B2B’de Spam Mail Hakkında Bilinmesi Gereken Her Şey
8 Temmuz 2021
B2B’de Bilinmesi Gereken 5 Gerçek
12 Temmuz 2021

B2B’de SEO Uyumlu URL Kullanımı

B2B’de SEO Uyumlu URL Kullanımı

URL, site adresinin belirtildiği yerin tarayıcıda bulunan çubukta yer alan bilgilerdir. Diğer bir deyişle ise URL, herhangi bir kaynağın internetteki konumunu belirten verilerdir. Adını Uniform Resource Loader kısaltmasından almaktadır. Biz de bu yazımızda B2B siteleri için önemli bir yere sahip olan URL kullanımı hakkında sizlere detaylı bilgi vereceğiz. Sizler de B2B sitenizde SEO uyumlu URL kullanarak pek çok avantajdan faydalanabilme fırsatı yakalayabilirsiniz.

URL Çalışma Prensibi Nasıldır?

URL çalışma prensibine göre öncelik olarak URL, bilgisayarın sunucuyla iletişim kurma amacıyla kullandığı numaraları yani IP adreslerini metin olarak göndermektedir. IP adresleri, web sitesi ziyaretçileri için kullanımının kolay olduğunun düşünülmesi yanlış bir tutumdur. Bunun aksine IP adreslerini metne dönüştürerek kullanıcıların istedikleri siteye giriş yapmalarını kolaylaştırmak mümkündür. Bir URL sırasıyla bir protokol, bir alan adı ve bir yol içermektedir. Dolayısıyla da web sitenin dosya yapısını belirlemektedir.

URL Kullanımın B2B Sitesine Sağladığı Avantajlar Nelerdir?

URL kullanımı B2B sitelerine pek çok avantaj sağlamaktadır. Bu avantajlar şunlardır:

  • URL, kullanıcılar tarafından okunması oldukça kolay olan bilgilerdir. Bu noktada ülkenin dil bilgisi uygun olduğunda ve sayfanın içeriği doğru bir şekilde belirtildiğinde gelişmiş bir kullanıcı deneyimi sunmaktadır.
  • URL, hem kullanıcıların hem de arama motorlarının işini kolaylaştırmaktadır.
  • URL sayesinde kullanıcılar ve arama motorları B2B sitesinin amacının ne olduğunu, nereye işaret ettiğini, ne sattığını ve ne içerdiğini anlamaktadır.
  • URL, bir web sitesinin arama motoru sıralamasını etkilemektedir. URL kullanımında doğru anahtar kelimelere yer verilerek arama motorlarında üst sıralara çıkılabilmektedir. Böylelikle de ürün ve hizmetlerinizi kolaylıkla tanıtabilmeniz mümkündür.
  • Sosyal medya kullanıcılarını siteye çekerek daha geniş bir kitleye sahip olmayı kolaylaştırmaktadır.
  • Satış ve marka bilinirliğini arttırmada payı oldukça büyüktür.

URL Kullanımında Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar Nelerdir?

Kullanıcıları web sitenize çekerek ürün ve hizmet tanıtımı yapabilmeniz başlıca temel yolu URL oluşturmaktır. URL oluştururken ve kullanırken dikkat edilmesi gereken birtakım noktalar vardır. Bu noktalar şunlardır:

  • URL oluşturma aşamasında basit, anlaşılır ve okunması kolay bir URL seçimi yaptığınızdan emin olmanız gereklidir. Böylelikle hem kullanıcı deneyimini iyileştirebilir hem de arama motorları için daha dikkat çekici bir web sitesi oluşturabilirsiniz.
  • Karmaşık kodlardan oluşan bir URL oluşturmamalısınız. Bunun yerine kullanıcıların daha kolay anlayabileceği bir URL’ye yer vermelisiniz.
  • Daha kısa ve net bir URL tercih etmelisiniz.
  • URL oluştururken kelimeleri tire (-) kullanarak ayırmalısınız. Nokta, virgül gibi semboller kullanmamalısınız. Böylelikle kullanıcıların daha iyi bir okuma deneyimi yaşamasına olanak sağlayabilirsiniz.
  • URL oluştururken büyük harf kullanmak yanlış bir tutumdur. Çünkü büyük harfler sayfa yönlendirmelerinde karışıklığa neden olabilmektedir. Bu nedenle yalnızca küçük harflere yer vermelisiniz.

SEO URL Nedir? Örnekleri Nelerdir?

Arama motoru optimizasyonu anlamına gelen SEO’da URL kullanımının önemi büyüktür. Bu adreslere SEO uyumlu URL ya da SEO URL adı verilmektedir. SEO URL’ler kendi içerisinde 3 farklı bölüme ayrılmaktadır. http://, https://, haber:// ilk sırada yer alan protokol bölümüdür. İkinci kısım ise kesme işaretine kadar birincil ve ikincil uzantılardan sonra oluşturulan alan adıdır. Üçüncü kısım da alan adının sonunda kesme işaretinden sonra oluşturulan dosya yoludur.

SEO URL’yi B2B’de doğru bir şekilde kullanmak oldukça önemlidir. Doğru bir URL kullanımını örnek verecek olursak https://www.example.com/dizustu- bilgisayarlar/macbook adresinden bahsedebiliriz. Bu noktada adresin içeriği açık ve net bir şekilde belirtilmiştir. Oldukça kısa ve karmaşıklıktan uzaktır. Küçük harfler kullanılmıştır. Yanlış bir URL kullanımına örnek verecek olursak da https://www.example.com /static/Browse/ID475/555%556c_64 adresinden bahsedebiliriz. Burada adresin içeriği belirsizdir. Bunun yanı sıra oldukça karmaşık ve anlaşılmaz bir yapıdadır. Bu gibi yanlış URL kullanıldığında arama motorlarında üst sıralarda olmak neredeyse imkansızdır. Dolayısıyla da ürün ve hizmet tanıtımı yapmak isteyen B2B siteleri için olumsuz bir durumdur.