B2B Sektöründe Etkili 6 Farklı Yol
14 Aralık 2020
B2B’de Instagram Profili Düzenlerken Bilinmesi Gerekenler
16 Aralık 2020

B2B Sektöründe Yapılan Yanlışlar Nelerdir?

B2B Sektöründe Yapılan Yanlışlar Nelerdir?

B2B sektörü içerisinde yapılan birtakım yanlışlar vardır. Yapılan bu yanlışlar, günümüz B2B sektöründe tüketiciler tarafından kolay affedemeyeceği için müşteri kitlenizi rakip firmalara kaptırmanıza neden olabilir. Aynı zamanda da B2B firmanızın uzun vadede karlılığını tehlikeye atarak, firmanın başarılı bir şekilde ilerlemesine engel olabilir. Firmaların müşteri kitlelerini kaybetmelerine neden olabilecek ve farkında olmadan daha büyük hatalara yol açabilecek yanlışları bu yazımızda ele alıp, sizlerle paylaşacağız.

Müşteri deneyimlerine önem vermemek

B2B sektöründe sıkça yapılan ve müşteri kaybetmeye yol açan yanlışlardan biri müşteri deneyimlerine önem vermemek ve onlara kötü bir müşteri deneyimi yaşatmaktır. Kötü bir müşteri deneyimi, müşterilerin %80’inin bir B2B web sitesini geri dönmemek üzere terk etmesine neden olmaktadır. Bu nedenle hem satış öncesi hem satış esnasında hem de satış sonrasında müşterilerin size yönelttiği sorulara cevap verebilmelisiniz. Sadece site içi mesajlaşma yerine, e-posta, müşteri hizmetleri çağrı merkezi ve sosyal medya platformlarından kısaca tüketicinin bulunduğu her yerden erişilebilir olmalısınız. Bu kanalları entegre eden bir servis sistemi kullanarak da müşterilere iyi bir deneyim yaşatabilirsiniz.

Firmanızla olan iletişimi zorlaştırmak

Müşteri kitlelerini kaçıran en büyük yanlışlardan biri de firmanızla olan iletişimi zorlaştırmaktır. Tüketicilerin hem satış öncesi hem de satış sonrasında firmanızla kolay bir şekilde iletişime geçebilmeleri gerekmektedir. Eğer tüketiciler firmanızla iletişime geçebilmek için çok fazla uğraşıyorlarsa ya da bu süreci çok zor bir hale getiriyorsanız, müşteri kitlenizde kayıplara neden olabilecektir.

Ürün ve kargo gönderimini yavaş yapmak

B2B web sitesinden yapılan alışverişlerde tüketiciler, firmalardan kargo gönderimini hızlı bir şekilde yapılmasını istemektedirler. Aynı gün teslimat ve hızlı gönderim gibi kargo gönderim seçenekleri artık günümüzde pek çok B2B firması tarafından sağlandığı için tüketicilerin beklentisi bir hayli yüksektir.

Online yapılan alışverişlerde tüketiciler, 1-3 iş günü içerisinde kargolarını teslim almak istemektedirler. Eğer bu sürenin üzerinde çıkıldığında müşteriler hayal kırıklığına uğrayacaklardır. Bu da ortaya bir tatminsizlik durumu çıkaracaktır. Tüketicilerin beklentilerini karşılayamaz durumda bir B2B firmasıysanız müşteri kitlenizi kaybetmenize ve firmanızın gelişememesine neden olacaktır.

Siparişleri kötü paketlemek

B2B sektöründe yapılan yanlışların arasında siparişleri kötü paketlemek de yer almaktadır. Ürün paketleme, ürünün paketi ve kullanıcılara sunulan paket açılım deneyimi B2B sektöründe önemli bir rol oynamaktadır. Bu nedenle siparişlerin kötü bir şekilde paketlenmesi müşterilerinizin kaçmasına ve olumsuz yorumlar yapmasına neden olacaktır.

Siparişlerin kötü bir şekilde paketlenmesi, kutuda ezikler veya yırtılmalar olması müşterilere iyi bir deneyim yaşatmamaya da neden olacaktır. Aynı zamanda da müşterilerinize sunduğunuz hizmet kalitesinin düşük olduğunu da gösterecektir. Bu durum müşterilerinizi farklı firmaları tercih etmelerine de neden olabilecektir.

Ürün teslimat bilgilerini kullanıcılarla paylaşmamak

Tüketiciler B2B sitesinden yaptıkları alışverişlerde sipariş durumlarını kontrol etmek için teslimat bilgilerini paylaşmanızı isteyeceklerdir. Bu bilgileri onlara sunmamanız durumunda büyük bir yanlış yapmış olacaksınız. Çünkü tüketicileri kargonun durumu hakkında bilgilendirmeniz çok önemlidir. Sipariş oluşturulduktan ve ödeme koşulları sağlandıktan sonra kullanıcılara siparişlerini takip edebilecekleri bir sipariş numarası göndermeniz ve web siteniz üzerinde de kargom nerede gibi bir bölüm oluşturmanız gereklidir.

Bunun yanı sıra da tüketicilerin sipariş durumlarını SMS ya da posta ile bilgilendirmeniz gereklidir. Böylelikle ürünün paketlendiğini, kargoya verildiğini, yola çıktığını ve tahmini teslimat gününü müşterilerinize SMS aracılığıyla paylaşabilirsiniz.

Hata kabul etmemek ve yapıcı olmamak

B2B sektöründe yapılan yanlışlardan bir diğeri de firmanızdan kaynaklanan bir sorunda, bu sorunu kabul etmemek ve bu durum karşısında yapıcı olmamaktır. Tüketiciyi suçlayarak sorunu üstlenmemek ve sorunlarına çözüm odaklı yaklaşmamak hizmet kalitenizi büyük oranda düşürecektir.

B2B sektöründe müşteri hizmet kalitesini arttırmak oldukça önemlidir. Bunun için de öncelikle yaptığınız yanlışları kabul etmeniz ve onların sorunlarına çözüm odaklı yaklaşmanız gerekir.