B2B Alanında Hangi Ürünlerin Satışı Yapılabilmektedir?
20 Ağustos 2022
B2B Alanında Dinamik fiyatlandırma ile Satışlar Nasıl Artırılabilir?
23 Ağustos 2022

Dinamik Fiyatlandırma Yöntemleri B2B’ye Nasıl Uyarlanmaktadır?

Dinamik Fiyatlandırma Yöntemleri B2B’ye Nasıl Uyarlanmaktadır?

Başarılı satıcı olabilmenin esasını, satış yöntemlerinin en doğru şekilde uygulanabilmesi oluşturmaktadır. Satış yöntemlerinden bir ya da birkaç tanesini doğru biçimde uygulayabilen B2B firmaları, kazançlarını da artırabilme olanağına sahip olabilmektedir. B2B firmalarının kazançlarını artırabilmelerindeki en önemli etkenlerden biri de ürün fiyatlarıdır. Ürün fiyatlandırması konusunda dinamik fiyatlandırma yönteminden yararlanabilmektedirler. Dinamik fiyatlandırma yöntemi tercih edilerek ortalamanın altında fiyatlar ile satış gerçekleştirilerek ortalamanın üzerinde kazanç elde edilebilmektedir.

Dinamik Fiyatlandırma Ne Demektir?

Dinamik fiyatlandırma, hizmetlerin ya da ürünlerin satış fiyatlarının talebe, arza, zamana ve tüketicilere bağlı olacak şekilde sıklıkla güncellenmesiyle uygulanmakta olan yöntemdir. Bu yöntemde anlık değişebilecek potansiyellere sahip fiyatlandırmanın uygulandığı bilinmektedir. Bu nedenle fiyatlardaki hareketlilik hiç durmadan devam etmektedir. Dinamik fiyatlandırmadaki en önemli detay, aynı ürünlerin birden fazla fiyata sahip olmalıdır. Yani bir ürün, her tüketici grubuna değişik fiyat aralıklarında sunulmaktadır.

Bir etkinliğe ait olan aynı biletlerin öğrencilere indirimli olarak satılırken yetişkinlere daha yüksek fiyatla satılması ya da sefer tarihi yaklaştıkça uçak biletlerinin değişen fiyatlara sahip olmaları dinamik fiyatlandırmaya örnek olarak gösterilebilmektedir.

Dinamik Fiyatlandırma B2B Firmalara Ne Gibi Avantajlar Sağlamaktadır?

Dinamik fiyatlandırma yöntemi B2B firmalarına bazı avantajlar ve dezavantajlar sağlayabilmektedir. Ancak dinamik fiyatlandırma yöntemi uygulanacağı zaman şeffaf olunabildiğinde tüketicilerin akıllarında soru işareti bırakmayacağından daha çok avantaj elde edilebilmesini sağlamaktadır. Dinamik fiyatlandırmanın B2B firmalarına sağladığı avantajlardan bazıları şunlardır;

  • Fiyatlandırma süreçlerinde B2B firmaları, üreticilerden bağımsız bir biçimde söz sahibi olma hakkına sahiptir.
  • B2B firmalar kısa vadeli satışlarda artışlar yaşayabilmektedirler.
  • Güçlü olan rakiplere karşı rekabet avantajı elde etme imkânları bulunmaktadır.
  • Kar payı düşük olan ürünler için sürümden kazanabilme olanağı bulabilmektedirler.
  • Pazar eğilimlerinden uzak kalmadan kampanyalar düzenleyebilmektedirler.
  • Dinamik fiyatlandırma yönteminde B2B firmalar talep dalgalanmalarına anlık olarak cevap verebilmektedirler.
  • Fiyat dalgalanmalarını kolay bir biçimde optimize edebilmeye imkân sağlamaktadır.

B2B Alanında Yararlanılacak Dinamik Fiyatlandırma Yöntemleri Nelerdir?

Zaman Temelli Fiyatlandırma

Zaman temelli fiyatlandırma yönteminde odaklanacak olan nokta zaman olduğundan, saatlik, aylık, günlük ya da haftalık indirimler uygulanabilmektedir. Fakat indirimlerle beraber belirli zaman dilimlerinde kasıtlı olarak fiyat artırılması da dinamik uygulama yöntemidir.

Segmentli Fiyatlandırma

Segmentli fiyatlandırma, tüm bütçelere hitap edebilen dinamik bir yöntem türüdür. Hedef pazarında bulunmakta olan müşteri gruplarının her birinin taleplerini ayrı biçimlerde karşılayabilmeyi gerçekleştirebilmektedir.

Tepe Fiyatlandırma

Stokların hızlıca tükendiğinde bu durum, talebin oldukça yüksek olduğunu işaret etmektedir. Böyle durumlarda tepe fiyatlandırma yöntemi uygulanması tercih edilerek ürünlerinin tipine bağlı olarak satış fiyatları düşürülmekte veya yükseltilmektedir.

Penetrasyon Fiyatlandırma

Yeni ürünlerin, pazar ortalamasının ve benzerlerinin daha da altında bir fiyatla satışa çıkarılmasına penetrasyon fiyatlandırma yöntemi olarak adlandırılmaktadır. Bu yöntem genel olarak zararına satış yapılması anlamı taşısa da başarılı bir biçimde uygulanabilindiğinde yüksek biçimde kar elde edilmesine yardımcı olabilmektedir.

Dinamik Fiyatlandırma Yöntemleri B2B Alanında Nasıl Uygulanmaktadır?

Şeffaf olmak

Dinamik pazarlama yöntemleri her ne kadar e-ticaret sitelerine önemli ölçülerde kazanç sağlıyor olsa bile tüketicilerin olumsuz tepkilerine neden olabilmektedir. Bunun sebebi de müşterilerin siteden almış olduğu ürünün kısa bir zaman sonra daha düşük fiyatlarla satıldığını görmesi müşterilerin markaya karşı sadakatini azaltabilmektedir. Bu sebeple müşterilere tam anlamıyla şeffaf olarak, dinamik fiyatlandırma yöntemi uygulandığının farkında olabilmelerinin sağlanması gerekmektedir.

Aynı ürün için değişik fiyatlar belirlemek

Dinamik fiyatlandırma yöntemi uygulanacak olan süreçte müşterilerin belirli bazı kıstaslar çerçevesinde gruplara ayrılması gerekmektedir. Sonrasında ise ihtiyaçlar ve talepler çerçevesinde de aynı ürünün boyutunu, içeriğini ve paketini çeşitlendirmeye özen göstermek gerekmektedir. Bu şekilde tek bir özelliğin değişik olması açısından bile fazla ücret ödemeyi tercih etmekte olan müşterilere satış yapılabilmesi mümkün olmaktadır. B2B alanında tüm bu adımlar takip edilerek Dinamik fiyatlandırma yöntemlerinin uygulanabilmesi gerçekleştirilebilmektedir.