B2B-E-ticaret-Alanında-Karlılığın-Artırılabilmesi-İçin-Neler-Yapılabilir
B2B E-Ticarette Kar ve Zarar Hesaplaması Nasıl Yapılmaktadır?
14 Kasım 2022
Almanya’ya-Kargo-Gönderim-Fiyatları-Hakkında-Bilinmesi-Gerekenler
B2B Alanında Türkiye’den Almanya’ya Kargo Nasıl Gönderilmektedir?
16 Kasım 2022

B2B Alanında E-ihracat Gümrük İşlemleriyle Alakalı Bilinmesi Gereken Unsurlar

Günümüz koşullarında çevrimiçi alışverişlerin sınırları neredeyse yok denilecek kadar azdır. İstenildiği takdirde yurtdışından ürün alabilmek istenildiğinde ise Türkiye’den ürün satışı gerçekleştirebilmek tüketiciler açısından hem mümkün hem de oldukça kolay bir hale gelmiş durumdadır. B2B e-ticaret ile uğraşmakta olan işletmeler daha geniş bir müşteri kitlesine sahip olabilmek için yurtdışına açılıp ürünlerini dünyanın dört bir köşesine ulaştırabilme imkânına sahiptirler.

B2B Alanında E-İhracat Ne Demektir?

B2B alanında e-ihracat, markaların hizmet ve ürünlerini yurtdışında yaşamakta olan işletmelere internet üzerinden satmalarına verilmekte olan addır.  Ayrıca B2B işletmeler hizmet ve ürünlerini Alibaba, Amazon veya EBAY gibi e-ihracat pazaryerleri ya da e-ihracat siteleri üzerinden mikro ihracat kuralları çerçevesinde, elektronik gümrük beyannamesiyle yurtdışında bulunan işletmelere sattıkları ticari faaliyetlerdir.

İlginizi Çekebilir: B2B İşletmeleri İçin Amazon Komisyon Oranları Nasıldır?

Yurtdışına B2B e-ihracat yöntemi ile satış yapmayı tercih eden markaların bir kuruma veya bir networka ihtiyaçları yoktur. B2B İşletmelerin kendilerine özel bir e-ihracat sitesi açıp hizmet ve ürünlerinin satışını yapabilmeleri mümkündür. B2B e-ihracatın ihracattan farkı birçok sürecin çevrimiçi olarak işliyor olmasıdır.

B2B Alanında E- İhracat Nasıl Yapılmaktadır?

B2B alanında e-ihracat yapmaya karar veren işletmeler ürünlerini iki şekilde yurt dışına satabilmektedir. Bu yöntemler; e-ihracat sitesi kurarak yurt dışına satış yapmak ve e-ihracat pazar yerlerinde satış yapmaktır.

Genellikle e-ihracat pazar yerlerinde satış yapmayı tercih eden B2B firmalar Amazon, Alibaba, Ebay, Etsy gibi pazar yerlerinde ürün satışlarını gerçekleştirmektedir.

B2B alanında e-ihracat veya e-ticaretin en bilinen satış yöntemlerinin başında ilk sırayı B2B e-ticaret veya e-ihracat sitesi kurarak satış yapmak gelmektedir.B2B e-ihracat yaparak satış yapmayı istemekte olan işletmeler ilk önce e-ihracat sitelerini kurarak, yurt dışı satışlarını gerçekleştirebilmektedir.

B2B alanında e-ticaret sitelerini kurarak satış yapmaya başlayan işletmeler hem kurumsal kimliklerini kolay bir şekilde e-ihracat sitelerine yansıtabilmekte hem de daha kolay şekilde marka bilinirliği yaratabilmektedirler.

Yurtdışına ürün satmak teknik açıdan bir ihracat olarak kabul edilmektedir. İhracat işlemleri de pek çok prosedür gerektirebilmektedir. Bu durumda B2B firmalar ilk önce mikro ihracat ile işe başlamayı tercih edebilmektedir. Mikro ihracat, toplam ağırlıkları 300 kilogramı geçmeyen, bedeli de 15 bin Euro’yu aşmayan işlemlerdir. Bu işlemler elektronik ticaret gümrük beyannamesiyle gerçekleştirilebilmekte olup, bu belge taşıma şirketlerince düzenlenebilmektedir. Böylece hem maddi açıdan hem de zamandan tasarruf edilmiş olabilmektedir. Mikro ihracat yapılabilmesi için işletmelerin öncelikle e-devlet üzerinden e-ihracat yaptıkları ile alakalı kayıt açtırmaları gerekmektedir.

Mikro ihracat desteği doğrultusunda yurtdışına satış yapabilen B2B işletmeler;

  • KDV’siz fatura kesebilmekte veya kesmiş oldukları KDV’li faturalı için KDV desteği alma hakkına sahip olabilmektedir.
  • Yurtdışına yapılacak olan satışlar için şirketlerin ihracatlar birliğine kaydolmalarına gerek olmaz.
  • İşletmeler noter vekâletnamesine ihtiyaç duymadan ürünlerini yurtdışına gönderebilme hakkına sahiptir.
  • Ürün çıkışlarında ambar ücreti oluşturulmamaktadır.
  • Mikro ihracat doğrultusunda şirketler gümrük müşavirliği hizmet bedelsiz satış yapabilme hakkına sahiptir.

Eğer B2B işletmelerini yurtdışı pazarına açmak ve B2B markası büyütmek istenirse mikro ihracat desteklerinden faydalanabilir ve yurtdışına satış gerçekleştirerek döviz gelirleri elde edilebilir.

İlginizi Çekebilir: B2B Alanında Ticaret Yapmak İçin Dubai’de Nasıl Şirket Kurulabilir?

B2B Alanında E-ihracat İçin Gerekli Belgeler

Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi düzenleneceği zaman bir form istenmekte olup, bu formun eksiksiz bir biçimde doldurulması gerekmektedir. ETGB formu doldurulurken istenmekte olan bilgilerden bazıları;

  • Telefon numarası ve e-mail adresi,
  • İlgili kişilere veya işletmelere ait bilgiler ve iletişim bilgileri,
  • Şirketin bağlı bulunduğu vergi dairesi ve vergi numarası,
  • İhracat yapan firmaya ait bilgiler,
  • Alıcı firmaya ait olan bilgiler,
  • İhracat yapan firmaya ait banka bilgileri,
  • Konşimento,
  • İhracat yapan firmanın imzası ve kaşesi,
  • GTIP No,
  • Ticareti yapılan ürünlerin cinsi, adedi ve ödeme şekilleri,
  • Fatura bilgileri gibi bilgilerin eksiksiz olarak tamamlanması gerekmektedir.