Instagram’da Yer Alan B2B Firmaları İçin Link Paylaşma Yöntemleri
25 Aralık 2021
B2B’de İlgi Çekici Instagram Hikayeleri
28 Aralık 2021

B2B Firmalarını Rakiplerinden Ayıracak Stratejiler Nelerdir?

B2B Firmalarını Rakiplerinden Ayıracak Stratejiler Nelerdir?

B2B sektöründeki firmaların rakip firmaların önüne geçerek farklılık yaratabilmek için çeşitli stratejiler geliştirmesi gereklidir. Bu stratejileri geliştirirken de pazarın durumu, hedef kitle, rakip firmalar ve trendler göz önünde bulundurulmalıdır. Böylelikle firmaların pazardaki konumlarını yükseltebilmeleri, marka bilinirliğini ve satışlarını arttırabilmeleri mümkündür. Biz de bu yazımızda B2B firmalarını rakiplerinden ayıracak stratejilerden bahsedeceğiz. Sizler de yazımızdaki stratejilerden yararlanarak rakip firmalara karşı farkınızı koyabilir ve sektör içerisinde ön plana çıkabilirsiniz.

Marka Farklılaştırma Stratejisi Nedir?

B2B firmalarını rakip firmalardan ayıracak en önemli farklılaştırma stratejilerinden biri marka farklılaştırma stratejisidir. Marka farklılaştırma stratejisi; aynı sektör içerisinde faaliyet gösteren markalardan farklılaşmak için ürün, hizmet, pazar ve kanal gibi alanlarda önemli değişiklikler yapılmasıdır. Genellikle markalar farklılaştırma stratejilerini belirlerken rakiplerinin zayıf ve güçlü yönlerini tespit etmek için rakip analizi yapmaktadır. Rakip analizi; aynı sektörde faaliyet gösteren firmaların ürün fiyatlandırmasını, sosyal medya paylaşımlarını, satış kanallarını, düzenlediği kampanyaları, güçlü ve zayıf yönlerini tespit etmeye yarayan analizdir. Rakiplerini analiz eden firmalar ilgili alanlarda markalarını farklılaştırarak rakiplerinden üst konuma gelebilmektedir. Bu nedenle marka farklılaştırma stratejisi geliştirmek isteyen B2B firmalarının öncelik olarak önem vermesi gerekenlerden biri rakip analizidir.

Sizler de rakip analizi yaparak rakiplerinizin güçlü ve zayıf yönlerini ortaya koyabilirsiniz. Böylelikle markanızı rakiplerinden farklılaştırabilir ve satış yaptığınız pazarlarda daha üst konumlara gelebilirsiniz.

Ürün Farklılaştırma Stratejisi Nedir?

Aynı sektörde yer alarak ürün satışı yapan firmaların aynı ürünlere ait özelliklerin bir ya da birden fazlasını farklılaştırarak veya değiştirerek ortaya koyduğu stratejiye ürün farklılaştırma stratejisi denir. Bu stratejiyi uygulayan B2B firmalarının pazar analizini ve hedef kitle analizini doğru bir şekilde yapması gereklidir. Böylelikle ilgili pazarda hedef kitlenin ne tür ürünlere ihtiyaç duyduğu tespit edilebilmekte ve ürün farklılaştırılması yapılabilmektedir. Ürün farklılaştırmaya örnek verilebilecek olunursa, B2B sektöründe faaliyet gösteren bir firmanın satışını yaptığı gözlüklere mavi ışık filtresi eklenmesinden bahsedebilmek mümkündür.

Hizmet Farklılaştırma Stratejisi Nedir?

B2B firmalarını rakip firmalardan ayıracak stratejilerden bir diğeri de hizmet farklılaştırma stratejisidir. Markaların hizmetlerinin niteliğinde, süresinde ve özelliklerinde yaptığı farklılıklar hizmet farklılaştırma stratejisi olarak adlandırılmaktadır. Hizmet farklılaştırma stratejisi sayesinde firmalar tüketicilere farklı hizmetleri bir arada sunmaktadır. Bunun karşılığında da rakip firmalardan ayrılmaktadır. Örneğin, B2B sektöründe faaliyet gösteren bir firma rakiplerinin satın aldığı ürünlere aynı gün ulaşmak istemesi düşüncesiyle yola çıktığı varsayılırsa aynı şehirde yaşayan kullanıcılara aynı gün teslimat seçeneği sunarak rakiplerinden farklılaşabilmektedir. Böylelikle de marka bilinirliklerini ve satışlarını arttırabilmektedir. Sizler de markanızın rakip markalardan farklılaşmasını istiyorsanız hizmet farklılaştırma stratejisi geliştirebilirsiniz. Böylelikle tüketicilerin markanıza yönelmesini sağlayarak satışlarınızı büyük ölçüde arttırma fırsatını yakalayabilirsiniz.

Pazar Farklılaştırma Stratejisi Nedir?

Günümüzde B2B firmaları gibi ticari faaliyet gösteren işletmelerin büyük çoğunluğu aynı pazarlar üzerinde ürün satışı gerçekleştirmektedir. Firmaların aynı pazaryerlerinden satış yapması da markaların rekabetini arttırmakta ev firmaları Pazar farklılaştırmasına yöneltmektedir.

Pazar farklılaştırması stratejisi geliştirmek isteyen markalar, satış yaptıkları pazarda ya da platformda yapacakları önemli değişiklikler ile kolaylıkla rakiplerinden sıyrılabilmektedir. Örneğin, B2B sektöründe faaliyet gösteren rakiplerin yalnızca rekabet oranının bir hayli fazla olduğu Hepsiburada üzerinden satış yaptığı varsayılırsa firmanın farklılaşması oldukça olacaktır. Fakat firma Hepsiburada’nın yanı sıra Trendyol’da da satış yaptığı takdirde rakipleri arasından farklılaşabilecektir.

Kanal Farklılaştırması Stratejisi Nedir?

Kanal farklılaştırması, B2B firmalarını rakiplerinden ayıracak stratejilerden biridir. Genellikle satışı yapılan ürün veya hizmetlerin dağıtım kanallarında yapıldığı farklılaştırmaya kanal farklılaştırması adı verilmektedir. Bu stratejiye göre B2B firmalarının;

  • Performans
  • Uzaklık

Gibi konularda farklılaştırma yapması gereklidir. Sizler de bunları göz önünde bulundurarak kanal farklılaştırma stratejisi geliştirebilirsiniz. Böylelikle markanızı, ürün ve hizmetlerinizi rakiplerinizden daha kısa bir süre içerisinde farklılaştırabilirsiniz. Aynı zamanda hem satış hem de etkileşim oranlarınızı büyük ölçüde arttırabilirsiniz.