tanıtmak, benzersiz kullanıcı verilerini toplayabilmek ve yeni pazarlama kampanyaları başlatabilmek için artırılmış gerçeklik kullanılır.

İlginizi Çekebilir: B2B E-ticarette Blog Kullanımının Önemi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

B2B Alanında Artırılmış Gerçekliğe Olan İlginin Durumu Nedir?

B2B alanında artırılmış gerçekliğin kullanımı, çok türlü uygulamaların arasında gelişerek daha da yaygın bir hale gelmeye devam eder. Teknoloji firmaları ve pazarlamacılar, kurulmuş oldukları günden bu güne, artırılmış gerçekliğin pazarlama aracından fazlası olduğunu göstermektedir.

B2B alanında artırılmış gerçeklik, tüketici işletmelerin alışveriş deneyimlerini geliştirebilmek amacıyla tasarlanmış olan teknolojileri barındırır. B2B işletmeler, artırılmış gerçekliği uygulamalarında kullanarak, tüketicilerin değişik ortamlarda değişik ürünlerin nasıl görüneceğini görselleştirebilmelerine imkân tanır.

B2B Alanında Artırılmış Gerçeklik ile Sanal Gerçeklik Arasındaki Farklar

B2B alanında artırılmış gerçeklik, gerçek dünyanın ortamını kullanarak deneyimlerini geliştirebilmek için sanal olan bilgileri bunun üstüne koyar. Buna karşılık olarak, sanal gerçeklik kullanıcılarını içine çekerek tamamen değişik bir ortamda özellikle bilgisayar tarafından oluşturulan ve yaratılan sanal ortamlar oluşturur. Sanal gerçeklikte yer alan dünya, gerçeklikten uzaktır ancak oluşturulmuş ortam gerçeğe yakın şekilde yaşatılır. VR açılımı sanal gerçeklik şeklinde ifade edilir. Bir görüntüleyicinin aracılığı ile kullanıcılar kendilerini sanki oradaymış gibi hissedebilirler. Sanal gerçeklikte var olan dünya sentetik dünyadır. Artırılmış gerçeklikse kişileri gerçek dünyaya bağlı tutmakta olup sanal unsurları gerçekçi ortamı oluşturabilmek amacıyla kullanır. Artırılmış gerçeklik teknolojilerinde perspektif, ikna edicilik, derinlik oldukça gelişmiş şekildedir.

Artırılmış Gerçekliğe Verilebilecek Örnekler

Artırılmış gerçeklik potansiyeli sonsuz olmakla birlikte Türkiye’de de günümüz koşullarında sıklıkla kullanılmaya başlanmış durumdadır. Artırılmış gerçekliğe örnek denildiği zaman,  günümüz şartlarında müzeleri bu yöntemden yararlanarak gezebilmenin mümkün olması gösterilebilir. Artırılmış gerçeklik, seyahat ve gezi uygulamalarında da karşımıza sıklıkla çıkmaktadır.

Markalar arasında artırılmış gerçeklik teknolojisini en iyi şekilde kullanan İkea’dır. İkea Place, artırılmış gerçeklik teknolojisinden yararlanarak, kullanıcıların almaya karar verdikleri mobilyaların evlerinde nasıl duracağını görebilmeleri için olanak sağlar. Mobilyalarını müşterilerine 3D yöntemle sunarak müşteri memnuniyetini artırmayı başarmıştır.

B2B alanında e-ticaret siteleri arasında da Amazon artırılmış gerçeklik alanlarını aktif şekilde kullanmakta olan örneklerden biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Amazon uygulamasını kullanmakta olan işletmeler birçok kategoride yer alan ürünleri artırılmış gerçeklik teknolojisi sayesinde inceleyerek satın almaya karar vermektedir.

İlginizi Çekebilir: B2B Alanında Pazarlama Hunisi Oluşturabilmeyi Optimize Etmek İçin İpuçları

Artırılmış Gerçekliğin Kullanılmakta Olduğu Alanlar Nelerdir?

B2B E-Ticaret Alanı

B2B E-ticaret alanında artırılmış gerçeklik oldukça yoğun olarak kullanılır. Tüketiciler ürün satın almadan, en gerçekçi olan halleriyle ürünleri inceleme olanağı artırılmış gerçeklik yöntemi sayesinde çevrimiçi ortamda sağlanabilmektedir.

Gezinme ve Haritalama Yöntemi

Gezinme ve haritalama yöntemi alanlarında artırılmış gerçeklik teknolojilerini oldukça sık kullanır. Mesela bir ülkeyi sanal olarak gezmek bu yöntemle mümkündür.

Eğitim Alanları

Artırılmış gerçeklik, geleneksel öğrenebilme yöntemlerinin yerini almış durumdadır. 3D görselleştirebilme teknikleri sayesinde eğitim alanında gelişim sağlamak amacıyla müfredata girmesi uygun görülmektedir.