B2B E-Ticarette Instagram’dan Satış Nasıl Yapılır?
17 Mayıs 2023
B2B E-Ticarette Instagram'da Satış Yapmak
B2B E-Ticarette Instagram’da Satış Yapmak
20 Mayıs 2023

B2B E-ticarette Marka Konumlandırma ve Yöntemleri Nelerdir?

 B2B E-ticarette Marka Konumlandırma ve Yöntemleri Nelerdir?

B2B e-ticarette marka konumlandırma, B2B işletmelerin imajı, tüketiciler üzerinde oluşturduğu çağrışım ve kalıcılığı açısından belirli stratejilerle oluşturulabilen ve sürekli beslenmesi gereken bir kavram olarak bilinmektedir. B2B şirketlerin imaj tasarlaması olarak adlandırılmakta olan marka konumlandırma örnekleri günümüzde birçok büyük şirketlerin üzerinde çalışılan bir konudur.

B2B E-ticarette Marka Konumlandırma Nedir? 

B2B e-ticarette marka konumlandırma, hedef pazarın zihninde B2B şirketlere yönelik imajı tasarlama eylemi olarak ifade edilebilmektedir. Birçok tanımı yapılan marka konumlandırması, diğer bir deyişle bir B2B markanın hedef kitle gözünde nasıl bir konumda olduğu, müşterilerin zihninde edinmiş olduğu yer ve çağrışımlar olarak da tanımlanabilmektedir.

B2B markalar konumlandırmalarını; hedef kitlenin beklentisi, şirketin vizyonu, hedefleri ve amacı gibi çeşitli unsurlara göre yöntemler üreterek gerçekleştirirler. Bu  sebeple marka konumlandırma aşamaları müşterilerin zihninde edinilecek yer açısından da oldukça önem taşımaktadır.

İlginizi Çekebilir: B2B E-ticarette Google Reklamlarında Bütçe En İyi Şekilde Nasıl Kullanılır?

B2B E-ticarette Marka Konumlandırma Niçin Önemlidir? 

B2B e-ticarette marka konumlandırması markanın sürdürülebilirliği ve aynı zamanda kalıcılığı açısından oldukça önemli bir yere sahiptir. B2B şirketin tüm süreçlerini yakından ilgilendirmekte olan marka konumlandırma süreci, müşterilerin kalıcı hale gelmesinde, rakiplerin önüne geçmede ve pazar payının artmasında oldukça etkili bir rol oynamaktadır. Marka konumlandırmasının önemi;

  • Marka bilinirliğini artırmaya, marka değerinin artmasına yardımcı olmaktadır.
  • Marka itibarının korunmasına ve kalıcı hale gelmesine yardımcı olmaktadır.
  • Bir markaya olan güven fiyatlandırma ne olursa olsun onu satın alma teşvikini her zaman içinde barındırmaktadır.
  • Etkili marka konumlandırma, B2B markanın tüketicilerin zihninde olumlu ve güvenilir bir süreç oluşturmasına katkıda bulunmaktadır.
  • Sağlam bir marka algısı müşteri deneyimini geliştirmekte ve memnuniyeti artırmaya yardımcı olmaktadır.
  • Marka sadakati oluşturmaya yardımcı olmaktadır.
  • Tüketicilerin B2B markayla bağ oluşturmasını sağlamaktadır.
  • Tüketicilerin marka ile ilgili varsa olumsuz yargılarını olumluya çevirmede etkili bir rol oynamaktadır.
  • Marka konumlandırma stratejileri tüketici tercihlerini şekillendirmeye yardımcı olmaktadır.

B2B E-ticarette Güçlü Marka Konumlandırması Nasıl Yapılabilir?

  • B2B markaların güvenilir ve sağlam bir marka algısı yaratabilmeleri için çeşitli stratejiler geliştirmeleri gerekmektedir. Bu stratejilerin B2B işletmenin hangi ürünü sattıklarına, tüketici profillerine, beklentilerine, rakiplerinin konumlarına ve daha pek çok unsura göre şekillenmesi gerekmektedir. B2B E-ticarette Güçlü Marka Konumlandırması yapabilmek için;
  • Markanın güven aşılaması ve geniş kitlelere yayılabilmesi için lansman, dijital kanallar ve marka elçisi gibi ses getiren etkinliklere imza atması gerekmektedir.
  • Markanın ismi kadar görsel kimliği de akılda kalıcı ve eşsiz bir tasarımla oluşturulmadır.
  • B2B markasına dikkat çekici, farklı, işletmenin amacı ile örtüşen, yerinde, anlamlı ve bir o kadar da basit bir isim bulunmalıdır.
  • B2B markasına bir hikâye yaratarak hedef kitlede duygusal bir tepkiye neden olmaya çalışılmalıdır.
  • Şirketin hedefleri ve amaçları ortaya koyulmalıdır.
  • Rakiplerin konumunu en iyi şekilde anlayarak rakiplerden öne çıkabilecek özellikler ön plana çıkarılmalıdır.
  • Hedef kitlenin beklentileri analiz edilmelidir.

İlginizi Çekebilir: B2B E-ticarette Veri Odaklı Pazarlama Hakkında Bilinmesi Gereken Unsurlar

Marka Konumlandırma Yöntemleri Nelerdir? 

Güçlü B2B markaların akıllı ve güçlü stratejilere ihtiyaçları vardır. Tüm marka konumlandırma yöntemleri birbiriyle aynı olmamaktadır. Çünkü her B2B markanın hizmet ettiği amaçlar birbirinden farklıdır. Bu yöntemler; ürünlere, hizmetlere ve sektöre göre değişebilmektedir. Ancak marka konumlandırma yöntemleri arasında genel geçer bazı bilgiler bulunmaktadır. Bunlardan bazıları;

Müşteri hizmetleri yöntemi: teknik destek ve mükemmel bir müşteri hizmetleri gibi hizmetler müşterileri her sektörde etkilemekte olan hizmetlerdir. Müşteri hizmetleri tamamen somut bir gösteriyle gerçekleşebilmektedir. B2B şirketlerin kendilerini bu yönde kanıtlamaları ve gerçekten müşteri hizmetleri alanına emek vermeleri gerekmektedir.

Rakiplerden ayrışan özellikleri öne çıkarmak: Bu B2B marka konumlandırma yöntemini hayata geçirebilmek için ilk olarak bir rakip araştırmasına gidilmeli, ürünlerin artı yönleri doğru analiz edilmelidir.

Fiyat konumlandırma yöntemi: B2B şirketler, hizmet ve ürünlerini en uygun fiyatlı sunabilmek için fiyat esaslı bir konum yöntemi kullanabilmektedir. Ürünler piyasanın en ucuzu olarak konumlandırıldığında,  geniş bir müşteri tabanı oluşturulabilmektedir. Tüketiciler için öncelik uygun fiyatlı ürünler satın alabilmektir.