B2B Alanında E-ihracat Vergilendirme Süreçleri Hakkında Bilinmesi Gerekenler
12 Kasım 2022
B2B Alanında E-ihracat Gümrük İşlemleriyle Alakalı Bilinmesi Gereken Unsurlar
15 Kasım 2022

B2B E-Ticarette Kar ve Zarar Hesaplaması Nasıl Yapılmaktadır?

B2B-E-ticaret-Alanında-Karlılığın-Artırılabilmesi-İçin-Neler-Yapılabilir

B2B e-ticaret alanında her geçen gün artış gösteren rekabet ortamı zorlayıcı bir durum olmaya devam etmektedir. İşletmeler açısından kar elde edebilmek ilk hedef olmasının yanı sıra kar zarar hesaplamada fiyat belirleme B2B e-ticaretin en önemli işlevlerindendir. İşletmelerin kar ve zarar hesaplaması yapacakları zaman dikkat etmeleri gereken bazı unsurlar bulunmaktadır.

B2B E-ticaret Alanında Kar Zarar Hesaplaması Ne Demektir?

B2B e-ticaret alanında faaliyet göstermeye başlamak, kar zarar hesabını beraberinde getirmektedir. Başlangıç maliyetleri ile başlamakta olan süreç birçok gider kalemiyle devam etmektedir. Kazanç sağlanabildikçe başlangıç maliyetleri büyük oranlarda karşılanmış olmaktadır. B2B alanında e-ticarete başlamak isteyenlerin karlarını nasıl hesaplayacakları oldukça önemli konular arasında yer almaktadır. Hedefleri, uzun vadelerde karlı olunduğundan ve karlı kalındığından emin olabilmek için stratejiler belirleyerek planlamak gerekmektedir.

İlginizi Çekebilir: B2B İşletmeleri İçin Amazon Komisyon Oranları Nasıldır?

Satışlardan elde edilmekte olan B2B e-ticaret kar marjları, ürünlerin satıldığı fiyattan nakliye maliyetleri, edinme başına maliyetler ve teslim alma maliyetleri çıkarılarak hesaplanabilmektedir. Kalan rakam, toplamdaki B2B e-ticaret karını elde edebilmek için toplam satış miktarlarıyla çarpılan ürün başına kardır.

İniş Maliyeti Nedir?

Ürünlerin satılabilmeye hazır hale getirilebilmesinin ürün başına maliyeti olup, bu oranı belirleyebilmek kar zarar hesaplanmalarında kullanılabilmektedir. Birim satın alma maliyeti, ürünlerin tedarik edilerek lojistik depolarına alınmasıyla alakalı bütün maliyetlerden oluşmakta olup, bunu ürün bazında ya da birim bazında hesaplanması gerekmektedir. Bu maliyete dâhil olabilecek konulardan bazıları;

  • Tüm nakliye masrafları,
  • Gönderim süreçlerinde ödenilmekte olan vergiler,
  • Depo, paketler ve barkod ücretleri gibi ürünleri satılabilmeye hazır hale getirebilmek için ödenmesi gereken ücretler,

B2B Alanında Satın Alma Maliyeti Ne Demektir?

Bir B2B işletmenin kar edip edemediğini anlayabilmenin sonraki bölümü, genel olarak satın alma maliyeti yani edinme başına maliyeti belirleyebilmektir. Bu bölüme pazarlama ve reklam harcamaları da dâhil olmaktadır. B2B işletmelerinin kar zarar hesaplaması yapabilmesi için; işletme bir e-ticaret dijital pazarlama ajansı tarafından desteklenmekte mi, reklam harcamaları için sosyal medya ve Google Ads için ne kadar ödeme yapıldığı gibi maliyetlerinde hesaplanması gerekmektedir. Satın alma maliyeti belirlendikten sonra da, bu maliyetin dönüşüm sayısına bölünmesi gerekmektedir. B2B işletmelere reklamcılık ve pazarlama çabalarının maliyetlerine karşılık başarılarının gerçek yansımasını vermektedir. Bu bilgilerin bir bölümü sosyal medya ve Google Ads raporlarından edinilebilmektedir.

B2B Alanında Nakliye Maliyeti Nedir?

B2B alanında e-ticaret kar zarar hesaplama örneği için, işletme ödemeler aşamasında ücretsiz gönderim imkânı sunarak ürünleri müşterilere gönderebilme maliyetlerinin tamamını veya bir bölümünü karşılıyor ise, nakliye maliyetlerinin kesinlikle hesaba katılıyor olması gerekmektedir. Bunun için müşterilerden ücret alınıyor ise, iki defa gözden kaçabilen maliyeler olup olmadığının kontrol edilmesi gerekmektedir.

B2B Alanında İkmal ve Depolama Maliyetleri

B2B alanında bu aşamada siparişin yerine getirilebilmesi ile alakalı maliyetlerin ve ürünlerin depolama maliyetlerinin hesaba katılması gerekmektedir. Birim başına olan depolama maliyetlerini elde edebilmek için depolanan toplam birim miktarlarına bölünmesi gerekmektedir.

İlginizi Çekebilir: B2B Alanında Ticaret Yapmak İçin Dubai’de Nasıl Şirket Kurulabilir?

Kar Zarar Hesaplama Formülü Ne Şekilde Yapılmaktadır?

Kar oranını; satış tutarından alış tutarını, Zarar oranını da; maliyet tutarından satış tutarını çıkararak başlayan formüllerden faydalanarak hesaplayabilmek mümkündür. Olumlu bir orana ulaşılabildiğinde kar edildiği anlamına gelmektedir.

B2B E-ticaret Alanında Karlılığın Artırılabilmesi İçin Neler Yapılabilir?

B2B e-ticaret sitelerinin gelirlerini artırabilmeleri için başvurabilecek olduğu birçok yöntem ve uygulamaları gerekli olan birçok taktik bulunmaktadır. Bunlar;

Kaliteli e-ticaret sitesi tasarımı yapılması

Ziyaretçilerin bir B2B e-ticaret sitesi hakkında beğenip beğenmedikleri ile alakalı karar vermeleri kısa bir zamanda belli olabilmektedir. Bu sebeple kaliteli bir B2B e-ticaret sitesi tasarımıyla ziyaretçilerin karşısına çıkabilmek oldukça önemli unsurlardandır. B2B İşletmelerin geleneksel ve sıkıcı görünen tasarımlar yerine basit ancak farklı tasarımlara odaklanmaları gerekmektedir.

E-posta pazarlamalarına önem verilmesi

Özellikle dijital pazarlamacılık yapan B2B işletmelerin e-posta pazarlamalarına önem vermeye özen göstermeleri ve abone sayılarını artırabilmeleri gerekmektedir.