B2B Firmalarının Kullandığı Upselling ve Cross Selling Satış Yöntemleri Nedir?
18 Kasım 2021
Yurtdışına Satış Yapan B2B Firmalarının Ödeme Alırken Kullandığı Yöntemler
20 Kasım 2021

B2B Firmalarının Lojistik Yönetimi Hakkında Bilmesi Gerekenler

B2B Firmalarının Lojistik Yönetimi Hakkında Bilmesi Gerekenler

B2B sektöründe başarılı olmanın ve büyümenin kilit noktalarından biri lojistik yönetimidir. Lojistik yönetimi, bir siparişin alınmasından tüketiciye ulaştırılmasına kadar geçen sürecin planlı bir şekilde denetlenmesi ve uygulanmasıdır. Doğru ve sorunsuz bir şekilde yönetilen lojistik süreci, B2B firmalarına pek çok avantaj sağlamaktadır. Fakat bu noktada firmaların lojistik yönetimi hakkında detaylı bilgiye sahip olması gereklidir. Biz de bu yazımızda B2B firmalarının lojistik yönetimi hakkında bilmesi gerekenlerden bahsedeceğiz. Sizler de yazımızdan yararlanarak lojistik sürecini doğru bir şekilde yönetebilir ve müşterileri memnuniyetini sağlayabilirsiniz.

B2B’de Lojistik Yönetimi Nedir?

Lojistik yönetimi, B2B sektöründe tedarik zincirinin önemli bir parçasıdır. Müşterilerin ve B2B firmalarının ihtiyaçlarını karşılamak için yürütülen bir dizi iş yönetimini kapsamaktadır. Lojistik yönetimine bakıldığında; siparişin alınması, siparişin hazırlanması, siparişin yola çıkması, siparişin ilgili kargo firmasına ulaştırılması ve siparişin müşteriye ulaştırılması gibi pek çok faaliyeti bir arada barındırdığını söylemek mümkündür. Lojistik yönetimi tüm bu envanterin ve ürün yolculuğunun kapsayan iş süreçlerini içermektedir.

B2B Lojistiğinin Çalışma Şekilleri Nelerdir?

Lojistik; envanter yönetimi, paketleme, depolama, etiketleme, faturalandırma, nakliye, ödeme tahsilatı, iade ve değişim gibi pek çok süreci barındırmaktadır. Bu süreçler ayrı görev tanımlarına sahiptir. Bunların yanı sıra da lojistik, bölgeler, yol koşulları, kargo hareketleri ve nakliye yasaları hakkında detaylı bilgi gerektirmektedir.

Siparişlerin çok daha hızlı, daha güvenli ve sorunsuz bir şekilde alıcılara ulaştırılması, lojistiğin temel amacıdır. B2B sektöründe lojistik iki farklı şekilde çalışmaktadır. Bunlar ileri yöne ve ters yöndür. İleri yön; siparişlerin alıcılara dağıtımı ve tesliminden oluşan bir süreçken, ters yöne ise; hasarlı, arızalı veya iade edilecek ürünlerin değiştirilmesi sürecidir.

Başarılı Bir Lojistik Yönetiminin B2B Firmalarına Sağladığı Avantajlar Nelerdir?

B2B firmalarının lojistik sürecini doğru ve sorunsuz bir şekilde yönetmesi oldukça önemlidir. Çünkü doğru ve sorunsuz bir lojistik yönetimi B2B firmalarını başarıya götürmektedir. Aynı zamanda B2B firmalarının pek çok avantaja sahip olmasına olanak sağlamaktadır. Başarılı bir lojistik yönetiminin B2B firmalarına sağladığı avantajlar şunlardır:

  • Koordinasyonu sağlar: Bir B2B firmasının tedarik zincirinin düzgün ve sorunsuz bir şekilde çalışması için görünür bir operasyona sahip olması gereklidir. Böylelikle envanter yönetimi, depo ve stok yönetimi gibi konularda yaşanabilecek herhangi bir problemin önüne geçilmektedir.
  • Maliyette tasarruf sağlar: Lojistik yönetimi bir B2B firmasının koordineli bir şekilde yürütülmesine katkı sağlamaktadır. Bunun yanı sıra da maliyette tasarrufu sağlayarak verimliliği kontrol altına alma konusunda etkili olmaktadır.
  • Sadık müşteriler kazandırır: B2B ile internetten ürün satın alan müşteriler, kendisine belirtilen sürede ürünlere ulaşmak istemektedir. Doğru yönetilen lojistik ile müşterilerin belirtilen zamanda siparişlerine ulaşabilmesi mümkündür. Böylelikle de müşteri memnuniyeti sağlanmış olacağı için firmaların sadık müşteriler kazanması mümkündür.

Sizler de sıraladığımız avantajlara sahip olmak isteyen bir B2B firmasıysanız lojistik sürecinizin doğru, güvenli ve sorunsuz bir şekilde yönetmeye özen göstermelisiniz. Aksi halde bazı olumsuzlarla karşılaşabilirsiniz.

Başarısız Bir Lojistik Yönetiminin Yol Açabileceği Olumsuzluklar Nelerdir?

B2B firmaları lojistik sürecini doğru ve sorunsuz bir şekilde yönettikleri takdirde müşteri memnuniyeti, verimlilik, maliyetten tasarruf ve koordinasyon gibi pek çok avantaja sahip olmaktadır. Fakat B2B’de lojistik doğru bir şekilde yönetilmediği durumlarda firmalar bazı olumsuzluklarla karşılaşmaktadır. Bu olumsuzluklara örnek olarak iş hacminde azalma, markaya güvensizlik oluşması, marka değerinin zedelenmesi ve müşterilerden olumsuz geri dönüşler alınması gibi durumlar verilebilmektedir.

B2B’de Lojistik Faaliyetleri Hangileridir?

B2B sektöründe lojistik yönetimi pek çok faaliyet içerisinde barındırmaktadır. Bu faaliyetler şunlardır:

  • Tedarikçiden ürünü almak
  • Alınan ürünleri depolamak
  • Ürün stoklarını kontrol etmek
  • Arz ve talebe göre stok durumunu güncellemek
  • Ürünlerin depo, düzen ve koordinasyon sürecini sağlamak
  • Siparişleri paketlemek ve kargoya vermek
  • Siparişleri belirtilen zamanda, doğru adrese ve doğru kişiye eksiksiz bir şekilde teslim etmek