B2B’de Instagram Hikaye Tasarımı Nasıl Olmalıdır?
6 Ocak 2021
B2B’de Sosyal Medya Görsel Boyutları
8 Ocak 2021

B2B’de Sanal Pos Hakkında Bilinmesi Gerekenler

B2B’de Sanal Pos Hakkında Bilinmesi Gerekenler

B2B’ye adım atan küçük ya da büyük ölçekli markaların müşterilerine profesyonel, güvenli ve kolay bir ödeme hizmeti sunması oldukça önemlidir. Çok yönlü olarak sunulacak olan ödeme hizmeti, tüketicinin sanal mağazadan alışveriş yapmasının önü açılacağı gibi sadık müşteriler de kazandıracaktır. Bunun yanı sıra tüketicilerin satın alma kararlarını da etkileyerek sepet terk etme oranlarını düşürecektir. Peki, B2B’nin olmazsa olmazı sanal pos nedir? Bu yazımızda sanal pos hakkında bilinmesi gerekenleri ele alacağız.

Sanal Pos Nedir?

B2B, firmaların doğrudan tüketicilere değil, perakende satış yapan ve toplu ürün alımı yapan firmalara ulaşan bir iş modelidir. Ödeme işlemi de satın alma eyleminin gerçekleştiği en önemli aşamadır. Fiziksel veya sanal mağazadan banka ya da kredi kartıyla yapılan işlemin online platformda kredi kartı bilgilerinin girilerek ödeme işleminin tamamlanmasına sanal pos denilmektedir.

Sanal pos, İngilizce’de virtual point of sale olarak bilinen ödeme noktası anlamına gelmektedir. Bu ödeme sistemi ile müşterinin ödemesi gereken alışveriş bedelinin firmanın hesabına geçmesi mümkündür.

Sanal Pos Başvurusu İçin Gerekli Olan Belgeler Nedir?

Her bankanın online pos hizmeti mevcut olduğu için bu noktada tek yapılması gereken bir bankaya sanal pos başvurusu yapmaktır. Bunun için birtakım belgeler gereklidir. Bunlar;

  • Kimlik fotokopisi
  • İmza sirküleri
  • Vergi levhası
  • Ortaklık sözleşmesidir. Ticari ortaklı bir B2B markası için ise bunlara ek olarak ticaret sicil gazetesi fotokopisi gereklidir. Sanal pos başvurusu yapıldıktan sonra onay için bankanın B2B web sitesinde olması gereken bazı şartları yerine getiriyor olmasına bakılmaktadır. Örneğin, sitenin SSL sertifikası, mesafeli satış sözleşmesi ve iade prosedürleri bulunmalıdır. Buna ek olarak sitede ürün ve hizmetlerin görselleri, açıklamaları ve fiyatları da bulunmalıdır.

Sanal Pos Çözümleri Nelerdir?

B2B sektöründe her geçen gün rekabet artmaktadır. Rakip firmaların önüne geçebilmek için ödeme hizmetlerine destek verilmesi bir hayli önemlidir. Bunun için ödeme kuruluşlarından yardım alınmaktadır. Ödeme kuruluşları sizin için bankayla anlaşarak, pek çok bankanın posunu aynı anda sanal mağazanızda kullanmanıza yardımcı olmaktadır. Böylelikle bankalara tek tek başvuru yapmanıza gerek kalmamaktadır. İşte B2B markanız için tercih edebileceğiniz bazı sanal pos çözümleri;

  • Iyzico
  • Paynet
  • PAYTR
  • Wirecard
  • Paytrek
  • Param

Yukarıda listelediğimiz sanal pos çözümleri ile markanıza banka ya da alternatif ödeme firmalarından sanal pos hizmeti alabilirsiniz.

B2B’de Sanal Pos Alınmalı mıdır?

Bankalar Arası Kart Merkezi’nin (BKM) 2020 Kasım ayı verilerine göre online kartlı ödeme tutarlarında bir önceki yıla göre %54’lük bir artış gerçekleşerek 29 milyar TL’yi geçen bir ödeme yapılmıştır. Bu verilere göre B2B’de kartlı ödemeler 2020 yılında en çok kullanılan ödeme araçlarından biri haline gelmiştir. Kartlı ödemelerin bu denli artmasının nedeni ise, pandemi ile kullanıcıların online ödemeye ve temassız teslimata yönelmesidir.

Tüketicilerin fiziki veya sanal mağazalardan beklentileri de değişiklik göstermiştir. Güvenli ve online ödeme seçeneklerinin bulunduğu firmalar daha çok tercih edilmiştir. Bu nedenle B2B’de sanal pos kullanmak doğru bir yaklaşım olacaktır.

B2B Firmaları İçin Sanal Pos Uygulaması Güvenli Midir?

Ödeme sistemlerine B2B sitesinde yer verirken maksimum güveni vermeniz gereklidir. Bunun için ödeme seçeneklerini maksimum güven ortamında sunulmalıdır. Bu noktada 3D Secure (güvenli ödeme) yöntemini tercih edebilirsiniz.

3D Secure yöntemi, ödemenin son aşamasında kredi kartı sahibinin cep telefonuna gelen bir olay koduyla birlikte ödemenin güvenli bir şekilde gerçekleşmesidir. Bu yöntem ile karşılaşılabilecek herhangi bir dolandırıcılığın da önüne geçilmektedir. Örneğin, kredi kartı bilgileriniz başkasının eline dahi geçse onay koduna ulaşılamayacağı için bu karttan herhangi bir alışveriş yapılamaz.

B2B’de online ödemelerinizi 3D Secure yöntemiyle gerçekleştirmek için bankanızla irtibata geçerek, bunu opsiyonel olarak tanımlatabilirsiniz. Bazı bankaların ise pos hizmetinde 3D Secure yöntemi zorunlu olarak bulunduğu için tanımlatmaya gerek kalmayabilir.