B2B Firmalarının En Fazla Kullandığı 5 Rakip Analiz Aracı
3 Haziran 2022
B2B Alanında Geri Dönüşümlerin Düşmesine Sebep Olan Hatalar
6 Haziran 2022

B2B Alanında Sık Yapılan Hatalar

B2B Alanında Sık Yapılan Hatalar

B2B alanında yapılan bazı hatalar nedeniyle müşteriler rakip firmalara kayabilmekte ve böylece müşteri kaybı yaşanmasına neden olmaktadır. Ayrıca firmanın uzun vadede karlılığını tehlikeye düşürebilirken, başarılı olabilmesinin de önüne geçebilmektedir. B2B ‘de yapılmakta olan bu hatalar, firmaya zarar verebileceği gibi tüketiciler tarafından göz ardı edilmemektedir. Bu nedenle B2B firmalarının farkında olmadan yapmış olduğu bazı hatalardan kaçınarak bazı unsurlara dikkat etmeleri gerekmektedir. B2B firmalarının sık yaptığı hatalardan bazıları şunlardır;

Ürünleri Hakkındaki Bilgilerin Yetersiz Olması

B2B alanında dikkat edilmesi gereken en önemli unsurlar arasında, hizmet ve ürünleri hakkında müşterilere detaylı bilgiler sunmaları yer almaktadır. Yetersiz ya da eksik olan ürün bilgileri, müşterilerin satın almak istedikleri ürün hakkındaki satın alma kararlarını olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Bu nedenle B2b firmalarının ürün açıklamalarında;

  • Ürünün ismi ve kategorisi,
  • Ürün hakkındaki açıklaması,
  • Ürünle ilgili görsellerin yüksek çözünürlüklü olması,
  • Ürünün fiyatı,
  • Ürünün ağırlığı ve boyutları,
  • Ürünün eğer var ise son kullanma tarihi,
  • Kullanma kılavuzu ve garanti belgesi,

Gibi ürünle alakalı bilgilere ve dokümanlara yer vermesi gerekmektedir. Bu şekilde B2B firmaları, ürünleri hakkında daha iyi bir bilgilendirme yapabilme ve ürünlerini tüketicilere daha iyi bir şekilde tanıtma imkânı bulabilmektedir.

Güven Vermeyen İçerik ve Tasarımlara Yer Verilmesi

B2B siteleri, ürünlerin vitrini olarak görülmektedir. Bu sebeple de B2B firmalarının vitrinlerini en iyi şekilde hazırlamaları gerekmektedir. Kullanıcılar görselliğe oldukça değer verdiklerinden onların güvenini ve beğenisini kazanabilmek için B2B firmalarının oldukça güven veren ve özgün içeriklerin yer aldığı bir site tasarımı gerçekleştirmesi gerekmektedir.

Kullanıcılar sitede paylaşılmakta olan içeriklere ve sitenin tasarıma bakarak firmaya güven duyup duyamayacaklarına karar verebilmektedir. Bu nedenle görsel olarak yetersiz olan, kafa karıştırabilecek ve güven vermeyen içerik ve tasarımlara yer vermemeye özen gösterilmesi gerekmektedir. Kullanıcılara güven verebilecek olan, içerik olarak göze hitap edebilecek ve eğilimleri yakalayabilen site tasarımlarının gerçekleştirilmesi daha uygun olmaktadır. Bu unsurların yanı sıra en doğru site altyapısının da oluşturulmasına özen gösterilmesi gerekmektedir.

Kullanıcı Deneyimlerine Gereken Önemin Verilmemesi

B2B alanında en sık yapılmakta olan hatalardan biri de kullanıcı deneyimlerine gereken önemin verilmemesi olarak bilinmektedir. Siteyi ziyaret eden kullanıcılar kafaları karışmadan rahatça ürün incelemesi yapabilmeyi ve site içerisinde kolaylıkla gezebilmeyi istemektedir. Bu gibi beklentileri bulunan kullanıcıların istekleri göz ardı edildiğinde ya da kullanıcı deneyimlerine gereken önem verilmediğinde, kullanıcılar bir daha bu siteye uğramak ve ürün almak istememektedir. Bu nedenle B2B firmalarının site tasarımları sırasında kullanıcı deneyimlerini daha fazla ön plana çıkarabileceği unsurlara önem vermeleri gerekmektedir.

SEO Çalışmaları Sırasında Yapılan Teknik Hatalar

B2B firmalarının SEO çalışmaları sırasında yapmış olduğu bazı teknik hatalar sıkıntı yaşabilmelerine neden olabilmektedir. B2B firmalarının; organik trafik oluşturmamak, yalnızca reklam çalışmalarına bağlı kalmak ve SEO çalışmaları yapmamak gibi yapmış oldukları bazı hatalar, firmaların uzun dönemlerde karlılıkların düşmesine sebep olabilmektedir. Ayrıca site üzerinde yapılmış olan teknik SEO hataları; sitenin sayfalarının arama sorgulamalarında görünmemesine ve sitenin yanlış bir biçimde indekslenmesine neden olabilmektedir. Bu da sitenin organik trafik kaybetmesine neden olmaktadır.

Karmaşık Ödeme Yöntemlerine Yer Verilmesi

B2B alanında sık yapılan hatalardan biri de B2B alanına özel ödeme yöntemleri sunulmasının yerine müşterilere oldukça karışık ödeme yöntemleri sunuluyor olmasıdır. Ödeme yöntemlerinin karmaşık bir yapıya sahip olması kullanıcıların ödeme işlemleri sırasında zorlanmalarına neden olabilmektedir.  Bu durum kullanıcılardan elde edilebilecek olan geri dönüşümlerin azalmasına neden olmaktadır.

B2B alanında yapılmakta olan satışlar ve alışlar çoklu olarak gerçekleştirildiği için alışveriş yapmış olan firmalar kendilerine ödeme konusunda çeşitliklerin sunulmasını beklemektedir. B2B firmaları müşterilerin bu beklentileri doğrultusunda hareket ederek, karmaşık ödeme yöntemleri yerine, birden fazla ödeme seçeneğine yer vermeye özen göstermeleri gerekmektedir. Kredi veya banka kartı, EFT, havale ve kapıda ödeme gibi ödeme şekillerine yer vermeleri gerekmektedir.