B2B Alanında İhracatta Müşteri Bulma Yöntemleri
1 Temmuz 2022
B2B Alanında Yurt Dışına Ürün Satabilmek İçin Bilinmesi Gerekenler
3 Temmuz 2022

B2B Alanında Hedef Pazar Seçimi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

B2B Alanında Hedef Pazar Seçimi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

B2B alanına henüz yeni başlayacak olan veya B2B alanında hizmet vermekte olduğu alanı çeşitlendirebilmeyi isteyen girişimci firmaların, bu gibi durumlarda potansiyel müşterilerinin bulunmakta olduğu hedef pazarları belirlemeleri gerekmektedir.

Hedef Pazar, hizmet ve ürünlerle yakından ilgilenebilecek, satın alma eylemlerini gerçekleştirebilme ihtimali oldukça yüksek olan ve marka özelinde hitap etmek istenilecek potansiyel müşterilerin tamamının yer aldığı pazardır. B2B alanında doğru hedef pazarın seçimi en önemli unsurlar arasında bulunmaktadır.

B2B Alanında Hedef Pazar Seçiminin Tanımı ve Stratejileri Nelerdir?

B2B alanında hedef pazar seçimi, belirli stratejiler doğrultusunda hizmet veya ürünlerin pazarlanacak olduğu hedef kitleyi belirleyebilmektir. Hedef pazar seçimi yapıldığı zaman rakiplerin durumlarının görülmesi de mümkün olabilmektedir. Ayrıca bu alanda ihtiyaç duyulmakta olan hizmet veya ürünleri keşfedebilir ve karlılık oranlarını da tahmin edebilmeniz mümkün olmaktadır. Fakat hedef pazar seçmeden önce geliştirilmesi gerekli olan bazı stratejiler ye almaktadır. Bunlardan bazıları;

Tek Pazar Stratejisi

Tek Pazar stratejisi, bilinen bir diğer adıyla yoğunlaştırılmış pazarlama bölümlere ayrılmış olan pazarın yalnızca bir bölümüne yoğunlaşmayı gerektirmekte olan ve o bölümün de hedef pazar olarak kabul edilebildiği stratejiye denilmektedir. Tek pazar stratejisine göre aynı kategoride yer almakta olan ürünlere ilgi gösterebilecek bireyler özelinde pazarlama yöntemi geliştirilebilmektedir.

Tüm Pazar Stratejisi

Tüm Pazar stratejisi, farklılaştırılmış pazarlama olarak da bilinmektedir. Genel olarak en geniş ağa ulaşabilmeyi hedeflemekte olan B2B firmalarının uyguladıkları bir strateji olup, hedef pazarın bütün olarak algılayabilmeye odaklanmaktadır.  Tüm Pazar stratejisi sayesinde tüm çalışmaların yürütülebilinmesinin mümkün olması nedeniyle maliyetlerden de tasarruf sağlayabilmektedir.

Niş Pazar Stratejisi

Niş Pazar stratejisi veya diğer adıyla dar dilimli pazarlama, hedef pazarın en küçük birimi olan strateji türü olup, çok özel kitlelerin çok özel ihtiyaçlarını karşılayabilecek olan bir ya da birden çok ürünün pazarlanması stratejisidir. bu stratejinin başarıya ulaşabilmesi için sürekli olarak veriler toplamak, toplanan verileri analiz etmek ve bu analizler çerçevesinde hizmet veya ürünlerin çeşitlendirilmesi gerekmektedir.

B2B alanında Hedef Pazar Seçilirken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Hedef pazarın koşullarına göz atmak

Hizmet verilmekte olan sektörün içinde hedefiniz olabileceğine inandığınız bir pazar bulunuyorsa, pazarın koşullarının incelenmesi oldukça önemli unsurlardandır. Bunun nedeni de B2B sitelerinin mevcut halleriyle hedefledikleri sektörde başarılı olacaklarından emin olmalarının gerekiyor olmasıdır. Başlangıç aşamalarında işler yolundaymış gibi gözüküyor olsa bile uzun vadede şartların değişebileceği göz önünde bulundurularak hareket edilmelidir. Bu nedenle de pazarlama stratejilerinin ve web sitelerinin sürekli olarak geliştirilebilir tutulması gerekmektedir.

Rekabet koşullarını ve rakip firmaları incelemek

Hedef Pazar seçimi yapılırken, rakip firmaların ve rekabet ortamının önceden analiz edilmesi gerekmektedir. Rakip analizleri, hedef pazar seçimlerindeki en önemli belirleyici unsurlar arasında yer almaktadır. Bu durumda rakiplerin en doğru biçimde analiz edilerek web sitelerini öne çıkartabilecek stratejiler ile rekabet ortamlarına dâhil olunması oldukça önemlidir. SWOT analizlerinden faydalanılarak temel tekniklerin kullanılabilmesi mümkündür.

Ürün ve hizmetlerin özelliklerini değerlendirmek

Hedef pazarda hizmet ve ürünler sergilenmekte olduğu için mevcut ürünlerin özelliklerinin ve durumlarının değerlendirilmesi gerekmektedir.  Ürünlerin far yaratabilecek özelliklerinin daha çok ön plana çıkarabileceği pazarların tercih edilmesi gerekmektedir.  Çeşitlendirilebilir ve geliştirilebilir ürün yelpazesi ile de hedef Pazar seçimlerinde daha özgür biçimde tercihlerde bulunulması mümkün olabilmektedir.

Hedef kitlenin beklentilerine önem vermek

B2B sitelerinin mevcut durumlarını etkilemekte olan en önemli unsurlardan biri de müşteriler olarak bilinmektedir. Bu noktada tüketici firmalardan oluşmakta olan potansiyel veya mevcut hedef kitlenin beklentilerinin bilinmesi oldukça önemli bir durumdur. Böylece doğru Pazar seçebilme ve seçilen pazarda başarılı olabilme ihtimali daha da yüksek olmaktadır

Hedef Pazar seçimi süreçlerinde kitlelerin beklentilerine önem verilirken birincil ve ikincil araştırma yöntemlerinden faydalanılabilinmektedir. Hedef kitle beklentilerini önceden bilmek satış ve kararlık oranlarını artırabilmektedir.