B2B Alanında Ticaret Yapabilmek İçin İsviçre’de Şirket Ne Şekilde Kurulmaktadır?
20 Ekim 2022
B2B Site İsmi Sorgulaması Nasıl Yapılır?
22 Ekim 2022

Ukrayna’ya B2B E-ihracat Yöntemi ile Nasıl Ürün Satılabilir?

Ukrayna’ya B2B E-ihracat Yöntemi ile Nasıl Ürün Satılabilir?

B2B e-ihracat alanında faaliyetlerini yürütmekte olan B2B işletmelerin satış yapmayı istedikleri ülkeler birbirlerine göre değişikler gösterebilmektedir. Genel olarak pek çok işletme hizmetlerin ve ürünlerin çok daha fazla satılmakta olduğu ülkelere satış gerçekleştirmeyi isterken, bazı işletmelerde daha fazla gelir elde edebileceği ülkelere satış yapmayı tercih etmektedir.

İşletmeler B2B e-ihracat yaparak satışlarını gerçekleştirmek istedikleri ülkelere karar verirlerken genellikle bu unsurları göz önünde bulundurarak karar vermektedirler. Özellikle son yıllarda B2B e-ihracat yaparak gelir elde etmek isteyen işletmelerin yöneldikleri ülkelerden biri de Ukrayna’dır. Markalar Ukrayna’ya satış yaparak hem döviz olarak gelir elde edebilmekte hem de markalarının yurtdışında da tanınmasını sağlayabilmektedir.

Satılacak Olan Ürünleri Belirlemek

B2B e-ihracat yöntemi ile Ukrayna’ya hizmet ya da ürün satmak isteyen işletmeler en çok Ukrayna’ya hangi ürünleri satabileceklerini merak etmektedirler. Markalar bu süreçte talebin fazla olduğu ve karlılık oranlarının yüksek olduğu ürünleri Ukrayna’ya satarak gelir elde edebilmeyi istemektedir. Bu sebeple e-ihracat firmaları;

  • Ukrayna’ya satılan Türk ürünleri,
  • E-ihracat istatistikleri,
  • Ukrayna’da en çok satılan ürünler,
  • Pazaryeri yorumları,

Gibi pek çok konuda incelemeler ve araştırmalar yaparak Ukrayna’ya satmak istedikleri ürünlere karar vermeyi uygun bulmaktadır. Ukrayna’ya hizmet ve ürün satmak isteyen işletmeler  bu konularda araştırma ve incelemeler yaparak satabilecekleri ürünlere karar verebilirler.

İş Planı Hazırlamak

B2B e-ihracat yaparak Ukrayna’ya satış gerçekleştirip başarılı olabilmeyi isteyen işletmelerin özellikle önem vermeleri gereken konular arasında iş planı hazırlamaları yer almaktadır. Hazırlanacak olan iş planı doğrultusunda hareket edilmesi,  karşılaşılabilecek olan problemlerin anlaşılmasına da yardımcı olabilmekte ve aynı zamanda B2B e-ihracat süreçlerinde de başarılı olunmasını da sağlamaktadır. Bu nedenlerden dolayı iş planı hazırlanırken dikkat edilmesi gereken bazı unsurlar yer almaktadır. Bu unsurlar;

  • Ukrayna’ya B2B e-ihracat ile satış yapabilmek için pazar ülkesine hangi ürünlerle girilmek istenildiğine karar verilmiş olması gerekmektedir.
  • Ukrayna’da yer alan diğer işletmelerin tüketim alışkanları ile alışveriş alışkanlıkları hakkında araştırmalar yapılarak bilgi sahibi olunması gerekmektedir.
  • Ukrayna’ya satış yapmakta olan markaların pazar içerisindeki zayıf yönleri ile güçlü yanlarının tespit edilmesi gerekmektedir.
  • Ukrayna’da B2B e-ihracat sitesi kurulurken hangi alt yapının tercih edileceğine karar verilmesi gerekmektedir.
  • Ukrayna’ya satış yapılabilmesi için hangi çeşit pazarlama çalışmalarının yapılması gerektiğine karar verilmelidir.
  • Nasıl bir yolun nasıl bir ekip ile yürüneceğinin belirlenmesi gereklidir.
  • Hedef pazar ülkesinde ne çeşit reklam ve tanıtım çalışmalarının yapılması gerektiğinin araştırılması ve araştırmalar doğrultusunda çalışmalar yapmaya özen gösterilmesi gerekmektedir.
  • B2B e-ihracat yapacak olan işletmelerin ne kadar bütçelerinin olduğu ve bu bütçenin ne kadar bir bölümünün e-ihracat için ayrılacağına karar verilmesi oldukça önemlidir.

Ukrayna’ya satış yapmayı istemekte olan B2B işletmelerin bu doğrultuda e-ihracat iş planı hazırlamaları ve planlar sayesinde programlı bir biçimde hareket ederek e-ihracat alanında başarıya ulaşılmaları mümkün olabilmektedir.

Ukrayna ile Gümrük Anlaşmaları ve KDV Oranları Hakkında Bilinmesi Gerekenler

B2B e-ihracat firmaları Ukrayna’ya yaptıkları satışlarda satmış oldukları ürünlere göre vergi ödemektedirler. Markalar sanayi ürünleri için %3,7 oranında gümrük vergisi öderken, tarım ürünleri için de yaklaşık olarak %8,5 oranında gümrük vergisi ödemektedirler. İşletmeler gerçekleştirecekleri satışlar içinde %20 oranında KDV ödemesi gerçekleştirebilmektedir.

Şirket Kurmak

Her ülkede olduğu gibi Türkiye’den de Ukrayna’ya satış yapılabilmesi için bir şirket kurma zorunluluğu yer almaktadır. Şirket kurmadan hareket eden B2B işletmeleri e-ihracat yapamamakta ve pek çok problemle karşılaşabilmektedir. Karşılaşılabilecek olan en büyük problemlerden biri de internet üzerinden gerçekleştirilen satışlarda her bir ürün için fatura kesme zorunluluğu bulunuyor olduğundan faturasız gerçekleştirilen satışlarda işletmeler bazı cezalar ile karşılaşabilmektedirler. Ukrayna’ya satış yapmayı isteyen B2B işletmelerin kurabilecekleri şirket türleri;

  • Şahıs şirketi,
  • Limited şirket,
  • Anonim şirket,