B2B Alanında Geri Dönüşümlerin Düşmesine Sebep Olan Hatalar
6 Haziran 2022
B2B Alanında Kampanya Dönemlerinde Neler Yapılmalı?
8 Haziran 2022

B2B Alanında Muhasebe İşlemleri Ne Şekilde Yapılır?

B2B Alanında Muhasebe İşlemleri Ne Şekilde Yapılır?

Özellikle son yıllarda internetin insan yaşamının bir parçası haline gelmesi ile birlikte, insanların sosyal hayatlarında ve alışveriş alışkanlarında gözle görülebilir bir biçimde değişiklikler olmaya başlamıştır. Özellikle de alışverişlerin çevrimiçi mağazalardan yapılmasının tercih edilmeye başlaması ile en çok kişilerin alışveriş alışkanlıklarında değişimler meydana gelmiştir. E-ticaret yöntemlerinin de hayatımıza girmesi ile birlikte e-ticaret hakkında pek çok merak edilen konular hakkında araştırmalar yapılmaya başlamıştır. B2B alanında muhasebe işlemlerinin ne şekilde yapıldığı da bu merak edilen konular arasında yer almaktadır.

Her geçen gün E-ticaret alanının hızlı bir biçimde gelişim göstermeye başlaması ile beraber işletmeler için B2B muhasebe modülleri, şirketlerin ticari alanlardaki faaliyetlerini sürdürürken ihtiyaç duymuş oldukları muhasebe ve finans verilerini işlevsel anlamda kontrol edebilmeleri açısından oldukça önemli bir yere sahiptir.

B2B alanında muhasebe işlemleri sırasında en önemli olan adımın, verilerin okunması süreci olduğu bilinmektedir. Bu sayede e-ticaret alanında faaliyet göstermekte olan işletmeler ihtiyaçları olan;

  • Finansal verilerini,
  • Bayilik stok durumlarını,
  • Muhasebe programlarında kayıtlı olan bilgileri,
  • Bayilerin cari hareketlerini,

Gibi verileri eksiksiz ve en doğru biçimde gösterebilmektedir.

B2B Alanında Muhasebe Entegrasyon Özellikleri

E-ticaret alanındaki faaliyetlerini sürdürmekte olan firmalarda öne çıkan B2B muhasebe entegrasyonları, firmalara oldukça büyük avantajlar sağlamaktadır. B2B muhasebe entegrasyonlarına birbirinden farklı noktalarda ihtiyaç duyulmasının yanı sıra finansal ve muhasebe işlemlerinde en etkili çözüm yöntemlerini sunduğu da bilinmektedir. B2B muhasebe entegrasyonları şu şekildedir;

Stok Entegrasyonu

Uzman ve alanlarında deneyimli olan yazılım mühendislerinin hazırlamış oldukları B2B muhasebe eklentilerindeki muhasebe entegrasyon yapıları sayesinde bütün stok verilerinin veya yalnızca belirlenmiş olan verilerin doğru bir şekilde aktarılması ve aktarılmış bilgilerin e-ticaret sitemi içerisinde korunabilmesi gerçekleştirilebilmektedir.

Ürün Entegrasyonu

e-ticaret alanında çok fazla ilgi gören B2B ürün entegrasyonu sayesinde hem zamandan hem de iş gücünden tasarruf edilebilmektedir. E-ticaret sitelerinde ERP sistemlerinde bulunmakta olan ürünler üzerinde yapılan değişikler, beşer dakikalık aralıklar ile güncellenmekte ve aynı zamanda çevrimiçi mağazaların Veri tabanlarına da aktarılması sağlanmaktadır.

Fiyat Entegrasyonu

E-ticarette fiyat entegrasyonu sayesinde ERP sisteminde yer almakta olan ürünlerin fiyatları, B2B modülü ile e-ticaret sitelerinin çevrimiçi olan mağaza sayfalarına da aktarılmaktadır. ERP sistemi üzerinde bulunmakta olan ürünler ile fiyatlarıyla alakalı bilgiler, müşterilere ve bayilere güncel ve eş zamanlı bir biçimde gösterilmesi sağlanmaktadır.

Sipariş Entegrasyonu

E-ticaret alanındaki işletmeler açısından oldukça büyük bir önem taşımakta olan faaliyet süreçlerinden bir diğeri de sipariş yönetimleri olarak bilinmektedir. B2B muhasebe sipariş entegrasyonları sayesinde,  siparişler oldukça kolay bir biçimde takip edilebilmektedir.B2B sipariş aktarım sistemleri, B2B alanında ticaret faaliyetleri gösteren sanal mağazalar aracılığı ile verilmekte olan siparişlerin, herhangi bir işleme gerek duyulmadan ERP sistemi üzerine gönderilmesiyle gerçekleştirilmektedir. Burada B2B firmalarının yapmaları gereken tek işlem ERP kayıt sistemlerine gelmiş olan siparişleri onaylayıp fatura basmalarıdır.

Cari ve Üye Aktarım Entegrasyonu

E-ticaret alanında faaliyet göstermekte olan sanal mağazalarda, cari hesap hareketlerine ait entegrasyonlar uygulanarak sanal mağazayı kullanmakta olan bayilere cari hesap hareketleri eş zamanlı olarak izleyebilme imkânı sunmaktadır.

Cari ve üye aktarım sistemleri çift taraflı olarak senkronize edilmekte olup, firmalara yapılan bayilik başvuruları, B2B muhasebe entegrasyonları sayesinde tek bir tuş ile otomatik olarak onaylanmakta ve ERP programına aktarılabilmektedir.  Oldukça önemli bir ölçüde kolaylık sağlamakta olan entegrasyonlar ile aynı carilerin yeniden sisteme girilmesi sorununu ortadan kaldırabilmektedir.   Böylece B2B firmaları hem iş gücünden tasarruf sağlamış olmakta hem de zamandan kazanabilmektedir.

B2B alanında ticaret faaliyetlerini yürütme olan firmaların profesyonel anlamda bir e-ticaret B2B muhasebe modülü kullanmaları gerekmektedir. Ancak bu şekilde ticari faaliyetlerini yürütme sırasında  B2B firmaları ihtiyaçları olan muhasebe ve finans verilerini işlevsel olarak kontrol edebilme imkanına sahip olabilmektedir.