B2B Alanında E-Ticarette Bilinmesi Gereken İlginç Taktikler
8 Kasım 2022
B2B Alanında E-ticaret Sitelerine Trafik Çekmeyi Sağlayabilecek Bazı Kilit Noktalar
10 Kasım 2022

B2B Alanında E-ihracat Faturası Nedir ve Nasıl Kesilmektedir?

B2B Alanında E-ihracat Faturası Nedir ve Nasıl Kesilmektedir?

B2B alanında e-ihracat faturası satışlarını yurt dışına yapmakta olan vergi mükelleflerinin ödeme ve alacaklarını gösterebilmeleri için kesmeleri gerekli olan fatura türüdür. E-ihracat faturaları, Gümrük Çıkış Beyannamesi ile birlikte elektronik ortamlar üzerinden gönderilir. B2B ile e-ihracat alanında yurt dışına satış yapmakta olan ve bu alanda faaliyet gösteren tüm işletmelerin e-ihracat faturasını kesmesi gerekir. Çünkü firmaların internetten yaptıkları her satış için fatura keserek devlete belirli oranlarda vergi ödemesi gerekir. Bu sebeple B2B alanında e-ticaret ve e-ihracat alanlarında fatura kesme zorunludur.

B2B Alanında E-ihracat Faturasında Ne Tür Bilgiler Yer Almalıdır?

B2B işletmeler e-ihracat faturası kesmek için genel olarak e-fatura entegrasyonlarını veya e-arşiv portalını tercih etmektedirler. E-ihracat firmalarının fatura kesebilmeleri için faturaları üzerinde belli bilgilere yer vermeleri gerekmektedir. Bir B2B e-ihracat faturasında yer alması gereken bilgilerden bazıları;

  • Gönderici firmanın; firma adı, unvanı, bağlı bulunduğu vergi dairesi, vergi numarası gibi bilgileri,
  • Alıcı firmanın; eğer şirket ise firmasının adı, unvanı, bağlı bulunmuş olduğu vergi dairesi ve vergi numarası yer almalıdır.
  • Fatura kesim tarihi, fatura tipi ve fatura numarası,
  • Faturanın düzenlenmiş olduğu tarih ve zamanı,
  • Ürüne ait; ürün adı, miktarı, cinsi, birim fiyatı, toplam tutarı, GTIP kodu, ürün menşei, teslimat şekli gibi bilgiler bulunmalıdır.
  • Faturayı düzenleyen kişiye ait ad ve soyadı bilgileri,
  • Şirkete ait kaşe ve imzalar yer almalıdır.

İlginizi Çekebilir: B2B İşletmeleri İçin Amazon Komisyon Oranları Nasıldır?

Bu bilgiler bir B2B e-ihracat faturası kesebilmek için gerekli bilgilerdir. Bu bilgiler doğru olacak şekilde fatura kesilmez ise ürünün teslimat aşamasında problemler yaşanabilmektedir. Bu sebeple doğru bilgiler içeren fatura kesmeye önem verilmesi gerekmektedir.

B2B E-ihracat Faturası Kimler İçin Zorunludur?

B2B alanında e-ihracat yaparak yurtdışı satışlarında belirli gelir oranlarına ve sektörlerine göre e-fatura zorunluluğu getirilmiş durumdadır. B2B alanında e-ihracat yapan tüm işletmelerin e-ihracat faturası kesme zorunluluğu bulunur. Ancak bazı işletmeler e-arşiv ile faturalarını kesebilmekteyken, bazı işletmelerin ise e-ihracat faturasını e- fatura olarak düzenlemesi gerekmektedir. B2B alanında e-ihracat alanında e-fatura kesme zorunluluğu;

  • 2021 senesinde brüt satışları 4milyon Türk Lirasını aşan işletmeler ile 2022 yılında brüt satışları 3milyon Türk Lirasını aşacak olan işletmelerin e-fatura kesmeleri gerekmektedir.
  • Vergi mükellefliği bulunmayan kişilerin 10bin Türk Lirasına kadar kesecekleri faturalarda e-arşiv fatura kesme zorunlulukları bulunmaktadır.
  • Mikro ihracat yapmayı tercih eden işletmeler e-ihracat faturası kesmek zorundadır. Mikro ihracat işletmeleri e-fatura veya e-arşiv kullanmayı tercih edebilir.
  • B2B alanında e-ihracat yaparak yurt dışına demir, çelik, çelik eşyaları gibi ürünler satıldığında, işletmeler e-ihracat faturalarını e-fatura olarak kesmek zorundadır.
  • 2020 yılından başlayarak yurt dışına satış yapmakta olan B2B işletmeler satış tutarları 30bin Türk Lirasını aştı ise e- arşiv faturaya geçmeleri gerekmektedir.

Yurtdışına satış yapmakta olan her B2B işletme için e-ihracat faturası zorunlu iken, e-fatura veya e-arşiv kullanımı işletmelerin satış yaptıkları ürünlere ve işletmelerin gelir durumlarına göre farklılık gösterebilmektedir.

İlginizi Çekebilir: B2B Alanında Ticaret Yapmak İçin Dubai’de Nasıl Şirket Kurulabilir?

B2B Alanında E-ihracat Faturası Kesme Yöntemleri Nelerdir?

B2B alanında e-ihracat faturası kesilirken kullanılan yöntemler ve e-ihracat fatura çeşitleri farklılık gösterebilmektedir.

  • Kâğıt fatura,
  • E-arşiv fatura,
  • E-fatura, e-ihracat fatura çeşitleridir.

Kâğıt fatura: Mal hizmeti ve tesliminden sonra 7 gün içinde kesilebilen faturadır. Genel olarak satış tutarı, ürün bilgileri ve alıcıya yönelik bilgilere yer verilerek elde kesilmektedir. Bu fatura türünde de imza ve kaşe bulunmaktadır.

E-arşiv fatura: E-arşiv portal üzerinden kesilebilen Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hayata geçirilmiş fatura çeşididir.

E-fatura: Dijital ortamlarda hazırlanan fatura türüdür. E-fatura mükellefliği bulunan işletmelerin genel olarak Gelir İdaresi Başkanlığı portal üzerinden veya özel entegratör işletmeler üzerinden faturalarını kesebilir.

Yurtdışına satış yapmayı düşünen B2B işletmelerinin e-ihracat faturası kesmesi gerekmektedir. E-ihracat faturası keserken işletmeler kendilerine uygun yöntemlerden birini tercih ederek e-ihracat faturası düzenleyebilmektedirler.