B2B Alanında E- ticaret Yaparak Dolar Kazanılabilecek Siteler Hangileridir?
11 Kasım 2022
B2B-E-ticaret-Alanında-Karlılığın-Artırılabilmesi-İçin-Neler-Yapılabilir
B2B E-Ticarette Kar ve Zarar Hesaplaması Nasıl Yapılmaktadır?
14 Kasım 2022

B2B Alanında E-ihracat Vergilendirme Süreçleri Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Her geçen gün çevrimiçi alışverişin sınırları genişlemeye devam etmektedir. Günümüzde B2B e-ihracat büyük, orta veya küçük işletme fark etmeden birçok işletme tarafından tercih edilmektedir. B2B e-ihracatın dinamikleri e-ticaretten oldukça farklılar göstermektedir. Bu nedenle birçok B2B işletme e-ihracat vergilendirme süreçleri hakkında bilgi sahibi olabilmeyi istemektedir.

B2B Alanında E-ihracat Nedir ve Nasıl Yapılmaktadır?

B2B alanında e-ihracat, işletmelerin hizmet ve ürünlerini Amazon, Ebay ve Alibaba gibi pazaryeri alanlarından veya B2B e-ticaret siteleri üzerinden mikro ihracat kuralları doğrultusunda ve elektronik gümrük beyannamesiyle yurtdışında yer alan diğer işletmelere satıldığı ticaret faaliyetine verilen isimdir. İhracattan değişik olarak e-ihracat alanında birçok süreç çevrimiçi olarak gerçekleşmektedir.

Mikro ihracat, değeri 15.000 Euro’yu ve ağırlığı da 300 kg ağırlık sınırını aşmayan hizmet ve ürünlerin elektronik ticaret gümrük beyannamesiyle yurtdışına satılmasına verilmekte olan addır. Mikro ihracat yapmak isteyen B2B işletmelerin gerçekleştirmeleri gereken bazı şartlar yer almaktadır. Bunlardan ilki ise işletmelerin e-devlet üzerinden e-ihracat yapmış olduklarına dair kayıt açtırma gerekliliğidir.

B2B alanında e-ihracat yaparak gelir elde edebilmeyi isteyen işletmelerden bazı belgeler istenmektedir. Bu belgelerin arasında; e-arşiv fatura, ihracat bilgi formu dolaylı temsil yetki belgesi, proforma fatura gibi belgeler bulunmaktadır. İstenmekte olan bu evrakları ve gerekli işlemleri tamamlayabilen işletmeler mikro ihracat kuralları doğrultusunda B2C iş modeliyle ürünlerinin satışını yapabilmektedir. E-ihracat KDV iadesi ve e-ihracat vergi muafiyetinden de yararlanabilmektedirler.

İlginizi Çekebilir: B2B İşletmeleri İçin Amazon Komisyon Oranları Nasıldır?

B2B Alanında E-ihracat Süreçleri Hangi Aşamalardan Oluşmaktadır?

Eğer B2B alanında e-ihracat yapılmakta olan ürünlerin sipariş tutarları ülkenin vergi muafiyeti sınırlarının üzerinde yer alıyorsa gümrük vergisi ödenmesi gerekmektedir.B2B alanında e-ihracat vergilendirme süreçlerinde bireysel müşteri adına KDV’siz fatura kesebilmektedir. İhracat için sağlanmakta olan KDV iadesi de alınabilmektedir. E-ihracat yapmayı tercih eden firmalar, vergilendirme avantajlarının yanı sıra devlet destekleri, devlet teşvikleri ve ihracatçı kredilerinden de faydalanabilmektedir.

E-ihracat yapmakta olan B2B firmaların ihraç etme süreçleri şu şekilde işlemektedir;

  • Alıcılar adına KDV’siz olarak satış faturaları düzenlemek,
  • Alıcılar ve siparişler ile alakalı bilgileri ve sipariş paketlerini teslimat şirketine veya yetkili olan operatöre teslim etmek,
  • Operatörün işletmenin adına Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi düzenlemesi,
  • Siparişlerin yurtdışı edilmesi veya Türkiye’den ihracatının yapılması,
  • Sipariş verilen ülkelerde gümrükleme ile ilgili işlemler,
  • Teslimat şirketinin siparişi alıcıya veya nihai tüketiciye teslim etmesi,

B2B Alanında E-ihracatta Vergilendirme Nasıl Olmaktadır?

Yurtdışına satış yapmakta olan mikro ihracatçılara geçen sene yeni vergi düzenlemesi gelmiş durumdadır. 1 Ocak 2021 tarihinden itibaren geçerli sayılan B2B alanında e- ihracat yapmakta olan mikro ihracatçılara %50 vergi muafiyeti getirilmiştir. E-ihracat alanı bu düzenleme sayesinde artış göstermeye başlamış olup, mikro e-ihracat yapmakta olan firmalar da yurtdışına yaptıkları satışlarda daha kazançlı bir hale gelmişlerdir.

B2B Alanında E-ihracat Vergi Muafiyeti Ne Demektir?

Yurtdışına satış yapılmakta olan hizmet ve malların başına gümrük kanunları dâhilinde vergi alınması söz konusu olmaktadır. Ancak 2021 senesinde getirilmiş olan düzenleme sayesinde mikro ihracat yapmakta olan B2B işletmeler %50 oranında vergiden muaf tutulmaya başlanmışlardır. Vergi muafiyetinin amacı e-ihracat alanına olan teşviklerin artmasını sağlayabilmektir. Ayrıca bu düzenleme firmaların masraflarının vergi yükünün azalmasını sağlamayı amaçlayan bir düzenlemedir.

İlginizi Çekebilir: B2B Alanında Ticaret Yapmak İçin Dubai’de Nasıl Şirket Kurulabilir?

B2B Alanında E-ihracatta Vergi Muafiyeti Nasıl Uygulanmaktadır?

B2B e-ihracat alanında vergi muafiyeti, mikro ihracat yapan ihracatçıları kapsamaktadır. Şöyle ki KDV tutarı hariç fatura tutarının 300 kilogramdan hafif ve 15.000 Euro’dan az olduğu satışlarda geçerli olan ürün satışlarında e-ihracat vergi muafiyeti geçerli olmaktadır. Vergi muafiyeti bir uygulama olarak karşımıza çıkmasının yanı sıra bu uygulama sayesinde B2B alanında e-ihracat yapmakta olan orta ve küçük ölçekli mikro ihracatçıların vergi yükleri oldukça büyük oranlarda azalmaktadır.

E-ihracat alanında vergi muafiyeti, mikro ihracat yapmakta olan küçük ve orta ölçekli işletmeleri kapsamakta olan bir uygulama olarak bilinmektedir.