B2B’ye Atılmak İsteyenlere İlham Veren Girişimcilik Hikayeleri
14 Ekim 2021
B2B Sektöründe Kargo Takip Sistemi Hakkında Merak Edilenler
16 Ekim 2021

B2B Sitelerinin Google’da Sıralama Kaybetmelerinin Nedenleri

B2B Sitelerinin Google’da Sıralama Kaybetmelerinin Nedenleri

Google, B2B ile ürün ve hizmet satışı yapan firmalar için oldukça önemli bir arama motorudur. Google sayesinde firmaların hedef kitlelerinde yer alan kişiler ürün ve hizmet arayışlarını anahtar kelimeler aracılığıyla yapabilmektedir. Bu nedenle firmaların Google’da üst sıralarda yer alması oldukça önemlidir. Google’da üst sıralarda yer alan firmalar hedef kitleye ulaşmanın yanı sıra web sitelerine trafik çekmekte ve satışlarını arttırabilmektedir. Fakat bazı dönemlerde web siteler Google’da organik sıralamalarını kaybedebilmektedir. Biz de bu yazımızda B2B sitelerinin Google’da sıralama kaybetme nedenlerinden bahsedeceğiz. Sizler de yazımızdan yararlanarak gerekli düzenlemeleri yapabilir ve Google’da organik sıralamanızı yükseltebilirsiniz.

Kullanıcı Deneyiminin Ön Planda Tutulmaması

B2B sitelerinin Google’da sıralama kaybetmelerinin belli başlı nedenlerinden biri kullanıcı deneyiminin ön planda tutulmamasıdır. Google tarafından çıkarılan algoritmalardan biri olan Top Heavy algoritması sayesinde bir web sitenin kullanıcı deneyimini ölçebilmek mümkündür. Aynı zamanda Top Heavy, web sitede yer alan bazı ayarları inceleyerek bu ayarı göz önünde bulundurarak site hakkında değerlendirmeler yapmaktadır. Bu değerlendirmelerin ardından botlar sitede fazla reklam olduğuna karar verildiği takdirde bu alanlar içerikler bakımından olumsuz bulunarak sitenin organik sıralamasını düşürmektedir. Bu noktada organik sıralama değişikliğinden etkilenmek istemeyen B2B firmalarının Top Heavy algoritmasını dikkate alması ve sitede kullanıcı deneyimini ön planda tutması gereklidir.

Kopya İçeriklere Yer Verilmesi

B2B sitelerinin Google’da sıralama kaybetmelerinin nedenlerinden biri de kopya içeriklerdir. Günümüzde B2B ile ürün ve hizmet satışı yapan pek çok firma web sitelerindeki içerik sayılarını arttırmak amacıyla rakip firmaların blog çalışmalarını kopyalamaktadır. Böylelikle kolay bir şekilde içerik sayılarını arttırsalar da aynı zamanda siteye de zarar vermektedirler. Çünkü kullanıcılara bilgi vermeye yönelik hazırlanan içerikler daha önce Google’da indexlenmiştir. B2B firmalarının bu içerikleri değiştirerek ya da çoğaltarak siteye eklemeleri telif haklarına uygunluk göstermediği için Google tarafından hoş karşılanmamaktadır. Hatta cezai yaptırımlara bile neden olmaktadır. Bu cezai yaptırımlar sıralamanın düşmesi ya da sitenin indexlenmemesi gibi cezalardır. Bu noktada firmalar Google Webmaster hesaplarını inceleyerek daha önce Google tarafından bir uyarı alıp almadıklarını kontrol etmelidir.

Web Sitenin Mobil Uyumlu Olmaması

Google’da ürün, hizmet ya da kampanya hakkında araştırma yapan kullanıcıların büyük bir bölümü bu işlemi mobil cihazlar aracılığıyla gerçekleştirmektedir. Bu durum Google’ın organik sıralamalarını belirlerken başka bir ölçütün de göz önünde bulundurulması gerektiğinin üzerinde durmuştur. Bu ölçütlerde biri responsive tasarımlar yani mobil uyumluluktur.

Google sıralamalarında olumsuz değişiklikler olan firmaların sitelerini kontrol etmesi ve responsive olarak tasarlanıp tasarlanmadığına göz atması gereklidir. Eğer resposive tasarıma sahip olmayan bir web siteyse hızlı değişiklik yaparak siteyi mobil uyumlu hale getirebilmek mümkündür. Sizler de bir B2B firması olarak web sitenizi mobil uyumlu hale getirebilir ve organik sıralamanızın yükselmesini sağlayabilirsiniz. Dolayısıyla daha geniş bir hedef kitleye ulaşarak satışlarınızı büyük ölçüde arttırabilirsiniz.

SEO Çalışmalarının Yanlış Yürütülmesi

Genellikle pek çok firma Google’da organik sıralama edinmek için kullanıcılara herhangi bir değer katmayan, SEO kurallarına aykırı olan ve anahtar kelime yığınları ile dolu içerikler hazırlamaktadır.  Bu durum ilk zamanlarda firmalar iyi sıralamalar getirirken algoritma güncellemeleri ile yanlış yapılan SEO çalışmaları, B2B sitelerinin Google sıralamasını kaybetmesine neden olmaktadır. Bu noktada firmaların SEO çalışmalarını doğru bir şekilde yürütmesi gereklidir. Bunun için de firmalar bazı hususları göz önünde bulundurmalıdır. Bu hususlar şunlardır:

  • İçeriklere uygun anahtar kelime analizi yapılmalıdır.
  • Anahtar kelimeler kısa kuyruklu, uzun kuyruklu, düşük volümlü ya da yüksek volümlü olarak sınıflandırılmalıdır.
  • SEO için önemli olan meta tag, meta description ve backlink unsurlarına dikkat edilmelidir.
  • İçerikler video ile zenginleştirilmelidir.
  • İçeriklerde anahtar kelime yoğunluğu her 100 kelime için %1-%2 oranında ayarlanmalıdır.
  • İçeriklerde kullanılan görsellerin içeriğe uygun bir şekilde seçilmesi gereklidir.