B2B E-ihracat Vergilendirme Süreçleri Hakkında Bilinmesi Gerekenler
23 Eylül 2022
B2B Alanında Müşteri İlişkileri Yönetimi Neden Önemlidir?
26 Eylül 2022

B2B E-ticaret Yapmak İsteyenlerin İptal ve İade Koşulları Hakkında Bilmesi Gerekenler

B2B E-ticaret Yapmak İsteyenlerin İptal ve İade Koşulları Hakkında Bilmesi Gerekenler

B2B e-ticaret yaparak en iyi hizmet kalitesini sunabilmeyi isteyen işletmelerin en ideal iptal ve iade politikalarına ihtiyaçları vardır. B2B e-ticarette tüketiciler satın alma kararları verirken bu politikalardan önemli derecede etkilenmektedir.B2B e-ticaret iptal ve iade koşulları tüm ticari ürünler için geçerli olmamakla birlikte, günümüzde çevrimiçi gerçekleştirilen alışverişlerde birçok sektör açısından iptal ve iade koşulları geçerlidir.

B2B E- ticaret İptal ve İade Politikası Ne Demektir?

B2B e-ticaret alanında iptal ve iade politikası, bir e-ticaret firmasının müşteriler tarafından daha önceden satın alınmış olan ürünlerin iadelerini hangi koşullarda kabul edileceğinin ve hangi koşullarda iade ya da değişim yapılabileceğinin belirlendiği beyan olarak bilinmektedir.  Her ne kadar işletmeler açısından bakıldığında iptal ve iade koşulları dezavantaj gibi görünüyor olsa da tüketiciler açısından böyle bir hakkın bulunması müşterileri satın alma eylemine teşvik etmektedir. İade ve iptal politikaları;  dönüşüme katkı sunabilme, müşteri sadakatini teşvik ve satışa teşvik gibi konular açısından oldukça önemlidir.

İlginizi Çekebilir: B2B ile Yurtdışına Satış Yapabilme Rehberi

Tüketicilerin almış oldukları ürünleri kolay bir biçimde iade edebileceklerini bilmeleri, markaya bir şans daha verme olasılıklarını artırmaktadır. Bu sebeple B2B e-ticaret siteleri, ziyaretçilerinin güvenini kazanabilmek amacıyla sitelerine en iyi şekilde geliştirmiş oldukları iptal ve iade politikaları ekleyerek satışlarında iyileşme sağlayabilmektedir. Yapılmış olan birçok araştırmaya göre de tüketicileri esas alan bir iade politikası, satın alımlar ve müşteriler üzerinde olumlu etkiler göstermektedir.

Cayma Hakkı Ne Demektir?

B2B e-ticaret alanında iptal ve iade koşulları dâhilinde bilinmesi gereken bir diğer konu da cayma hakkıdır. Cayma hakkı sınırları 6502 sayılı kanun hükümlerine göre belirlenmiştir. Cayma hakkı, mesafeli sözleşmelere yönelik olarak oluşturulmuş ve yasalarla sınırları belirtilmiş olan bir haktır. Tüketicilerin yapmış oldukları çevrimiçi alışverişlerde 14 gün içerisinde almış oldukları ürünü iade edebilme ve ürünün bedelinin tamamını geri alabilme hakları bulunmaktadır.  Mesafeli satış sözleşmelerinde böyle bir madde bulunmakta olup, tüm işletmelerin bu maddeye yer vermeleri gereklidir. Cayma hakkında tüketicilerin ürün iade etme sürecinde herhangi bir sebep belirtme zorunlulukları bulunmamaktadır.

Tüketici Hakları Para İade Süresi Ne Demektir?

İptal ve iade koşulları dâhilinde tüketiciler cayma hakkına sahiplerdir. Cayma hakkını kullanmak isteyen tüketiciler almış oldukları ürünü 14 gün içerisinde satıcının belirlemiş olduğu kargo firması aracılığıyla ücretsiz olarak iade edebilmektedir. Sonrasında satıcının 10 gün içerisinde bedel iadesi yapması gerekmektedir. Çevrimiçi yapılan alışverişlerde para iadeleri kişilerin kullanmış oldukları karta iade edilmektedir.  Ancak son zamanlarda bazı pazaryerleri bir sonraki alışverişlerde kullanılmak üzere cüzdan uygulamalarına da para iadesi gerçekleştirebilmektedir.

B2B Alanında Cayma Hakkı Bulunan ve Bulunmayan Ürünler Hangileridir?

Satıcıların her ürünü iade alma zorunluluğu var mı denildiğinde istisnai durumların mevcut olduğunun bilinmesi gerekmektedir. B2B e-ticaret alanında pek çok ürün için cayma hakkı bulunmaktadır. Finansal hizmetlere ait mesafeli sözleşmeler, tüketici kredisi sözleşmeleri, ön ödemeli konut satış sözleşmeleri, uzun süreli ve devre tatil hizmeti sözleşmelerinde 14 gün içerisinde cayma hakkı yer almaktadır.

İlginizi Çekebilir: B2B Alanında Müşteri İlişkileri Yönetimi Neden Önemlidir?

Cayma hakkı bulunulamayan ürünlerden bazıları şunlardır;

  • Altın ve mücevher gibi ürünler,
  • Kozmetik malzemeler, sağlığa uygunluk açısından hassas olan ürünler, mayo, iç çamaşırı gibi; sağlık ve sağlığa uygunluk kurallarına göre iadesinin mümkün olamayacağı ürünler,
  • Üzerinde değişiklikler yapılarak kişilere özel bir hale getirilen ürünler ve kişilere özel tasarlanan ürünler,
  • DVD, CD gibi görüntü ya da ses kayıtları yapan ve açılmış ürünler,
  • Dergi ve kitap gibi basılı ürünler,
  • Bilgisayar sarf malzemeleri ve yazılım ürünleri,
  • Teslim alındıktan sonra başka mallarla karıştırılmış olan ve doğaları gereği ayrıştırılmasının mümkün olmadığı ürünler,

B2B e-ticaret alanında cayma hakkı bulunmayan ürünler arasında yer almaktadır. Bu ürünleri alan tüketicilerin cayma haklarının bulunmadığını bilmeleri gerekmektedir.