B2B’ye Adım Atmanın En Önemli Nedenleri
18 Ocak 2021
Sosyal Medya Reklam Yasaklarının B2B’ye Etkisi Nedir?
20 Ocak 2021

B2B’de Alışveriş Reklamlarının Kısıtlanması

B2B’de Alışveriş Reklamlarının Kısıtlanması

B2B web sitenize gelen trafiği arttırmak, ürün ve hizmetlerinizin tanıtımını yapmak ve potansiyel müşterilere ulaşmak için alışveriş reklamları oldukça etkilidir. Google alışveriş reklamları ya da diğer adıyla Google Shopping reklamları ile B2B firmanızın ve ürünlerinizin reklamını yapabilirsiniz. Ürün görselini, açıklamasını ve fiyatını ya da ürünün kullanım alanlarını içeren bu reklamlar aracılığıyla tüketicilerin satın alma kararlarını etkileyebilirsiniz. Böylelikle satışlarınızı ve geri dönüşümlerinizi arttırmanız mümkündür. Peki, B2B sektöründe alışveriş reklamları ve organik trafik hakkında bilinmesi gerekenler nelerdir? Gelin bir göz atalım.

B2B’de Alışveriş Reklamlarının Oluşturulması

Alışveriş reklamları, B2B’de ürün tanıtımınızı destekleyen ve satış yapmanıza yardımcı olan reklamlardır. Bu noktada kullanıcı aramalarını analiz ederek, en iyi ürün veya hizmet eşleşmesini amaçlamaktadır.

Google alışveriş reklamları, Google Ads ve Google Merchant Center kullanılarak kolay bir şekilde oluşturulmaktadır. Ürün bilgilerinde anahtar kelime kullanımı dışında Merchant Center’da detaylı ürün özelliklerini tanımlamak, yapılması gereken temel işlemlerden biridir. Bu noktada sizlerden istenen ürün adı, ürün açıklaması, fiyatı ve stok durumu gibi verilerdir. Google Ads veya Google Merchant Center’a ne kadar başarılı bir veri akışı sağlarsanız reklamlarınız da o kadar başarı getirecektir.

B2B’de alışveriş reklamı oluşturma sürecinde, ürün ve hizmete yönelik doğru bir görsel kullanmak oldukça önemlidir. Görsel tasarımında ürünün doğru bir şekilde konumlandırılması, arka planın renk karmaşası oluşturmaması ve çözünürlüğünün yüksek olması dikkat edilmesi gereken unsurlardandır.

Google Reklamlarının Kısıtlanma Nedeni

Google alışveriş reklamları, B2B sektöründe görünürlüğü ve ulaşılabilirliği sağlamak açısından büyük bir paya sahipti. Aynı zamanda daha faza satış imkanı sunmaktadır. Ancak Rekabet Kurumu’nun incelemeleri ardından rekabeti ihlal eden bir sitem olarak görülmesiyle ülkemizde 10 Ağustos 2020 tarihi itibariyle kısıtlamaya uğradı. Bu kısıtlamayla alışveriş reklamları Google’ın Türkiye’deki arama sayfalarından kaldırıldı.

Ülkemizde yapılan kısıtlamanın ardından tüketiciler ürünlerin reklamlar üzerinden bulunması için ‘Google Alışveriş’ ve ‘Google Görseller’ gibi sekmelere yöneldiler. Çeşitli firmalar da alternatif reklam modellerini kullanarak reklam ve pazarlama çalışmalarının devamlılığını korudular.

Alışveriş reklamlarına alternatif olarak birtakım çalışmalar yapılmaya başlandı. E-posta çalışmaları hedef kitleyi geliştirerek kalıcı müşteriler elde etmeye yarayan çalışmalardan biridir. Aynı zamanda Facebook, Instagram gibi sosyal medya platformları da ürün ve hizmetleri tanıtmaya yarayan platformlardır. Sizler de alışveriş reklamlarının kısıtlanmasıyla bu tür çalışmalardan yararlanarak ürün ve hizmetlerinizin tanıtımını yapabilirsiniz.

Google Reklamlarının Kısıtlanmasının B2B Sektörüne Yansıması

Google alışveriş reklamlarının kısıtlanmasının ardından firmalar satış oranlarında ve marka bilinirliğinde doğal olarak kayıplar yaşamak istememişlerdir. Bu nedenle rakip firmalar arasında daha fazla rekabetin olduğu yeni bir sürecin içerisine girilmiştir. Bu yeni süreçte organik trafiğe verilmesi gereken önem de bir hayli artmıştır.

Kısıtlama kararı en çok reklam harcamalarının büyük bir kısmını Google Ads kampanyaları doğrultusunda gerçekleştiren firmaları etkilemiştir. Bunun yanı sıra alışveriş reklamları aracılığıyla B2B web sitelerine müşteri çeken firmalar da bu kısıtlama kararı sonrasında satışlarında ciddi oranda bir düşüş yaşamıştır. Bu nedenle metin ve görsel içerik kullanımlarına ve SEO çalışmalarına olan ilgi daha çok artmıştır. Bu sayede hem B2B firmalarının satış stratejileri hem de kullanıcıların satın alma eğilimleri değişiklik göstermiştir.

Organik Trafiği Arttırmak İçin Yapılması Gerekenler

B2B sektöründe organik trafik, doğal ziyaretçi anlamına gelmektedir. Organik trafiğin fazla olması bir web sitesinin arama sonuçlarında iyi bir konuma sahip olduğunun göstergesidir. B2B firmalarının, başarılı satış oranları yakalaması için organik trafiği arttırması gereklidir. Bu noktada firmalar organik trafiği arttırıcı birtakım çalışmalar yapmalıdır. Örneğin, özgün içerikler oluşturarak rakip firmalardan farklı bir hedefleme ortaya koyulmalıdır.

Anahtar kelime kullanımı da oldukça önemlidir. Profesyonel SEO araçları kullanılarak detaylı anahtar kelime araştırmaları yapılmalıdır. Bunun yanı sıra hem masaüstünde hem de mobil uygulamada site hızını yükseltecek çalışmalara yer verilmelidir.