B2B Alanında Ticaret Yapabilmek İçin Macaristan’da Şirket Nasıl Kurulmaktadır?
15 Ekim 2022
Sosyal Medya Stratejileri B2B E-ihracat Alanında Nasıl Geliştirilebilmektedir?
18 Ekim 2022

B2B Alanında Ticaret Yapmak İçin Almanya’da Nasıl Şirket Kurulabilir?

B2B Alanında Ticaret Yapmak İçin Almanya’da Nasıl Şirket Kurulabilir?

B2B alanında ticari faaliyetler göstermek amacıyla işletmelerin son zamanlarda en fazla yöneldiği ülkelerden biri de Almanya’dır. Bunun sebebi de Almanya’da şirket kurarak ticaret yapacak olan işletmelerin oldukça büyük bir hedef kitleye hitap edebilecek olduklarından hizmet ve ürün satışlarının artış gösterecek olmasıdır. Bu nedenle de pek çok B2B işletmesi şirketlerini Almanya’da kurarak ticari faaliyet göstermeyi istemektedir.

Almanya’da şirket kurmak isteyenlerin bu ülkede şirket kurmadan önce, Alman vergi numarasının sağlamış olduğu avantajlar konusunda bilgi sahibi olması ve bu ülkedeki şirket türlerinden kendilerine en uygun olanı hakkında araştırmalar yapmaları gerekmektedir.

Almanya’da Hangi Şirket Türleri Kurulabilmektedir?

Almanya’da şirket kurmak isteyenlerin öncelikle Almanya’nın kanunlarında bulunmakta olan şirketler hakkında detaylı bilgilere sahip olmaları gerekmektedir. Almanya’da kurulmak istenen şirketin çeşidine göre işletmelerin üzerlerine düşmekte olan sorumluluklar da değişiklik gösterebilmektedir. Almanya’da şirket kurmayı isteyenler;

  • Einzelunternehmen- Şahıs şirketi,
  • AGs- Aktiengesellschaft- Anonim şirket,
  • GmbH- Gesellschaft mit beschrankter Haftung- Limited şirketi,

Almanya’da yer alan bu şirket türlerinden birini tercih ederek, ticari faaliyetlerini yürütebilmek için şirket kurabilmektedir. Bu şirket türlerinin genel olarak Türkiye’de de karşılıkları bulunuyor olsa bile şirketlerin konumlandırılışları Alman yasalarında farlılaşabilmektedir.

Einzelunternehmen- Şahıs Şirketi

Almanya’da bir zamanlar en tercih edilen şirket türlerinden biri olarak bilinmekte olan Einzelunternehmen veya şahıs şirketi, Türkiye’deki şahıs şirketleriyle neredeyse benzer özelliklere sahiptir. Ülkemizdeki yasalarda olduğu gibi Almanya’da da şahıs şirketlerinde sorumluluklar kişilerin mal varlıkları ile sınırlıdır.

AGs- Aktiengesellschaft- Anonim Şirket

AGs’ler, Türkiye’deki anonim şirket türünün karşılığı olup, Almanya’da çok fazla tercih edilen şirket türlerinden biri değildir. AGs’ler genel olarak sermaye şirketleri şeklinde tanımlanmaktadır.

Almanya’da anonim şirket kurmayı tercih eden kişilerin şirkete karşı sorumlulukları mal varlıklarının dışında tutulmaktadır.

GmbH- Gesellschaft mit beschrankter Haftung- Limited Şirket

GmbH, Türkiye’deki karşılığı limited şirket olan şirket türü, Almanya’da en fazla tercih edilmekte olan şirket türleri arasında yer almaktadır. 2013 senesinde tutulmuş istatiksel verilerin gösterdiği sonuçlara göre Almanya’da en fazla tercih edilen şirket türü olan GmbH sayınsın o tarihte 1 milyonu aştığı görülmektedir. Bu şirket türünde, şirket ortaklarının sorumlulukları ortakların mal varlıkları dâhilinde değerlendirilmektedir.

 B2B Alanında Almanya’da Şirket Kurmanın Ne Gibi Avantajları Vardır?

Almanya’da şirket kurmanın bazı avantajları olduğu bilinmektedir ve Almanya’da şirket kurularak bu avantajlardan faydalanılabilinmektedir. Bu avantajlardan bazıları şunlardır:

  • Almanya’da şirket kurmayı isteyenler bir şirkete ortak olmadan da şirket kuruluşu yapabilmektedir.
  • Almanya’da şirket kurmak isteyenlerin Almanca bilmeleri şart değildir.
  • Almanya’da şirket kuran kişiler şirket kuruluşu ile 3 yıllığına geçici oturum izni alabilmektedir.
  • Hizmet sürelerinin üç yılını tamamlamış olan kişiler Almanca bilme mecburiyeti olmadan kalıcı olarak oturum izni alabilmektedir.
  • Profesyonel olarak iş planı hazırlayabilen kişiler üç yıllığına geçici oturum izni almalarından sonra isterlerse Almanya’da kalıcı olarak oturum izni alabilmektedir.

Bunlar Almanya’da şirket kurularak yararlanılabilecek bazı avantajlar olarak bilinmektedir. Bu avantajlardan yararlanmayı isteyen B2B firmalarının Almanya’da şirket kurmaları gerekmektedir. Şirket kuruluşunun ardından işletmeler bir B2B e-ihracat sitesi açarak satış yapmaya başlayabilmektedir.

B2B Alanında Almanya’da Şirket Kurmanın Ne Gibi Dezavantajları Vardır?

Almanya’da şirket kurmanın sağlamış olduğu avantajların yanı sıra bazı dezavantajları da bulunmaktadır. Bu dezavantajlardan bazıları ise şunlardır:

  • Almanya’da şirket kuracak olan kişilerin Almanca bilmeleri her ne kadar zorunlu olmasa bile, Almanya’da şirket kuruluşu yapmak istendiğinde gerekli evrakların Almanca olması gerekmektedir.
  • Şirket kuruluşu için gerekli evrakların Almanca olarak hazırlatılabilmesi için yeminli tercümanlar veya tercümanlara gerek duyulacağından, Almanca bilmeden şirket kurmanın bu nedenle harcamaları artıracağının bilinmesi gerekmektedir.
  • Almanca bilmeyenlerin şirket kurma süreçlerinde başvuruda bulunacakları devlet dairelerinde dil bilmemelerinden dolayı iletişimde problemler yaşamaları mümkün olabilmekte ve bu durum da şirket kurma sürecinin uzamasına sebep olabilmektedir.