B2B Alanında Çalışmak İsteyenlere İş Fikirleri
5 Temmuz 2022
B2B Alanında Etkili Tedarik Zinciri Nasıl Olmalıdır?
14 Temmuz 2022

Sanal Mağazacılık Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Sanal Mağazacılık Hakkında Bilinmesi Gerekenler

E-ticaretin her geçen gün gelişerek büyümesi herkesçe bilinen bir durumdur. Bu alana kanalize olmuş istatistikler de bu durumu kanıtlar nitelikte. Ticaret Bakanlığı’nın hazırlamış olduğu rapora bakıldığında e-ticaret sektörü, bir önceki seneye oranla %69’luk bir büyüme yaşadığını rahatlıkla görebiliriz. Hal böyle olunca da çevrimiçi ortamlardaki satışlar, herkes tarafından cazip hale dönüşmüş bir iş modeli niteliğine bürünmüştür. Bu iş modellerinin de pratiğe dönüştürmenin yolu sanal ortamlardaki mağazacılıktan geçer. Sanal mağazacılık, çevrimiçi yapılan ürün ve hizmet satışını ifade etmektedir. Direkt çevrimiçi yollardan ticarete atılmak isteyenler, bu tip bir site oluşturabilecekleri gibi mevcut fiziksel dükkanı olan firmalarda kendi sanal mağazalarını oluşturarak çevrimiçi ortamlarda satışlara başlayabilir. Bu tür sitelerde hem toptan hem de perakende satışlar gerçekleştirmek mümkündür. Sanal mağazacılık; satılacak ürüne ait görsel ve açıklamalardan ödeme çeşitlerine kadar ki tüm süreci kapsamaktadır.

Sanal Mağaza Açma Süreci

Sanal mağaza açabilmek ciddi kodlama becerileri gerektirdiği için uzmanlaşmış hizmet sağlayıcılarından destek almak daha avantajlı olacaktır. Bu konuda bilgi birikimi olan birisiyle hayalinizdeki internet sayfasını oluşturmak yerine çeşitli e-ticaret altyapı sağlayıcıları ile istişare ederek hızlıca bu süreci tamamlayabilirsiniz.

Sanal Mağaza Açmadan Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler

Çoğu insana göre sanal ortamda mağaza açmak çok karmaşık ve zor bir yapı gibi görünür. Fakat dikkat edilmesi gereken belli başlı hususlara gerekli özenlerin verildiği takdir de e-ticaretin ilk aşamasını sorunsuz bir şekilde atlatabilmek mümkün olacaktır.

  • Sanal Mağazacılığın Maliyeti

Sanal mağaza açmak için gerekli maliyeti kesin olarak söylemek mümkün değildir. Çünkü yararlanılan çeşitli e-ticaret paketleri neticesinde fiyat aralıkları geniş yelpazeye yayılmış durumda. E-ticaret paketi, şirket kurmak isteyen herkese bütçesine uygun paketler sunarak çevrimiçi satış gerçekleştirmek isteyenlere yönelik son derece avantajlı bir durumdur. Sanal mağazacılıkta şirket kurulum bedeli bulunur. Bu bedel, mevcut fiziksel dükkanı olmayan kişiler için kurulum esnasında şahıs şirket modelini tercih edenlerin 1000, limited şirket modelini tercih edenlerin ise de 3000TL ödeyeceği bir durumdur.

  • Sanal Mağaza İçin Şirket Kurmak

Fiziksel dükkanlarda olduğu gibi sanal mağazacılıkta da fatura kesme işlemi yaşandığından bir şirket sahibi olmak gerekir. Fatura düzenleme yetkisi alabilmek için resmi bir kurumsal kimlik taşıma gerekliliği göz önüne alındığında, sanal mağaza açmak isteyenlerin de bu kurulum sürecinden geçmeleri gerektiği sonucuna varılabilir. Şirket sahibi olanların ekstra yeni bir şirket kurması gerekmediğinden kendi şirketleri üzerinden fatura keserek çevrimiçi satışlar yapabilir.

  • Sanal Mağaza İçin Gerekli Evraklar

Sanal mağazacılık için direkt olarak bir belge işlemi gerekmez. Fakat, sanal mağazacılık için şirket kurmak zorunlu olduğu için kurulum esnasında bağlı olunan vergi dairesinin isteyeceği birtakım evraklar mevcuttur. İstenen bu belgeler, kurulan şirket modelinin türüne göre farklılık gösterecektir. Şahıs şirket modelinde istenen evraklar arasında; şirket sahibine ait kimlik örneği, kuruluş formu, fotoğraf, imza beyannameleri, ikametgah belgesi ve tapu fotokopisi ya da kira sözleşmesi gibi belgeler istenirken limited şirketleri için de; başvuru için dilekçe, kuruluş formu, noter onaylı şirket sözleşmesi, ticaret odasına kayıt beyannamesi, ikametgah, sermaye yatırıldığına dair dekont ve kira sözleşmesi ya da tapu fotokopisi istenmektedir.

  • Sanal Mağazacılıkta Altyapı Seçimi

E-ticarette altyapı; çevrimiçi firmaların internet sayfasını, pazarlamacılığını ve satışlarını yönetebilmelerine imkan tanıyan bir yazılımdır. Sanal mağazanız için altyapı seçerken dikkat etmeniz gereken birkaç durum bulunur. Bu durumlardan biri de birlikte çalışacağınız altyapı sağlayıcısının deneyimidir. Aynı şekilde hizmet sağlayıcısının kalitesinin bir başka göstergesi olarak da hizmet verdiği şirket sayısı olarak bilinir.