B2B E-İhracatta Türkiye’den Meksika’ya Kargo Gönderimi Nasıl Yapılabilir?
16 Ocak 2023
B2B E-ticaret Alanında Ürün Fiyatlandırma Stratejileri Nasıldır?
B2B E-ticaret Alanında Ürün Fiyatlandırma Stratejileri Nasıldır?
18 Ocak 2023

B2B E-Ticarete Başlarken Neler Yapılması Gerekir?

B2B E- Ticarete Başlarken Neler Yapılması Gerekir?

B2B e-ticaret yapabilmek için gerekli bazı kurallar yer almaktadır. Bu kurallardan ilki bir şirket kurmaktır. B2B e-ticaret şirketi kurmak ticari faaliyetlerin resmi olarak yapılabilmesi açısından oldukça önemlidir. Ürün kullanılması ve satışlardan elde edilecek gelirlerin kredi kartı ile alınması gerekmektedir. Bu sistemleri gerçekleştirebilmek için de bankalar ile yapılacak olan anlaşmalar sırasında şirkete ait belgelere ihtiyaç olmaktadır. Bu belgeleri sunabilmek için de bir şirket olması zorunludur.

İnternet üzerinden yapılacak olan her satış için alıcılara fatura keserek alıcılara bu faturayı ürün ile gönderme zorunluluğu bulunmaktadır. Fatura kesilmesi de vergi ödeme yükümlülüğünü ortaya çıkarmaktadır. Vergi ödeyebilmek içinde devlet kurumlarınca resmi olarak şirket statüsüne sahip olunması gerekmektedir.

B2B e-ticaret yapabilmek için kurulması gereken şirket türüne ait bir kural bulunmamaktadır. Limitet, anonim veya şahıs şirket alternatiflerinden bir tanesi tercih edilebilmektedir. Bu konuyla ilgili bütün detayları alanında uzman bir muhasebeci ile çözmek en doğru yöntemdir.

İlginizi Çekebilir: B2B Alanında Pazarlama Hunisi Oluşturabilmeyi Optimize Etmek İçin İpuçları

B2B E-Ticaret Nasıl Yapılır?

B2B e-ticaret her geçen gün büyümekte olan bir sektör olduğundan rekabetin de sürekli olarak arttığı bir alandır. Bu sebeple eğer B2B e-ticaret ile uğraşmak isteniyorsa gerekli olan bütün adımların planlı ve düşünerek atılması gerekmektedir.

  • Satılacak Ürüne Karar Verilmesi

B2B e-ticaret, ürünler konusunda çok geniş imkânlar sunmaktadır. Hangi tür ürün veya ürün gurubu satılacağına öncelikle karar verilmesi gerekmektedir. İster müşterileri işletmelerin çok fazla talep ettikleri ürünler satılabilir ya da farklı alanlara yönelerek istenilen ürünler de tercih edilebilir. Bu karar iş planını tamamen etkileyecek olan bir karardır. İnternet sitesinin adresi, şirket adı bu karara göre şekillenecektir.

Eğer hangi ürün satılacağına dair bir fikir yoksa internette en çok satan ürünlere bakarak hangi ürünlerin satılacağına dair bir fikir edinebilmektedir.

  • Şirket ve Alan Adı Belirlenmesi

Alan ve şirket adı belirlenmesi B2B e-ticarette zorunlu olan adımlardan bir diğeridir. B2B e-ticarette şirket adı müşterilerin şirketle temasta bulunabilmesi için gerekli olan en önemli noktalardan biridir. Bu sebeple faaliyet göstermekte olunan alanı işaret edebilecek, çarpıcı ve akılda kalabilecek bir şirket adı tercih edilmesi oldukça önemlidir. Seçmek istenen isim hizmet anlayışına ve çalışma prensiplerine göre belirlenmelidir. Şirket ismine karar vermeden önce internette araştırma yapılması gerekmektedir. Karar verilen, almak istenilen ismi daha önce bir başkası almış olabilir.

  • Şirkete Ait Kurulumun Yapılması

Şirket kurulumu B2B e-ticaret yapabilmek için şarttır. Satılacak olan ürünlere karar verip ismi seçtikten sonra şirket kurulumu aşamasına geçilmesi gerekmektedir. Bu aşamada ise bazı resmi kurumlar ve maliye ile alakalı işlemlerin tamamlanması gerekmektedir. Bu konuyla ilgili şirket kurulduktan sonra çalışmaya karar verilen mali müşavirden yardım istemek en doğru hareket olacaktır. Şirket kurulumu için hangi evraklara ihtiyaç olacağı gibi konularda en doğru yolu mali müşavir gösterecektir.

İlginizi Çekebilir: B2B Alanında Uluslararası Taşımacılık Nakliye Türleri ile İlgili Bilinmesi Gerekenler

  • E-Ticaret Altyapısı Seçimi Yapılması

Seçilecek olan B2B e-ticaret altyapısı, ulaşmak istenilen satış hacmi ve satılmak istenen ürün tipleri gibi detaylara göre belirlenmesi ve gerekli teknik özelliklere sahip olması gerekmektedir.

B2B e-ticaret altyapısı seçerken izlenebilecek üç değişik yol bulunmaktadır. Bu yollar; ücretsiz altyapılar, şirkete özel olacak şekilde bir yazılım hazırlatmak ve hazır bulunan B2B e-ticaret paketlerinden yararlanmaktır.

Ücretsiz olan alt yapılar düşük maliyetlere sahip olduğu için tercih ediliyor olsa da B2B e-ticaret faaliyetlerinin geliştirilmesi istenen zamanlarda engel teşkil edebilmektedir. Genel olarak başlangıç seviyesindeki şirketler için hazırlanmıştır.

Şirkete özel olacak şekilde bir yazılım hazırlatmak, hem zaman hem de maliyet açısından dezavantajlı olarak görülmektedir. Bu tür yazılımın hazırlanması oldukça uzun bir zaman alabilir. İstenilen tüm özelliklere sahip bir alt yapı ayrıca maliyet gerektirebilmektedir.

Hazır olarak bulunan B2B e-ticaret alt yapıları çeşitli seviyelerdeki işletmelerin beklentilerini karşılayabilecek düzeyde hazırlanmıştır. Maliyetin kontrol altında tutulabilmesi hazır paketlerin en önemli avantajlarındandır. Düşük seviyedeki paketler ile başlayarak işlerin gidişine göre paket değişikliği yaparak paket yükseltebilmektedir.