B2B’de Kampanya Dönemlerine Hazırlık
23 Mart 2021
B2B’nin En Çok Bilinen Faydaları
27 Mart 2021

Black Hat SEO’nun B2B’ye Zararları

Black Hat SEO’nun B2B’ye Zararları

B2B web sitenizin göz önünde olması, potansiyel müşterilerin sizi tercih etme ihtimalini arttırmaktadır. Bu ihtimalin artması da kazancınızın artışını beraberinde getirmektedir. Ama bu ihtimal kendi kendine artmayacağı için birtakım çalışmalar yapmanız gerekmektedir. SEO çalışmaları da buna örnektir. Arama motoru optimizasyon çalışması ile B2B sitenizi kullanıcıların olduğu dijital platformlarda öne çıkarabilmeniz mümkündür. Fakat öne çıkarırken de arama motoru kurallarını ihlal etmemeniz gereklidir. Bu kural dışı çalışmalar ‘Black Hat SEO’ olarak anılmaktadır. Peki, Black Hat SEO nedir? B2B’ye zararları nelerdir?

Black Hat SEO Nedir?

Black Hat SEO; bir web sitesini organikmiş gibi görünen ama organik olmayan yöntemlerle üst sıralara çıkaran birtakım arama motoru optimizasyonu teknikleridir. Bu teknikler, normal şartlarda organik SEO için kullanılsa da Black Hat’te abartılarak kullanılmaktadır.

Bir web sitesinin arama motorlarında üst sıraya çıkması, kullanıcılarla alakalıdır. Arama motorları, yararlı içeriklere sahip web sitelerini daha üst sıralarda göstermektedir. Böylelikle kullanıcılar için de faydalı olabilmektedir. Black Hat SEO ise sitenin yararlı olduğu konusunda kullanıcıya değil, arama motorunu ikna etmeye çalışan fakat yanıltıcı olan bir çalışmadır. Yanıltıcı olmasının nedeni, yararsız olan bir sitenin yararlı olduğu konusunda arama motorunu kandırıyor olmasıdır. Sadece arama motorunu değil, sizden hizmet almak isteyen müşterileri de kandırmaktadır.

B2B Sitenizde Black Hat SEO’dan Neden Uzak Durmalısınız?

B2B sitenizde ürün veya hizmet satışı yaparken müşterilerinizin sizden alışveriş yapmasını sağlayan en önemli unsur, güvendir. Bu nedenle B2B web siteleri özelinde dijital yöntemleri ve pazarlama araçlarını çok daha hassas bir şekilde kullanmanız gereklidir. Uygulayacağınız yöntemleri kurallara göre seçmeli ve güvensiz bir ortam oluşturmamalısınız. Bunun için de Black Hat SEO çalışmalarından uzak durmalısınız.

Black Hat SEO, sizi kısa sürede arama motorunda zirveye çıkaracak bir yöntem gibi görünse de uzun vadede yanıltıcı olan bir çalışmadır. Çünkü arama motorları sürekli güncellenen algoritmalara sahiptir. İnorganik davranışları algılayarak bu davranışları sergileyenleri de cezalandırmaktadır. Dolayısıyla da B2B sektöründe B2B siteleri için yarardan çok zararı bulunan bir uygulamadır.

Marka bilinirliğinizin ve satış hacminizin artması için arama motorlarında üst sıralarda yer almak elbette çok önemlidir. Ancak bunu organik yöntemlerle yaparak uzun vadede düzenli bir başarı elde edebilirsiniz. Bu noktada geri dönüşü olmayan sonuçlar doğuran Black Hat’ten uzak durarak SEO çalışmalarından yararlanabilirsiniz.

Uzak Durulması Gereken Black Hat Uygulamaları Nelerdir?

Organik trafik botları

SEO çalışmalarının öncelikli amaçlarından biri site trafiğini arttırmaktır. Black Hat SEO da siteye yoğun ir trafik çekebilmeyi vadetse de bunu organik trafik botları aracılığıyla yapabilmektedir. Geliştirilen yazılımlar sayesinde botlar, Black Hat uygulanan siteyi sık sık ziyaret etmektedir. Fakat sonuç olarak arama motorları insan ve bot arasındaki farkı anlayabilmektedir. Bu nedenle Black Hat yönteminin gösterdiği fayda kısa sürede zarara dönüşebilmektedir. Bot takipçileri farkeden kullanıcıların siteye duydukları güven oldukça azalacaktır.

İçerik Otomasyonu

Web siteleri için otomatik içerikler içerik otomasyonları ile oluşturulabilmektedir. Bu yöntem ile bir web sitesi, spesifik bir konuda çok fazla içeriğe sahip olmaktadır. Böylelikle siteniz ilgili konuda arama motorunda üst sıralara çıkabilmektedir. Ancak otomatik içerikler botlar tarafından oluşturulduğu için okunabilirliği yoktur. Bu yöntem arama motorunda yükselmenin yanında içerik üretme maliyetlerini düşürmeye yöneliktir. Bu da kar değil, zarar ettiren bir yöntemdir.

Hacklink

Hacklink, Black Hat SEO’nun en etkili yöntemlerinden biri olsa da aslında bir bilişim suçudur. Çünkü Hacklink, bir web sitesini hacklemek amacıyla uygulanmaktadır. Ancak hacklink uygulayan site kendi prestijini düşürmektedir. Yoğun bir site trafiği çekse de bu durum alışverişe yansımamaktadır. Bunun yanı sıra hacklink siteler, ilgili siteyi Google’a şikayet ederek tüm sayfalarının indeksten kaldırılmasına kadar uzayan süreci tetikleyebilmektedir. Bu da marka değerini ve marka bilinirliğini olumsuz bir şekilde etkileyebilmektedir.