B2B’de Başarılı Ürün Araştırması İçin Uygulanması Gereken 8 Adım
1 Eylül 2021
B2B’de Gizlilik Politikası Hakkında Bilinmesi Gereken Her Şey
3 Eylül 2021

Dinamik Fiyatlandırma Stratejileri B2B’ye Nasıl Uyarlanır?

Dinamik Fiyatlandırma Stratejileri B2B’ye Nasıl Uyarlanır?

Başarılı bir satıcı olabilmenin temelini, satış stratejilerini doğru bir şekilde uygulamak oluşturmaktadır. Satış stratejilerinden bir ya da birkaçını verimli bir şekilde uygulayan B2B firmaları, kazancını ciddi oranda arttırmaktadır. B2B firmalarının kazançlarını arttırmasında etkili olan bir diğer unsur ise ürünün fiyatıdır. Bu noktada dinamik fiyatlandırma stratejisinden yararlanabilirsiniz. Dinamik fiyatlandırma stratejisi ile ortalamanın altında bir fiyatla satış yaparak ortalamanın üzerinde bir kazanç elde edebilirsiniz. Peki, dinamik fiyatlandırma nedir? Dinamik fiyatlandırma stratejileri B2B’ye nasıl uyarlanır? Gelin bu soruların cevaplarına ve daha fazlasına göz atalım.

Dinamik Fiyatlandırma Nedir?

Dinamik fiyatlandırma; ürün veya hizmetlerin satış fiyatının tüketiciye, zamana, arz ve talebe bağlı olarak sık sık güncellenmesi şeklinde uygulanan bir stratejidir. Bu stratejide anlık olarak değişebilecek potansiyele sahip bir fiyatlandırma uygulanmaktadır. Dolayısıyla fiyatların hareketliliği hiç durmamaktadır. Dinamik fiyatlandırmada asıl detay ise aynı ürünün birden fazla fiyata sahip olmasıdır. Kısacası bir ürün, her bir tüketici grubuna farklı fiyat aralıklarında gösterilmektedir.

Dinamik fiyatlandırmayı basit bir örnekle açıklayacak olursak, uçak biletlerinin sefer tarihi yaklaştıkça değişen fiyatlarından bahsedebiliriz. Buna ek olarak da bir etkinlik biletinin öğrencilere indirimli fiyatla satılırken yetişkinlere daha yüksek bir fiyatta satılmasını da dinamik fiyatlandırmaya örnek olarak verebiliriz.

Dinamik Fiyatlandırmanın B2B Firmalarına Sağladığı Avantajlar Nelerdir?

Dinamik fiyatlandırma stratejisi B2B firmalarına hem avantaj hem de dezavantaj sağlamaktadır. Fakat dinamik fiyatlandırma stratejisini uygularken şeffaf olunduğu takdirde tüketicilerin akıllarında soru işareti kalmayarak daha fazla avantaj elde edilmektedir. Dinamik fiyatlandırmanın B2B firmalarına sağladığı avantajlar şunlardır:

  • B2B firmaları fiyatlandırma sürecinde üreticiden bağımsız bir şekilde söz sahibi olabilmektedir.
  • Kısa vadeli satışlarda artışlar yaşayabilmektedir.
  • Güçlü rakiplere karşı rekabet avantajı elde edebilmektedir.
  • Kar marjı düşük ürünler için sürümden kazanma imkanı bulabilmektedir.
  • Pazar trendlerinden uzak kalmadan kampanya düzenleyebilmektedir.
  • Talep dalgalanmalarına anlık olarak cevap verebilmek mümkündür.
  • Fiyat dalgalanmalarına kolay bir şekilde optimize edebilmeye olanak sağlamaktadır.

Sizler de sıraladığımız avantajlara sahip olmak istiyorsanız dinamik fiyatlandırma stratejilerinden yararlanabilirsiniz. Böylelikle ortalamanın altında bir fiyatla satış yaparak ortalamanın üzerinde bir kazanca sahip olabilirsiniz. Peki, dinamik fiyatlandırma stratejileri nelerdir? Gelin bir göz atalım.

B2B’de Yararlanılabilecek Dinamik Fiyatlandırma Stratejileri Nelerdir?

Zaman Bazlı Fiyatlandırma

Zaman bazlı fiyatlandırma stratejisinde odak nokta zaman olduğu için haftalık, günlük, aylık veya saatlik indirimler yapılabilmektedir. Ancak indirimle birlikte belirli zamanlarda kasıtlı olarak fiyatı arttırmak da dinamik bir uygulamadır.

Segmentli Fiyatlandırma

Segmentli fiyatlandırma, her bütçeye hitap edebilen dinamik bir stratejidir. Hedef pazarında yer alan müşteri gruplarının her birinin taleplerini ayrı ayrı karşılayabilmeyi mümkün kılmaktadır.

Tepe Fiyatlandırma

Stoklar hızlı bir şekilde tükendiğinde bu durum, talebin yüksek olduğunu göstermektedir. Bu noktada tepe fiyatlandırma stratejisi uygulanarak ürünün tipine bağlı olarak satış fiyatının yükseltilmekte ya da düşürülmektedir.

Penetrasyon Fiyatlandırma

Yeni ürün, benzerlerinin ve pazar ortalamasının daha altında bir fiyatla satışa çıkarılması penetrasyon fiyatlandırma stratejisi olarak tanımlanmaktadır. Bu strateji genellikle zararına satış yapmak anlamına gelse de başarılı bir şekilde uygulandığında yüksek kar elde etme imkanı da sağlamaktadır.

Dinamik Fiyatlandırma Stratejileri B2B’de Nasıl Uygulanır?

Şeffaf olmak

Dinamik fiyatlandırma stratejileri e-ticaret sitelerine önemli ölçüde kazanç sağlasa da tüketiciler tarafından olumsuz tepkilere de yol açabilmektedir. Çünkü bir müşterinin sitenizden satın aldığı bir ürünü, kısa süre sonra daha düşük bir fiyatlar görmesi halinde müşterilerin markanıza olan sadakati azalmaktadır. Bu nedenle müşterilerinize kadar şeffaf olarak dinamik fiyatlandırma stratejisi uygulandığınızı farkında olmalarına yardımcı olabilirsiniz.

Aynı ürün için farklı fiyatlar belirleyin

Dinamik fiyatlandırma stratejisi uygulayacağınız süreçte müşterilerinizi belirli kriterler doğrultusunda gruplara ayırmalısınız. Ardından talep ve ihtiyaçlar doğrultusunda da aynı ürünün paketini, içeriğini ve boyutunu çeşitlendirmelisiniz. Böylelikle tek bir özelliğin farklı olması için bile fazladan ücret ödeyen müşterilere satış yapabilirsiniz.