B2B’de İçerik Üretimi
6 Şubat 2021
B2B’de Ürünleri Öne Çıkartmak İçin Gerekli İpuçları
8 Şubat 2021

B2B Sektöründe Sıklıkla Yapılan Hatalar

B2B Sektöründe Sıklıkla Yapılan Hatalar

B2B sektöründe yapılan bazı hatalar sadık müşterilerin kaçırılmasına ve müşteri kitlelerinin rakip firmalara kaybedilmesine neden olmaktadır. Aynı zamanda firmanın uzun vadede karlılığını tehlikeye atarken, firmanın başarılı olmasının da önüne geçmektedir. B2B’de yapılan bu hatalar, tüketiciler tarafından kolay affedilemeyeceği ve firmaya zarar vereceği için birtakım unsurlara dikkat edilmesi gereklidir. Biz de bu yazımızda B2B sektöründe farkında olmadan yapılan hataları ve bunlardan kaçınmak için neler yapılabileceğini ele alacağız.

Ürün bilgilerinin yetersiz olması

B2B’de ürün ve hizmetlerle ilgili kapsamlı bilgileri müşterilerinize sunmanız oldukça önemlidir. Eksik ve yetersiz ürün bilgileri, müşterilerin ürünü satın alma kararlarını olumsuz etkileyecektir. Bu nedenle ürün açıklamalarında:

  • Ürün ismi ve kategorisi
  • Ürün açıklaması
  • Ürünün yüksek çözünürlüklü görselleri
  • Ürünün fiyatı
  • Ürünün boyutları ve ağırlığı
  • Ürünün son kullanma tarihi
  • Garanti belgesi, kullanma kılavuzu gibi ürünle ilgili dokümanlar gibi bilgilere yer vermeniz gereklidir. Böylelikle ürününüzü tüketicilere en iyi şekilde tanıtabilir ve onlara ürün hakkında bilgilendirme yapabilirsiniz.

Güven vermeyen tasarım ve içeriklere yer verilmesi

B2B siteniz ürünlerinizin vitrini görevini üstlenmektedir. Bu nedenle vitrininizi çok iyi bir şekilde hazırlamanız gereklidir. Kullanıcılar görselliğe oldukça önem verdiği için de kullanıcıların güvenini kazanacak bir site tasarlanmalıdır.

Kullanıcılar sitenin tasarımına ve paylaşılan içeriklere bakarak firmaya güvenmektedirler. Bu durumda güven vermeyen, kafa karıştırıcı ve görsel olarak yetersiz olan tasarım ve içeriklere yer vermemeniz gereklidir. Kullanıcılara güven veren, içerik olarak göze hitap eden ve trendleri yakalayan site tasarımlarına yönelmelisiniz. Aynı zamanda doğru bir site altyapısı da oluşturmalısınız.

Kullanıcı deneyimlerine önem verilmemesi

B2B’de sıklıkla yapılan hatalardan biri de kullanıcı deneyimlerine önem verilmemesidir. Bu noktada site tasarımına ve site içi navigasyonuna önem verilmesi doğru bir yaklaşım olacaktır. Sitenizi ziyaret eden kullanıcılar kafa karışıklığı yaşamadan rahatlıkla ürünleri inceleyebilmeli ve site içerisinde kolaylıkla gezebilmelidir. Kullanıcı deneyimini arka planda tuttuğunuzda sitenin kullanımı zorlaşacaktır. Bu da ziyaretçilerinizin aradıkları ürünleri kolay bir şekilde bulamamalarına neden olacaktır. Bu durumda site tasarımının yapımı sırasında kullanıcı deneyimini ön plana çıkartacak unsurlara dikkat etmelisiniz.

SEO çalışmalarında teknik hataların yapılması

SEO çalışmalarında yapılan hatalar, B2B sektöründeki firmaların sıkıntı yaşamasına neden olmaktadır. SEO çalışmaları yapmamak, sadece reklam çalışmalarına bağlı kalmak ve organik trafik oluşturmamak uzun vadede karlılığınızı düşürecektir. Aynı zamanda site üzerinde yapılan teknik SEO hataları; sitenizin yanlış bir şekilde indekslenmesine ve sayfalarınızın arama sorgularında görünmemesine sebebiyet verecektir. Bu da size organik trafik kaybettirecektir.

Karmaşık ödeme yöntemlerinin sunulması

B2B’de sıklıkla yapılan hatalardan biri de B2B’ye özel ödeme yöntemleri yerine karmaşık ödeme yöntemlerinin müşterilere sunulmasıdır. Ödeme yöntemlerinin karmaşık olması kullanıcıların ödeme sürecinde zorlanmasına ve dikkat dağıtan unsurlara yönelmesine neden olacaktır. Bu durum da sizin kullanıcılardan elde edeceğiniz geri dönüşümleri azaltacaktır.

B2B firmalar üzerinde yapılan işlem hacmi yüksek olduğu için alışveriş yapacak olan firmalar farklı şekillerde ödeme yapmak isteyebilmektedir. Bu nedenle B2B siteniz üzerindeki ödeme yöntemlerini bu şekilde optimize ederek, müşterilerinize farklı ödeme yöntemleri sunmalısınız.

Pazarlama çalışmalarına yeterli zaman ve bütçe ayrılmaması

B2B sektöründe pazarlama çalışmaları oldukça büyük bir öneme sahiptir. Hedeflediğiniz kitleye ulaşabilmek, yeni hedef kitleleri bulabilmek ve ürün ile marka bilinirliğini arttırmak için pazarlama çalışmaları yapmanız gereklidir. Bunun için de bir pazarlama stratejisi oluşturulmalıdır.

Pazarlama çalışmalarında yapılan herhangi bir hata firmanızı uzun vadede zarara uğratacağı için birtakım unsurlara dikkat etmeniz gereklidir. Geri dönüşümlerinizi ve satışlarınızı arttırma adına pazarlama çalışmaları için yeterli bütçe ve zaman ayırmalısınız. Sosyal medya platformlarının yanı sıra Google Adwords çalışmalarıyla dijital pazarlama çalışmalarını destekleyebilirsiniz. Offline kanallar üzerinden de reklam çalışmaları yaparak ürün ve hizmetlerinizi kullanıcılara tanıtabilirsiniz. Bunun yanı sıra çeşitli etkinliklere katılarak marka bilinirliğinizi büyük ölçüde arttırabilirsiniz.