B2B Alanında E-Ticarete Başlamanın Değişik Nedenleri
B2B Alanında E- Ticarete Başlamanın Değişik Nedenleri
7 Kasım 2022
B2B Alanında E-ihracat Faturası Nedir ve Nasıl Kesilmektedir?
B2B Alanında E-ihracat Faturası Nedir ve Nasıl Kesilmektedir?
9 Kasım 2022

B2B Alanında E-Ticarette Bilinmesi Gereken İlginç Taktikler

B2B e- ticarette pek çok firmanın göze hitap eden tasarımlara sahip olan web siteleri kullandıkları bilinmektedir. B2B markasının itibarının yüksek olması bu hususta oldukça önem taşımaktadır. Bu bağlamda bazı e-ticaret taktikleri bulunmaktadır. E- ticaret, sattığınız ürünleri nasıl tanıttığınız ile yakından ilgilidir. Alternatif teklifleri sunmak ve ürünün tanıtımını yapmak doğru bir stratejidir. Olumlu bir ticaret genellikle ürünlerin nasıl teşhir edildiği ile ilgilidir. Bu hususta bazı taktikler bulunmaktadır. Bunlar;

Net Ürün Sayfası Hazırlanması

B2B alanında sergilemekte olunan ürünlere ait ilk resim ve alternatif resimlerinizi, stok bilgisini, ürünün özelliklerini, ürünle ilgili açıklamaları, ürünün markası ve fiyatı gibi merak edilen pek çok özellik net olacak şekilde ilk görüş ekranında mutlaka bulundurulmalıdır.  Bu uygulama hem arama motorları hem de müşteri işletmeler tarafından kayda değer bir algı ile karşılanmaktadır.

İlginizi Çekebilir: B2B Alanında Ticaret Yapmak İçin Dubai’de Nasıl Şirket Kurulabilir?

Kategori Yapısı Oluşturulması

Çevrimiçi B2B alışveriş sitelerinin genel yapıda kullandıkları yanıltıcı olmayan aynı zamanda kullanıcı deneyimlerinin önemi doğrultusunda yanlış yönlendirmelerden uzak yapılar,  ziyaretçi verimini artıracağı gibi ziyaretçi sayılarını da artırmaktadır. Üst kategoriden alt kategoriye kadar, o kategoriye ait olan bir hiyerarşik yapı olması kullanıcıları son derece mutlu edecek bir taktiktir. Bu kategorinin yapısının mutlaka yönlendirilmekte olan URL ile uyumlu bir SEF link yapısına sahip olması gerekmektedir.

E- Mağaza Sayfaları Oluşturulması

Alışveriş, e-ticaret sitelerinin hayat damarları olarak sayılmaktadır. B2B e-ticaret sitelerinde yer alan özel sayfalar, ürün listeleme sayfası, ana index sayfası,  kategori sayfaları, ürünlere ait detay sayfaları, arama sonuçlarının sayfaları, ödeme yap sayfaları, kullanışlı alışveriş sepeti, kolay kayıt yapabilme ve ürün karşılaştırma sayfalarının kullanıcı deneyimleri ile doğru orantılı olup olmadığının analizini en iyi şekilde yapılması gerekmektedir. Müşteri işletmeler ziyaret ettiği sayfadan istediği karşılanmış şekilde ziyaretini tamamlayabilmelidir. Bu da ancak B2B e-mağaza sayfalarının en iyi şekilde hazırlamanız ile gerçekleşebilecektir.

Önerilen Ürünlerin Sergilenmesi

B2B web sitesi çerisinde veya ürünlerin detay sayfalarında uygun görülebilir alanlarda kendini belirtebilecek şekilde önerilen ürünlerin sergilenebilmesi daha verimli bir etkileşim alınmasını sağlayacaktır. Bu konuda dikkat edilmesi gereken en önemli nokta önerilmiş olan ürün ile listelenmiş ürünün ortak bir bağ içerisinde olabilmesidir. Benzer ürünler, bunu alanlar, aynı kategorideki ürünler ve bunu da aldı gibi ayraçlar ile bu çeşitlilik çoğaltılabilmektedir.

Alternatif Ürünler Sunulması

Alternatif ürünler özelliğini kullanmak, önerilen ürünlerin yanında ilave olarak müşterilerin dikkatini çekerek satış sağlayabilmeye yönelik bir hareket olarak bilinmektedir. Bu nedenle satışı yapılan ürünlerin yanında bu ürünlerin tamamlayıcılarına da yer vermek gerekmektedir.

Ürün Karşılaştırması Sağlanabilmesi

Müşterilerin iki ürün arasında detay sayfalarını sırayla incelediği düşünülüyorsa ve bir sekmeden başka bir sekmeye geçtiği takip edilebiliyorsa ürünlere ait tercih edilme sebeplerini kıyaslaya bilecekleri bir özellikle müşterilere destek olunması gerekebilmektedir. Kıyaslamayı bir tablo içerisinde yan yana gerçekleştirerek hem hizmet kalitesi artırabilir hem de müşterilerin daha sağlıklı seçim yapabilmelerine yardımcı olunabilir.

Ürün Değerlendirmelerinin Dikkate Alınması

B2B e-ticaretin en önemli unsurlarından biri de kullanıcı değerlendirmeleridir. Eğer B2B e- ticaret firması bu yapıya sahip değilse müşterilerin satın alma işlemi sonrasında şikâyet, iyi niyet veya önerilerini firmaya bildirmeleri mümkün olmayabilir. Böyle bir durumla karşılaşan müşteriler güvensizlik hissine kapılarak alış verişlerini tamamlamadan siteden ayrılabilir veya başka bir siteden alışveriş yapabilirler. Eğer B2B sitelerinde ürün değerlendirme yapısı yoksa mutlaka site yeniden yapılandırılmaya özen gösterilmelidir.

İlginizi Çekebilir: B2B İşletmeleri İçin Amazon Komisyon Oranları Nasıldır?

Ürünlerde Bize Sorun Seçeneği Bulundurulması

Müşteriler inceledikleri ürünlerle ilgili olarak B2B işletmesi ile iletişime geçmek isteyebilirler. Bu aşamada müşterilere ürün inceleme formu, whatsapp yönlendirmeleri veya canlı destek sayfaları ile olumlu etkileşimler kurabilmek mümkündür. Bu şekilde ürünlerin başında yüz yüze bir görüşme gerçekleştirmişçesine bir güven oluşturur ve müşterilere de istedikleri iletişim ortamını sağlamış olursunuz. Bu taktikler ile B2B e-ticaret sitelerinde olumlu gelişmeler sağlanması mümkün olmaktadır.