B2B Alanında Hedef Pazar Seçimi Hakkında Bilinmesi Gerekenler
2 Temmuz 2022
B2B Firmaları Sosyal Medya Alanlarını Neden Kullanmalıdır?
4 Temmuz 2022

B2B Alanında Yurt Dışına Ürün Satabilmek İçin Bilinmesi Gerekenler

B2B Alanında Yurt Dışına Ürün Satabilmek İçin Bilinmesi Gerekenler

B2B alanında son dönemlerde e-ticaret oldukça önem kazanmış durumdadır. Kişisel bakım ürünleri, giyim, kitap, gıda, elektronik aletler ve daha pek çok ürün artık çevrimiçi alanlar üzerinden yapılmaktadır. Bu durum kişilerin kısa zaman içerisinde internet üzerinden sipariş verme aşamasına geçeklerinin işaret olarak kabul edilebilmektedir.

İnternet kullanıcılarının e-ticaret alanlarına göstermekte oldukları ilgi sayesinde B2B alanında faaliyet göstermekte olan pek çok işletmenin iş planlamalarını internetin etkilerine göre dönüştürebilmektedir. Hatta kullanıcıların e-ticarete gösterdikleri ilgi yeni pek çok şirketin kurulmasına neden olmaktadır. B2B’de e-ticaret alanında, döviz kurlarının yaratmış olduğu avantajlarında etkisi ile her geçen gün daha da dikkat çekici bir hal almaya başlayan bir biçimi de e-ihracat yani yurt dışına ürün satmaktır.

B2B Alanında Yurt Dışına Ürün Satmak

B2B alanında e-ticaret faaliyetleri gösteren firmaların iç pazarda faaliyetlerini yürütmeleri daha kolayken, yurt dışına e-ihracat yapmaları konusunda daha dikkatli davranmaları gerekmektedir. Çünkü B2B firmaları iç pazarda hedef kitlelerinde bulunan kişileri yakından tanıyabilmektedir.  İç pazarda hedef kitlelerinde yer alan kişilerin; ne istediklerini, hangi pazarlama yöntemleri ile harekete geçirebileceklerini saptayabilmektedir. Ancak hedef kitle ülke sınırlarının dışında olduğunda, firmaların kendilerine yeni stratejiler geliştirmeleri gerekmektedir.

Yurtdışına ürün satmak, pek çok konuda iç pazara yönelik çalışmaktan farklılıklar göstermektedir. Özellikle de ulaşılacak olan kullanıcı sayıları, iç pazarlarla kıyaslanmayacak derecede azladır. Bu durum ilk bakışta bir avantajmış gibi gözükse de oldukça önemli boyutlarda bir rekabet ortamı da oluşturmaktadır. Bu nedenle alıcıların dikkatini çekebilmek için fiyatlandırma politikaları, pazarlama yöntemleri ve ürün gamı gibi konularda en doğru kararların verilebilmesi gerekmektedir.

Ayrıca yurtdışına ürün satmak istendiğinde yabancı dil ve kültürel farklılıklar gibi pek çok unsurla da karşı karşıya kalınmaktadır. Ancak doğru kurum veya kişilerden alınabilecek destekler, isabetli kararlar ve doğru stratejiler ile yurt dışına ürün satmak işletmenin gelirlerini artırabilecektir.

Yurtdışına ürün satmak teknik açıdan bir ihracat olarak kabul edilmektedir. İhracat işlemleri de pek çok prosedür gerektirebilmektedir. Bu durumda firmalar ilk önce mikro ihracat ile işe başlamayı tercih edebilmektedir. Mikro ihracat, toplam ağırlıkları 300 kilogramı geçmeyen, bedeli de 15 bin Euro’yu aşmayan işlemlerdir. Bu işlemler elektronik ticaret gümrük beyannamesiyle gerçekleştirilebilmekte olup, bu belde taşıma şirketlerince düzenlenebilmektedir. Böylece hem maddi açıdan hem de zamandan tasarruf edilmiş olabilmektedir.

B2B Alanında Yurt Dışına Ürün Satışı Nasıl Yapılmaktadır?

İnternet üzerinden ürün satışı yapmak, pek çok formalitenin yerine getirilmesi gereken ve oldukça zor bir süreç olarak gözüküyor olsa da aslında sanıldığı kadar zor bir süreç değildir. Özellikle de istenilen başarıya ulaşılabilindiğinde işletmelerin sürdürülebilirliği için harcanmış olan gayret daha da anlam kazanabilmektedir. Özellikle ekonomileri gelişmiş olan ülkeler açısından Türkiye oldukça uygun fiyatlara sahip bir pazardır. Bu nedenle müşterilerin, ihtiyaçlarını en doğru biçimde karşılayabilen, başka ülkelerde bulunması oldukça zor olan ve kaliteli ürünler yurtdışına pazarlanarak yüksek gelirler elde edilebilmektedir.

B2B alanında yurtdışına ürün satışı gerçekleştirebilmek için iki yöntem bulunmaktadır. Bunlardan ilki bir e-ihracat sitesi kurarak hizmet ve ürün satışı yapmaktır. İkincisi ise tüm dünyada ürün satılabilmesine izin verilen sanal pazaryerleridir. Bu pazaryerlerinin çalışma şekilleri temelde aynı olmaktadır. Bu durumda dikkat edilmesi gereken en önemli unsur seçilecek pazaryerinin satmak istenilen ürünlere ve çalışma şeklinize uygun olup olmadığıdır.

Uluslararası pazaryerleri, yüksek kullanıcı sayıları ve yaygın olarak kullanılmaları açısından yurtdışına ürün satmak için oldukça elverişli oldukları bilinen alanlardır. Bu alanlardan satış yapılırken pazarlama veya reklam için çok fazla bütçeye ihtiyaç duyulmadan geniş bir hedef kitleye ulaşılabilmesi mümkün olabilmektedir. Ancak bu durum, pazaryerlerinde oldukça büyük rekabet ortamlarının oluşmasına neden olabilmektedir. Ayrıca bu pazaryerlerinin satış başına almış oldukları komisyon oranları da kar durumunu doğrudan etkileyen unsurlar r arasında yer almaktadır.