B2B Satış Stratejileri Oluşturulurken Cevaplanması Gereken 5 Soru
14 Mayıs 2022
B2B Firmaları Tarafından En Çok Tercih Edilmekte Olan Google Reklam Modelleri
17 Mayıs 2022

B2B Örnekleri Nelerdir?

B2B Örnekleri Nelerdir?

B2B, firmadan firmaya hizmet ve ürün pazarlanmasını ifade etmekte olup oldukça da yaygın bir pazarlama şekli olarak bilinmektedir. Son kullanıcıya ulaşmaya çalışılması yerine firmalara satış gerçekleştirmek daha kolay kazanç elde edilmesini sağlamaktadır. B2B pazarlama yönteminde bir firmanın hizmet ve ürünleri diğer başka bir firmaya ya da firmalara pazarlanmaktadır. B2B pazarlamasına örnek olarak; grafik tasarım hizmetleri, hosting hizmetleri ve reklam ajansları gösterilebilmektedir. B2B alanında faaliyetlerini sürdürmekte olan şirketlerin esas amaçları birbirlerine sunmuş oldukları hizmetleri en iyi şekilde iyileştirmektir.

B2B örnekleri konusundaki en zengin ülke olarak Çin gösterilmektedir. Türkiye’de de B2B pazarına yönelen şirketler yer almaktadır. Bu sistem içerisine dâhil olunarak perakende satış fiyatlarında indirim yoluyla toplu satışlar gerçekleştirilebilmektedir.

İlginizi Çekebilir:B2B Alanında Dinamik fiyatlandırma ile Satışlar Nasıl Artırılabilir?

B2B pazarlama yöntemi ile ürünleri son kullanıcılar yerine firmalara satarak kısa zamanda daha fazla satış yapabilmek mümkündür. Bu yöntemle depoda ürün birikimi gibi durumlardan ortadan kalkmaktadır. Firmaların birbirlerine satış yapmaları karşılıklı bir pazar oluşturmaktadır. Oluşan bu pazarın sayesinde şirketler ürünlerini birer tane değil toptan olarak satabilmektedir. Bu şekilde gerçekleştirilen çoklu satışlar ile daha kolay gelir elde edilebilmektedir.

Türkiye’deki B2B Örnekleri Hangileridir?

Türkiye’de B2B pazarlama alanına yönelen şirketler yer almaktadır. Ancak Türkiye’de diğer ülkelerde olduğu kadar bu alana ağırlık verilmemektedir. Ancak her geçen gün konuyla ilgili gelişmeler yaşanmaktadır.

Aslında B2B pazarlama yöntemleri detaylı incelendiğinde son kullanıcı odaklı olan pazarlama stratejilerinin yerine toptan satış yöntemlerine geçiş yapılmasının daha avantajlı olduğu görülmektedir. Çünkü B2B pazarlama yöntemi sayesinde şirketler oldukça kısa bir zaman içerisinde büyüme gösterebilmektedir. Türkiye’de de B2B pazarlama yöntemi sayesinde büyük adımlar atmış olan şirketler yer almaktadır. Türkiye’de bu yöntem ile başarılı sonuçlar elde etmiş olan şirketler şu şekildedir;

  • com.tr
  • com.tr
  • com.tr
  • com.tr
  • com.tr
  • com
  • com

B2B Pazarlama Aşamaları

Firmalara satış gerçekleştirmek tüketicilere satış yapmaktan farklı olmaktadır. B2B pazarlama dilinin çok daha profesyonel olması gerekmektedir. Pazarlama süreçlerinde nelerin yapılmasının gerektiğinin bilinmesi oldukça önemlidir. B2B pazarlama aşamaları şu şekildedir;

  • SEO yani Arama Motoru Optimizasyonu,
  • SEM yani Arama Motoru Pazarlaması,
  • İçerik Pazarlaması,
  • E-mail Pazarlaması,
  • Pazarlama Otomasyonu,
  • Sosyal Medya,

B2B pazarlama aşamaları doğru stratejiler ile gerçekleştirildiğinde hedeflenmekte olan firmalara ulaşılabilmesi daha kolay olabilmektedir. Bu çalışmaların sonuçlarının hemen alınması beklenmemelidir. Fakat sıralanmış olan pazarlama aşamaları uygulanarak istenilen müşterilere, istenilen mesajlar kolay ve çok daha hızlı ulaştırılabilmektedir. Türkiye’de ve dünyada öne çıkmış olan B2B örnekleri internet alanında yani dijital ortamlarda en iyi şekillerde varlıklarını gösterebilen firmalardır.

İlginizi Çekebilir: Dinamik Fiyatlandırma Yöntemleri B2B’ye Nasıl Uyarlanmaktadır?

B2B alanı ile alakalı olan web sitelerinin işlevselleştirilmesi ve internet kurallarına uygun olabilecek şekilde tasarlanması bu pazarlama alanında daha da görünür olunmasını sağlamaktadır. Arama motorlarında ilk başlarda yer alan web sitelerine yönelim oldukça fazla olmaktadır. Bu sebeple web sitelerinin SEO ve SEM çalışmalarının oldukça profesyonel ve en iyi şekillerde yapılması gerekmektedir. Kaliteli içerikler ile desteklenebilen pazarlama optimizasyonları kısa zaman içerisinde web sitelerinin yukarılara taşınmasına yardımcı olabilmektedir. Bu pazarlama aşamaları tek sefere mahsus olmayıp sürekli olarak güncellenmektedir.

B2B şirket türleri arasında üreticiler, bayiler, satış şirketleri ve ajanslar ile danışmanlar bulunmaktadır. Üreticiler; kendi ürünlerini yaratıp, tasarlayıp, üretmektedir. Üreticiler ürünlerini doğrudan bir şekilde işletmelere satabilmektedir ya da satıcılar veya perakendeciler tarafından kullanılabilmektedir. Bayiler de şirketlerin yapmış oldukları hizmet ve ürünleri alarak doğrudan işletmelere satabilmektedir. Satış şirketleri ise fiziksel mağazalarda ya da çevrimiçi satış yapabilmektedir. Ajanslar ile danışmanlar; işletmelere alt sözleşmeli işler, danışmanlık ve tavsiye gibi işler sağlamaktadır. Mesela reklam ajansları, bir tüketici markası için milyon dolarlık reklam bütçesini yönetebilmektedir. Web sitesi ajanslarıysa aynı tüketici markası için mobil uygulama ve web sitesi tasarlayarak oluşturmaktadır.