B2B ile E-ihracat Yapabilmek İçin Sosyal Medya Stratejileri Geliştirme
16 Eylül 2022
B2B Alanında Müşteri Memnuniyeti ile İlgili Bilinmesi Gerekenler
19 Eylül 2022

B2B E- ticaret Alanında Fulfillment Hizmeti Ne Demektir?

B2B E- ticaret Alanında Fulfillment Hizmeti Ne Demektir?

B2B E-ticaret yöntemini tercih ederek internet üzerinden hizmet ve ürün satışları gerçekleştirmekte olan işletmelerin operasyonel süreçlerini oldukça profesyonel bir biçimde yürütebilmeleri gerekmektedir. Operasyonel süreçlerini profesyonel bir biçimde yürütebilmeyi başarabilen işletmeler, müşteri memnuniyetlerini artırarak sadık müşteriler kazanabilmektedir.

Operasyonel süreçlerini yönetmeyi istemekte olan markalar genel olarak teslimattan siparişe kadar olan süreçlerin tümünü bir arada toplayabilmeye çalışmaktadır. Yani kısaca pek çok B2B  e-ticaret firması e-ticarette fulfillment hizmeti vermeye özen göstermektedir.

B2B E-ticaret Alanında Fulfillment Hakkında Bilinmesi Gerekenler

B2B E-ticaret yöntemiyle internet üzerinden hizmet ve ürün satışı yapmakta olan markaların pek çok sisteme ihtiyaçları olmaktadır. Satıcılar genel olarak iş yüklerinin faza olması dolayısı ile yüklerini hafifletebilmeyi istemektedirler.

İlginizi Çekebilir: B2B ile Yurtdışına Satış Yapabilme Rehberi

Satıcılar genel olarak operasyonel süreçlere ve ürünlerin tümüne yetişemediklerinden yüklerini azaltabilmeyi sağlayabilecek olan B2B e-ticaret sistemlerine ihtiyaçları olmaktadır. Bu noktada ise pek çok B2B e-ticaret firmasının Fulfillment sistemlere yöneldikleri bilinmektedir.

B2B e-ticaret alanında Fulfillment hizmeti, işletmelerin sipariş almaya başladıkları süreçten ürünlerin müşteriye teslim edilene kadar gerçekleşmekte olan tüm operasyonel süreçlerin tek bir sistem içerisinde toplanabilmesini sağlamakta olan sistemlerdir. Genel olarak bu sistemler teknik, yazılım ve tasarım gibi konularda firmalara hizmet sağlayabilmektedir.

B2B  e-ticaret alanında Fulfillment hizmetler ile markalar hem tasarruf edebilmekte hem de operasyonel anlamdaki süreçlerini profesyonel biçimde yürütebilmektedir.

B2B Alanında Fulfillment E-ticaretin Avantajları Nelerdir?

B2B alanında Fulfillment e-ticaret süreçlerini profesyonel biçimlerde yürütebilmeyi başaran markalar pek çok avantajdan da faydalanabilmektedir. Bu avantajlardan bazıları;

  • Fulfillment hizmetleri sayesinde dönüşüm oranları hızla artış gösterebilmektedir.
  • Fulfillment ile işletmeler daha büyük pazarlara açılabilme imkânına sahip olmaktadır.
  • E-ticaret alanında işletmeler Fulfillment sayesinde kargo süreçlerini kolaylıkla yönetebilmektedir.
  • Fulfillment hizmetleri, markaların büyüyebilme süreçlerini kolaylaştırarak hızlandırmaktadır.
  • E-ticaret firmaları Fulfillment sistemleri ile ürün sayılarını artırabilmektedir. Bunun nedeni Fulfillment hizmetlerinin markaların sipariş ve ürün yönetimlerini kolaylaştırıyor olmasıdır.
  • E-ticaret firmaları Fulfillment sistemler ile hedef kitlelerinde bulunmakta olan kişilere kusursuz hizmetler verebilmektedir.
  • E-ticaret alanında hizmet, markaların operasyonel niteliklerdeki süreçlerini kolay biçimde yönetebilmesine yardımcı olmaktadır.

Fulfillment’in B2B e-ticaret alanında markalara sağlamış olduğu avantajlardan bazılarıdır.  Bu avantajlardan faydalanmak isteyen işletmeler opersayonel süreçlerinde Fulfillment sistemlerine yönelmeyi tercih edebilmektedir.

B2B Alanında Fulfillment E-ticaretin Dezavantajları Nelerdir?

B2B e-ticaret alanında Fulfillment çoğu zaman markalara avantajlar sağlamakta olan bir hizmet yöntemi olarak biliniyor olsa da bazı durumlarda Fulfillment’in beraberinde getirmiş olduğu dezavantajları da bulunmaktadır.  Bu dezavantajlardan bazıları;

  • B2B ticaret alanında Fulfillment sistem kurmak için belirli miktar sermayeye ihtiyaç olmaktadır.
  • Fulfillment sistemleri iyi kurulamadığı takdirde marka verimliliğini azaltabilmektedir.
  • B2B ticaret alanında Fulfillment depolama süreçleri profesyonel bir biçimde yürütülemediğinde depolama ve nakliyat masrafları artış gösterebilmektedir.
  • Fazla satılabileceği düşünülen ürünlerin dolaşımları yeterli seviyelerde olmadığında markaların maliyetlerinin artmasına neden olmaktadır.
  • B2B ticaret alanında Fulfillment hizmet vermeyi istemekte olan markalar ürünlerin analizlerini gerçekleştirmediğinde sermaye kayıpları yaşayabilmektedir.
İlginizi Çekebilir: B2B Alanında Müşteri İlişkileri Yönetimi Neden Önemlidir?

B2B ticaret alanında Fulfillment kurma süreçlerinde markaların karşılaşabilecek oldukları bazı dezavantajlı durumlardır. Ancak Fulfillment sistemlerinin B2B ticaret alanında faaliyet göstermekte olan firmalara dezavantajdan daha çok avantaj sağladığı bilinmektedir. Bu sebeple lojistik, operasyon ve depolama süreçlerini en iyi şekilde yürütebilmeyi isteyen markaların Fulfillment hizmet kurabilmeye özen göstermeleri gerekmektedir.

B2B E-ticaret Alanında Fulfillment Nasıl Yapılmaktadır?

B2B e-ticaret alanında Fulfillment hizmeti uygulayabilmeyi istemekte olan tüm markaların yönetmeleri gerekli olan bazı süreçler yer almaktadır. Bu Süreçler;

  • Müşteri iletişimi,
  • Depo yönetimi,
  • Ürün nakliye süreçleri,
  • Ürün paketleme süreçleri,
  • Sipariş yönetimi,

Süreçlerinin B2B e-ticaret alanında Fulfillment hizmet verebilmeyi isteyen markalarca en iyi şekilde yönetilebilmesi gerekmektedir. Genel olarak Fulfillment süreçlerini en iyi biçimlerde yönetebilen firmalar bu sistem sayesinde çalışan verimliliğini artırmanın yanı sıra sorumluluklarını da azaltabilmektedir.