Fiziki Mağaza Açmaya Gerek Kalmaksızın B2B ile Satış Yapma Rehberi
15 Nisan 2021
B2B Firmaları İçin Sosyal Sorumluluk Projelerinin Önemi
20 Nisan 2021

B2B Sektöründe Müşteri Yorumunun Önemi

B2B Sektöründe Müşteri Yorumunun Önemi

B2B sektörünün giderek yaygınlaşmasıyla birlikte marka ve müşteri iletişimi de oldukça önem kazanmıştır. Dolayısıyla hem alışveriş sitelerinde hem de sosyal medya platformlarında yer alan kullanıcı yorumları, satın alma kararlarını etkileyen önemli faktörler arasında yerini almaktadır. Müşterilerin bir ürün ile ilgili araştırma yaparken başvurduğu önemli kaynaklardan biri olan kullanıcı yorumları, ürünü birebir deneyen gerçek müşteriler tarafından yapılmaktadır. Bu nedenle daha samimi ve güvenilirdir. Böylelikle yalnızca satın alma kararlarını değil marka imajını da olumlu ya da olumsuz etkilemektedir. Biz de bu rehberimizde B2B’de müşteri yorumları hakkında bilinmesi gerekenlerden bahsedeceğiz.

B2B Siteleri İçin Müşteri Yorumları Ne İfade Eder?

B2B sitelerinde müşteri yorumları önemli bir rol oynamaktadır. Benzer özelliklere sahip ve yakın fiyatlardaki iki ürün arasında kalan müşteriler ürün yorumlarına daha fazla dikkat etmekte ve yorumlara göre ürünü satın almaya karar vermektedir.

B2B sektöründe rekabet oldukça yoğun olduğu için aynı sektör içerisindeki ürünlerin fiyat skalasının birbirine çok yakın olduğunu söylemek mümkündür. Bu noktada müşteri yorumları rakipleriniz arasından sıyrılmanızı kolaylaştırmaktadır.

Müşteriler satın aldıkları ürün hakkında yorum yaparken ürünün fiyatı, kargolama süreci, paketlemesi ve satıcı iletişimi gibi pek çok unsuru ele almaktadır. Böylelikle firmanın iyi ya da kötü genel bir değerlendirmesini yapmaktadır. Eğer kullanıcı yorumları ve puanlaması ortalamanın üstündeyse marka bilinirliğinizi ve satışlarınızı arttırabilmeniz oldukça kolaydır.

Müşteri Yorumları Hem Sayfayı Hem de Arama Motorlarını Nasıl Etkiler?

Müşterilerin ürünlerle ilgili yaptığı yorumlar arama motorları tarafından depolanmakta ve her zaman erişime açık hale gelmektedir. Müşteri yorumları B2B sayfanızda arttıkça hem ürünün özgün içeriği hem sayfa değeri de artacaktır. Sayfa değerinin artması, arama motoru sonuçlarında firmayı ve ürünleri üst sıralara çıkaracaktır. Böylelikle erişilebilir ve ulaşılabilir olabilmek oldukça kolaydır.

Kullanıcı yorum sayfalarında yer alan kelimeler, diğer kullanıcılar tarafından da tekrar edilmektedir. Bilinçli olarak yapılmasa da toplamında benzer kelimeler içeren ürün yazıları meydana gelmektedir. Bu durum da SEO metni oluşmasında önemli rol oynamaktadır. Cümle içinde tercih edilen kullanımlar long-tail SEO sonuçlarını da etkilemektedir.

B2B’de Müşteri Yorumlarını Arttırmanın Yolları Nelerdir?

B2B siteleri için müşteri yorumlarının öneminden bahsettik. Peki, müşteri yorumlarını arttırmanın yolları nelerdir? Gelin bunları sıralayalım. Sizler de sıraladığımız faktörleri yerine getirdiğiniz takdirde sitenizdeki müşteri yorumlarını arttırabilirsiniz.

  • Müşteri memnuniyetine önem vermelisiniz.
  • Ürün açıklamalarında dürüst olmalı, olmayan bir özelliği bu kısma eklememelisiniz.
  • Siparişlerinizi mümkün olan en kısa süre içerisinde, sorunsuz bir şekilde alıcıya teslim etmelisiniz.
  • Paketlemeye gereken özeni göstermelisiniz.
  • Siparişlerinizin içerisine küçük hediyeler veya kısa notlar koyarak, siparişlerinizi kişileştirebilirsiniz. Böylelikle müşterilere kendilerini özel hissettirebilirsiniz.
  • Alıcıyla olan iletişiminize önem vermelisiniz.
  • Satış öncesinde ve satış sonrasında iyi bir müşteri hizmeti vermelisiniz.
  • Müşterilerin karşılaştıkları sorunlara hızlı bir şekilde çözüm bulmalısınız.
  • Ürününüzden memnun kalmayan müşterilerinizle iletişim kurarak, sorunlarını anlamaya çalışmalısınız.

Siteye Gelen Olumsuz Yorumlar Karşısında Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Sitenize olumlu müşteri yorumları gelebileceği gibi olumsuz müşteri yorumları da gelebilecektir. Hatta bu olumsuz yorumlar bazen sayıca fazla olabilecektir. Bu noktada yapmanız gereken kötü yorumları dikkatlice incelemek, analiz etmek ve hangi konuda eksikliğiniz olduğunu bulmaktır. Eksiğinizi tanımladıktan sonra nasıl tamamlayacağınıza dair bir strateji geliştirmelisiniz. Strateji geliştirirken de diğer yandan müşterilerinizin kötü yorumlarına cevap vermelisiniz. Yaşattığınız mağduriyetten dolayı üzgün olduğunuzu belirterek samimi bir dille özür dilemelisiniz.

Müşterilerin problemlerini en kısa sürede ve şeffaflıkla çözmeye çalışmalısınız. Problemi giderebilecek çözüm teklifleri sunmalısınız. Müşterilerin kabul edebileceğini düşündüğünüz alternatif çözümler de hazırlamalısınız. Örneğin onlara hediye çeki ve indirim kodu verebilirsiniz. Böylelikle hem durumu düzeltmiş hem de müşterinin mağduriyetini gidermiş olursunuz. Müşteriler bir kez problem yaşadıkları firmadan ikinci kez alışveriş yapmak istemeseler de en azından ilk alışverişlerindeki sorunları çözülmüş olarak ayrılmalarını sağlayabilirsiniz.