B2B’de Pazarlama ve Halkla İlişkiler Arasındaki İlişki Nedir?
24 Ocak 2022
Veri Odaklı Pazarlama Hakkında B2B Firmalarının Bilmesi Gerekenler
26 Ocak 2022

B2B Sektöründe En Çok Tercih Edilen Ödeme Sistemleri

B2B Sektöründe En Çok Tercih Edilen Ödeme Sistemleri

Alışveriş alışkanlıklarının değişmesiyle tüketiciler, alışverişlerini B2B gibi ticari faaliyet gösteren firmalardan gerçekleştirmektedir. Dolayısıyla da B2B sektöründeki en önemli unsurlardan biri ödeme sistemi haline gelmektedir. Farklı ödeme yöntemlerinin olması, farklı kesimden tüketicilere ulaşması olarak tanımlanmaktadır. Bu noktada B2B sektöründe en çok tercih edilen ödeme yöntemi kredi kartı olsa da B2B firmalarının web sitelerinde farklı ödeme sistemlerine de yer verilmesi gereklidir. Biz de bu yazımızda ödeme sistemlerini ele alarak, B2B’de en çok tercih edilen ödeme yöntemlerini sıralayacağız. Sizler de yazımızdan yararlanabilir, tüketicilere pek çok ödeme yöntemi sunarak satışlarınızı arttırabilirsiniz.

B2B’de Ödeme Sistemleri Nedir?

B2B ile internet üzerinden yapılan alışverişler, bir nevi nakit ödemeyi olanaksız kılmaktadır. Dolayısıyla yeni ödeme sistemlerinin ortaya çıkmasını zorunu hale getirmektedir. Bu noktada en çok kullanılan ödeme sisteminin kredi ya da banka kartı olduğunu söylemek mümkündür. Fakat B2B’ye yönelik ilginin artması, farklı ödeme biçimlerini tercih eden tüketicilerin de internetten alışveriş yapma alışkanlığı kazanmasına neden olmaktadır. Bu nedenle de yalnızca kredi kartları, her kesimden müşterinin ihtiyaçlarını karşılamak konusunda yetersiz kalarak yeni B2B ödeme yöntemlerini ortaya çıkarmaktadır.

B2B’de En Çok Tercih Edilen Ödeme Sistemleri Nelerdir?

Banka ve Kredi Kartı ile Ödeme

B2B ile yapılan alışverişlerde en çok kullanılan ödeme yöntemlerinden biri banka ve kredi kartıyla ödemedir. Güvenli alışveriş imkânı sağlayan sitelerin sayısının artması ve B2B’de SSL kullanımının zorunlu olarak tutulması, B2B ile internetten yapılan alışverişlerde banka ve kredi kartlarının kullanım oranlarını önemli ölçüde arttırmaktadır. Tüketicilerin internet üzerinden banka ve kredi kartı ile alışveriş yapabilmeleri için, bankalarından kartlarının online alışverişlere açılmasını talep etmeleri gereklidir. Banka ve kredi kartının internet üzerinde kullanıma açılmasının ardından, tüketiciler diledikleri site üzerinden kartlarıyla güvenli bir şekilde alışveriş yapabilmektedir.

Havale/EFT ile Ödeme

B2B’de en çok tercih edilen ödeme yöntemlerinden biri de havale/EFT ile ödeme yöntemidir. Bu ödeme yöntemi daha çok kredi kartı internetten alışverişe açık olmayan ya da alışverişlerinde kredi kartı kullanmak istemeyen tüketiciler tarafından tercih edilmektedir. Havale, aynı bankalar arasında gerçekleştirilen para transferidir. EFT ise, farklı bankalar arası para transferini mümkün kılan ödeme şeklidir. Bu ödeme şekilleri pek fazla pratik olmasa da bazı B2B siteleri tarafından bir miktar indirim için kullanılabilmektedir. Bunun nedeni, müşteri tarafından yapılan ödemenin banka yerine, doğrudan firmanın hesabına geçmesidir. Havale/EFT ile ödeme yöntemi, iade sürecini de pratik hale getirmektedir.

Kapıda Ödeme

B2B’de en çok talep gören ödeme yöntemlerinden biri olan kapıda ödeme, hem satıcı hem de alıcı için pek çok avantajı içinde barındırmaktadır. Bu avantajlardan bazıları şunlardır:

  • Banka bilgilerini paylaşmak istemeyen kişilere B2B ile alışveriş yapma imkânı sunmaktadır.
  • Güvenilir bir şekilde satın alma eyleminin gerçekleştirilmesine olanak sağlamaktadır.
  • Alıcıların siparişlerini teslim alırken kontrol edebilmelerini ve henüz ödemeden ürünü iade edebilmelerini mümkün kılmaktadır.

Mobil Ödeme

B2B’de mobil ödeme yöntemi diğer ödeme yöntemlerine göre nispeten kullanılsa da tercih edilmektedir. Fakat mobil ödeme kullanımı günden güne artmaktadır. Bu artışın nedeni, mobil ödeme ile daha hızlı işlem yapılabilmesidir. Mobil ödeme ile gerçekleştirilen ödeme işlemleri, faturalı hat sahiplerinin doğrudan faturasına yansıtılırken faturasız hat kullanan kişilerin hâlihazırda yüklü olan bakiyelerinden düşmektedir. Sizler de B2B web sitenizi mobil cihazlara uyumlu hale getirerek mobil ödeme yöntemini sitenize ekleyebilirsiniz. Böylelikle daha geniş bir kitlenin alışveriş yapmasına olanak sağlayabilirsiniz.

PayPal ile Ödeme

2021 yılı verilerine göre PayPal, yaklaşık 392 milyon aktif kullanıcıya sahiptir. Bu ödeme yönteminin kullanılabilmesi için hem alıcının hem de B2B firmasının PayPal hesabının olması gereklidir. Bu şekilde bir hesaptan diğer hesaba para transferi gerçekleştirilebilmektedir. PayPal ödeme yönteminin hem pratik hem de güvenilir olması B2B’de en çok tercih edilen ödeme yöntemleri arasında yer almasına neden olmaktadır.