B2B Alanına Geçmek İçin Bazı Nedenler
23 Haziran 2022
B2B Alanında Inbound Pazarlama ile Potansiyel Müşteri Edinme
25 Haziran 2022

B2B Şirketleri İçin Amazon’da Satış Yapmanın Avantaj ve Dezavantajları

B2B Şirketleri İçin Amazon’da Satış Yapmanın Avantaj ve Dezavantajları

B2B alanında kurulmuş bir çevrimiçi mağazası bulunanlar veya B’B alanında henüz ticaret yapmayı düşünen kişiler Amazon’un B2B pazarını dağıtım kanalı olarak kullanmayı tercih etmektedir. çünkü Amazon, müşteriler için optimize edilmiş bir alışveriş deneyimine, yüksek bir trafiğe ve oldukça güçlü bir müşteri tabanına sahiptir. Fakat Amazon dünyanın en büyük çevrimiçi satış pazarı olsa bile bu alanda satış yapmaya karar vermeden önce Amazon’da satış yapmanın ne gibi avantaj ve dezavantajlar sağladığının araştırılması gerekmektedir.

Neden Amazon’da Satış Yapılmalıdır?

Amazonda satış yapan B2B firmaları, geniş bir müşteri tabanına erişim sağlarken, internette de daha fazla görünürlük kazanılmasını sağlamaktadır. Ayrıca yapılan araştırmalara göre, alıcıların yaklaşık %44’ü satın almak istedikleri ürünleri ilk olarak Amazon’da aramaktadır. Amazon yüksek çevrimiçi trafiği sayesinde görünürlüğü artırabilmektedir. Amazon’un oldukça yüksek bir müşteri tabanı yer aldığı için Amazon’da satış yapan B2B firmaları kolayca bu müşterilere hizmet edebilmektedir.

Müşterilerde Güven ve Güvenirlik

B2B firmanızdan daha önce hiç alışveriş yapmamış olan müşterileri elde etmek oldukça zordur. Çünkü müşteriler, beklentilerinin karşılanıp karşılanmayacağından emin olmadıkları sürece yeni tedarikçilere karşı oldukça dikkatlidir. Fakat Amazon, daha güvenilir ve daha fazla bilinir bir e-ticaret sitesi olduğundan müşteriler satın alma süreçlerinde kendilerini daha güvende hissettiğinden Amazon’dan alışveriş yapmayı tercih etmektedir.

B2B ve Sipariş İşleme Alt Yapıları

Amazon, B2B satışları iş hesabında ödeme seçenekleri, çoklu kullanıcı desteği ve hesap yönetimi için oldukça mükemmel bir alt yapı sağlamaktadır. Ayrıca bu pazar, müşteri şikayetlerinin veya sorunları, nakliye, depolama gibi ticari işleme için dış kaynak hizmetleri de sunabilmektedir.

Amazon ile Hemen Satışa Başlayabilme

Amazon ile bir satıcı hesabı kaydı yapılmasının ardından, B2B e-ticaret işi yapmaya hemen başlanabilmektedir. B2B alanında e-ticaret yapmaya yeni başlayacak olanlar kendi web sitelerini oluşturmaya ve kendi alt yapılarını oluşturmaya para harcamak veya çok zaman ayırmak yerine, Amazon’da hemen satış yapmaya başlayabilmektedir.

Amazon’da satış yapmanın sağlamış olduğu avantajların yanı sıra bazı dezavantajları da yer almaktadır. Bu dezavantajlardan bazıları;

Müşteri Tabanı Satıcılara Ait Değildir

Amazon’da oldukça büyük bir müşteri kitlesine ulaşılabilinmesine rağmen, bu müşteri kitlesi Amazon’un müşterileridir. Bu sebeple, şirketlerin analizlerine yönelik detaylı müşteri verileri elde edilebilmesi oldukça zorlaşmaktadır. Satıcılar kendi e-ticaret sitelerini kurarak satış yaptıklarında müşterilerinin e-postalarına kolayca ulaşabilirken Amazon’da yapılan satışlarda müşterilerin e-postalarına ulaşabilmek mümkün değildir. Amazon’da yapılan satışlarda e-posta adresi kaydedilemediğinden, Amazon mağazalarında alışveriş yapmakta olan müşterilere pazarlama ve e-posta kampanyaları hakkında mesaj gönderememektedir.

Marka Geliştirmelerine Etkileri

Amazonda satış yapmayı tercih eden B2B firmaları kendi markalarının pazarlamasıyla ve gelişimiyle sınırlandırılmaktadır. Çünkü satıcılar kendi web sitelerini açarak ürünlerini sattıkları gibi Amazon mağazası kurarak aynı şartlarda satış yapamamaktadır. Ayrıca müşteriler satıcıları Amazon’dan bağımsız bir marka olarak tanımamaktadır.

Amazon’da Komisyon Oranları

Amazon üzerinden satış yapan B2B firmalarının satış sonrasında daha düşük paylar beklemeleri gerekmektedir. çünkü Amazon’da yapılan satışlar ürün türlerine bağlı olarak, yapılan işlem ücretleri%8 ile % 15 arasında değişiklik gösterebilmektedir. Hatta bazı ürün gruplarında bu oran %45’e kadar yükselebilmektedir. Bu nedenle Amazon’da satış yapmak isteyen işletmelerin mutlaka komisyon oranlarını göz önünde bulundurmaları gerekmektedir.

Güçlü Rekabet Ortamları

Amazon’un oldukça kalabalık olduğu bilinen pazarında sayısız yatırımcı yer almaktadır. Bu nedenle bu kadar yatırımcının yer aldığı bir pazarda oldukça güçlü bir rekabet alanıyla da karşı karşıya kalınabilmektedir. Ürünler Amazon tarafından satıldığında rekabetten uzak kalabilmek hiç de mümkün olmamaktadır. Ayrıca Amazon’un ürün sayfalarıyla sınırları olduğundan ürün ve müşteri hizmetleri ya da deneyimleri ile ön plana çıkabilmek mümkün olmamaktadır.

Markalar eğer Amazon üzerinden satış yapmayı düşünüyor ise satış yapmaya başlamadan önce ilk olarak Amazon’dan satış yapmanın ne gibi avantajları ve dezavantajları olduğunu araştırmaları gerekmektedir.