B2B E-ticarette Markalaşma Nedir
B2B E-ticarette Markalaşma Nedir?
18 Nisan 2023
B2B e-ticarette stok devir hızı, ürün maliyetlerinin ortalama stoğa bölünmesiyle bulunabilmektedir. Stok devir hızı işleminin yapılması
B2B E-ticarette Stok Devir Hızı Nedir ve Stok Devir Hızı Nasıl Hazırlanabilir?
24 Nisan 2023

B2B E-ticarette Yüksek Rekabetli Pazarda Öne Çıkmak İçin Bilinmesi Gereken Unsurlar

B2B E-ticarette Yüksek Rekabetli Pazarda Öne Çıkmak İçin Bilinmesi Gereken Unsurlar

B2B e-ticarette pazarın genişlemesi ve B2B e-ticaretin yükselişi ile başlayan sektördeki büyüme, pek çok avantajın yanında, oldukça hızlı bir rekabet ortamını da beraberinde getirmektedir. Rekabet ortamında B2B şirketleri ayakta tutabilmek ve markaları tutundurabilmek de oldukça zorlaşmaktadır.

B2B E-ticarette Rekabet Nedir? 

B2B e-ticarette rekabet, rakiplere karşı daha üstün olmak amacı ile yürütülmekte olan faaliyetler bütünü olarak tanımlanabilmektedir. İktisat, spor ve sanat gibi birçok alandaki üstün gelebilme mücadelesini anlatan terim, özellikle B2B e- ticaret hayatında çok daha agresif şekilde karşımıza çıkabilmektedir.

Piyasaya sürülen hizmet ve malın satış bedeline, girişimcilerin serbest ekonomide karar verdikleri bir yarış biçimi olarak da tanımlanabilen rekabet, alanın ilerlemeci dinamiklerinden biri olarak bilinmektedir. Ürün kalitesini arttırmak, şirketleri yeni, yaratıcı ve uygulanabilir fikirlere sevk etmek gibi faydalarının yanı sıra, fiyatlandırma politikası üzerinde de etki ederek tüketicilere yarar sağlamaktadır.

İlginizi Çekebilir: B2B E-ticarette Etkinlik Pazarlaması Nedir?

Rekabetin oldukça yoğun bir şekilde ilerlediği serbest piyasa ekonomilerinde, tüketicilerin yararlarını gözeten ve onları korumaya yönelik bazı yasal düzenlemelere gidilmiştir. Bu düzenlemeler rekabet eden üreticilerin veya satıcıların işbirliği yaparak tüketiciler aleyhine fiyatlandırma politikaları edinmelerini engelleyebilmek için yapılmıştır.

B2B E-ticarette Pazar Payı Nedir?

Basit tanımı ile pazar, arzı ve talebi yani satıcılar ile alıcıları buluşturmakta olan ortamı ifade etmektedir. Satılan hizmet veya ürünlerin tüketiciye ulaşabilmesi için yürütülen faaliyetler bu tanıma dâhil edilebilmektedir. Nihai tüketicilerin ekonomik durumları, cinsiyetleri, yaşı, satın alma davranışları gibi değişkenler o pazarın dinamiklerini ve müşteri tipini belirlemektedir. Müşteri profili olarak da bilinmekte olan bu çıkarım, pazarlama çalışmalarını belirleyebilmek amacıyla son derece önemlidir.

Ekonomik pazarda, B2B şirketin kaplamış olduğu alanı ifade etmekte olan pazar payı, kendi alanı içinde elde edilen gelirden veya satılan toplam maldan işletmeye düşen payı ifade etmektedir. Bu pay hem marka gücünün hem de şirket karlılığının göstergesidir.

B2B E-ticarette Rekabet ve Pazar Payı İlişkisi

Özellikle B2B e-ticaret gibi rakiplerin çok olduğu bir pazarda, hem marka sadakatini geliştirebilmek hem de pazar payını korumak için saha koşullarını iyi bilmek ve doğu değerlendirmeler yapmak gerekmektedir. Rekabet edilen alanlardaki payı korumak için hem rakipler tanınmalı hem de şirket kendini geliştirmelidir. Unutmamak gerekmektedir ki işletmelerin boş bıraktığı bir alan rakipleri tarafından oldukça hızlı bir şekilde doldurulacağından  pazar payı azalacaktır.

B2B E-ticarette Pazarda Öne Çıkmayı Sağlayacak İpuçları 

B2B e-ticaret, tüketicilerin her ürünün alternatifine kolaylıkla ulaşabildiği ve müşteri iletişimlerinin ön planda olduğu bir alandır. Müşteriler işletmelere kolayca ulaşabilir ve kolayca da vazgeçebilirler. Sepeti terk etme olarak da bilinmekte olan ve satın alma işlemleri gerçekleştirilmeden bırakılmakta olan alışverişler uzun vadelerde düşük pazar payı olarak işletmelere geri döner.

B2B E-Ticaret Sitelerinin Kolay Kullanılmasını Sağlamak

İnternet tabanlı uygulamalar veya alışveriş siteleri, güvenilir ve hızlı olduğu için tercih edilmektedir. Bu sebeple B2B e-ticaret sitelerinin pratik, hızlı ve kolay kullanılan bir yapıda olması gerekmektedir. Rekabet etmeye başlanılan ilk adım olan B2B e-ticaret sitelerinde üye olmadan alışveriş yapma seçeneği müşterileri kazanabilmenin ilk adımı olarak bilinmektedir. Üye olmayla zaman kaybetmeyi istemeyen tüketiciler oldukça kolay şekilde başka kanallara yönlenebilmektedirler.

İlginizi Çekebilir: B2B E-ticarette Ortak Pazarlama Nedir?

Ödeme Adımının Güvenilir ve Hızlı Olmasına Dikkat Etmek

Ödeme sayfalarındaki ödeme alternatifinin bulunmaması veya yavaş işleyiş yeteri kadar tüketiciyi rakip kanala yönlendirebilir. Ayrıca EFT, havale veya kredi kartı gibi ödeme araçlarının da kolay kullanılabilir olması gerekmektedir. Ödeme sayfalarında beni hatırla seçeneğinin yer alması hem sonraki alışverişler için tüketiciyi teşvik edecek hem de o anda kolaylık sağlayacaktır.

Ürün Çeşitliliğini Artırmak 

Satılmakta olan ürünlerin alternatiflerinin bulunması müşterileri memnun edebilmenin bir başka yoludur. Boyut, renk ve beden gibi çeşitli seçenekler B2B e-ticaret sitelerinde veya aplikasyonlarında olmalıdır.