Google Search Console Aracı B2B Sitesine Nasıl Entegre Edilir?
29 Ocak 2021
B2B’de Pinterest’in Yeri
1 Şubat 2021

B2B Web Sitesinden Nasıl Satış Yapılır?

B2B Web Sitesinden Nasıl Satış Yapılır?

Günümüzde gelişen teknolojiye bağlı olarak B2B iş modelinin popülaritesi her geçen gün artmaya devam etmektedir. Bu sayede B2B firmalar her gün web siteleri üzerinden yapılan satışlardan etkilenmekte ve süreçlerini doğru yönettikleri takdirde gelirlerini arttırmaktadır. Siz de dünyada çapında hızla büyüyen B2B sektöründe web siteniz üzerinden geniş kullanıcı kitlelerine erişim sağlayabilirsiniz. Böylelikle dünyanın her noktasına B2B sitenizde yapacağınız birtakım çalışmalarla ürünlerinizi kullanıcılara tanıtabilirsiniz. Peki, B2B web sitesinden nasıl satış yapılır? Bu sorunun cevabına yazımız üzerinden ulaşabilir ve satış yapma adımlarını takip edebilirsiniz.

B2B Sitesinden Satış Yapma Adımları

Vergi mükellefi olmak

B2B sitesinden satış yapma adımları arasında öncelik olarak vergi mükellefi olmak gelmektedir. Vergi mükellefi olmak demek, yapacağınız satışlar karşılığındaki ödemeler için fatura kesmeniz gerektiğinden bir şirkete sahip olmak demektir. Aynı zamanda ülkemizde popüler olan Trendyol, Hepsiburada gibi pazaryerlerinde; sanal pos, alternatif ödeme yöntemleri gibi işlemler aracılığıyla satış yapabilmek için bir firmanız olması gereklidir.

Ürün ve hizmetleri belirlemek

Vergi mükellefi olmak için gereken şartları tamamladıktan sonra yapmanız gereken satışını yapacağınız ürün veya hizmetleri belirlemektir. Bu noktada tek bir ürün satışı yapabileceğiniz gibi ürün yelpazenizi geliştirerek birden fazla ürün çeşidi de satabilirsiniz.

Domain seçimi yapmak

B2B sitenizi aktif etmek için com, net, org vb. uzantılı bir alan adına ihtiyacınız vardır. Bu noktada markanızın ismini kullanarak ir alan adı seçimi yapmanız doğru bir yaklaşım olacaktır.

B2B siteniz için akılda kalıcı bir alan adı seçimi yapmanız oldukça önemlidir. Yazımı ve telaffuzu kolay, özgün ve site içeriğinizi yansıtan alan adları tercih etmeye özen göstermelisiniz.

İş planı oluşturmak

B2B siteniz üzerinden ürün satışı yapabilmek için öncelik olarak bir iş planı oluşturmanız gereklidir. Bu noktada satacağınız ürün veya hizmetleri belirlemeli, kullanacağınız ödeme yöntemlerine karar vermeli ve pazarlama çalışmalarına odaklanmalısınız. Bunun için de;

  • Ürün belirleme, altyapı oluşturma vb. iş adımlarınız neler olacak?
  • Hangi iş adımı ne kadar süreçte tamamlanacak?
  • İlgili iş adımları için gereken bütçe ne kadardır? gibi size yol gösterecek sorulara cevap arayarak, iş planı oluşturabilirsiniz.

Farklı ödeme yöntemleri sunmak

B2B sitenizde tüketicilere farklı ödeme yöntemleri sunmak, rakip firmalara karşı avantajlı duruma geçmenizi sağlayacak önemli adımlardan biridir. Bu durumda, farklı ödeme yöntemlerinin avantaj ve dezavantajlarına bakarak firmanız için en doğru kararı verebilirsiniz. Kredi kartı, kapıda ödeme, mail order, EFT ve havale, cari ödeme gibi birçok ödeme yönteminden yararlanabilirsiniz.

Kredi kartı ile ödeme web site üzerinden yapılan alışverişlerde en çok tercih edilen ödeme yöntemlerinden biridir. Ardından da kapıda ödeme sitemi gelmektedir. Kapıda ödeme sisteminde iade oranının yüksek olmasından dolayı yüksek maliyetlerle karşılaştırılmaktadır.

Sosyal medyanın gücünden yararlanmak

Facebook, Instagram, Twitter ve Youtube gibi sosyal medya platformları bir B2B sitesinin olmazsa olmazlarındandır. Bu noktada çeşitli platformlar üzerinden markanıza ait hesap oluşturarak, sosyal medyanın gücünden yararlanabilirsiniz. Bunun için de siteniz için alan adı seçimini yaptıktan sonra sosyal medya platformlarından kendi alan adınıza uygun isimleri almalısınız.

Kullanıcılar markanızı, ürün ve hizmetlerinizi tanımak için sosyal medya hesaplarınızı incelemektedir. Bu nedenle sosyal medyada var olmanız kullanıcılarda bir güven duygusu yaratmak demektir. Aynı zamanda müşterilerinize yeni gelen ürünlerinizi ve firmanıza ait güncel haberleri takip etmeleri için fırsat sunmanız anlamına gelmektedir.

Reklam ve pazarlama çalışmaları yapmak

B2B sitenizden ürünlerinizi tüketicilere ulaştırabilmek, satış yapabilmek için birtakım reklam ve pazarlama çalışmalarınıza ihtiyaç vardır. Reklam ve pazarlama çalışmalarınızı PR çalışmaları, broşür vb. geleneksel yöntemlerle ya da Google Adwords, sosyal medya reklamları, içerik ve e-posta pazarlama vb. dijital pazarlama yöntemleriyle yürütebilirsiniz. Bu yöntemleri bir arada yürüterek, kısa süre içinde B2B sitenizin bilinirliğini ve satışlarınızı arttırabilirsiniz.