B2B Alanında E-ihracat Çözümleri Nelerdir?
24 Aralık 2022
B2B Alanında En İyi E-posta Pazarlama Araçları Nelerdir?
28 Aralık 2022

B2B Alanında Storytelling Yöntemiyle Satışlar Nasıl Artırılabilir?

Son zamanlarda B2B e-ticaret yapan işletmeler Facebook, Instagram, Twitter tarzı sosyal medya platformlarına yönelerek pazarlama yapmayı tercih etmektedir. Pek çok B2B işletme bu platformlarda bulunan TV ve canlı yayın özelliklerini kullanarak hizmet ve ürünlerini hızlı bir şekilde tanıtabilmeyi istemektedir.

Genel olarak B2B işletmeler hizmet ve ürünlerini tanıtırlarken en yaygın pazarlama taktikleri arasında yer alan hikâyeleştirme yöntemini kullanmaktadır. Storytelling yani diğer adıyla hikâyeleştirme yöntemi ile B2B markalar ürünlerine bir anlam yükleyerek satışlarını artırabilmektedir.

Storytelling Ne Anlama Gelmektedir?

Hikâye anlatıcılığı diğer anlamı ile Storytelling, B2B markalara ait hizmet ve ürünleri tüketicilere sunmaya çalışırken;

  • Markanın dilini
  • Markanın kimliğini
  • Markanın hikâyesini

Göz önünde bulundurmak şartıyla hikâyeler oluşturulmasına verilen addır. Hikâye anlatımı ile B2B işletmeler tüketiciler üzerinde bir marka algısı yaratmakta ve markalarının değerlerini yükseltebilme fırsatı yakalayabilmektedir.

İlginizi Çekebilir: B2B İşletmeleri İçin Amazon Komisyon Oranları Nasıldır?

B2B Alanında Storytelling’in Avantajları

Pek çok ünlü B2B marka tarafından kullanılmakta olan Storytelling, işletmelerin çeşitli avantajlardan yararlanmalarına yardımcı olmaktadır. Storytelling’in avantajlarından bazıları;

  • Hikâye anlatımı ile B2B markalar hizmet ve ürünlerini etkili bir şekilde pazarlayabilmeyi başarmaktadır.
  • Hikâye anlatımı ile tüketici işletmeler B2B markaları kendilerine daha yakın hissedebilmektedir.
  • Kendilerine sadık olan müşterilerinin artış göstermesine yardımcı olmaktadır.
  • B2B e-ticaret şirketleri hikâye anlatımı ile müşterilerine profesyonel bir marka imajı çizebilmektedir.
  • Tüketicilerin hem duygularını kullanarak hem de mantıkları ile alışveriş yapabilmelerini sağlayabilmektedir.
  • Hikâye anlatımı tüketici işletmelerin B2B markayı yakından tanıyabilmelerine olanak sağlamaktadır.
  • Tüketiciler eski pazarlama cümlelerinin yanında B2B marka ve ürün hikâyelerine daha çok değer vermektedir.
  • B2B ürün ve marka hikâyelerini izleyen işletmeler bunları çevrelerinde yer alan kişilerle daha rahat şekilde paylaşabilmelerine olanak sağlamaktadır.

Hikâye anlatımlarının B2B markalara sağlamış olduğu bazı avantajlardır. Eğer B2B e-ticaret şirketinin satışlarını artırmak, sadık müşteri sayısını çoğaltmak ve marka bilinirliğinizi artırmak isteniyorsa pazarlama çalışmalarında hikâye anlatımı yani storytelling yönteminden yararlanılmalıdır.

B2B Alanında Storytelling Türleri Nelerdir?

Pazarlama çalışmaları aşamasında çok fazla tercih edilen hikâye anlatımı, kullanım alanlarına ve amacına göre çeşitli isimler ile adlandırılabilmektedir. En çok kullanılmakta olan hikâye anlatımı türleri Visual Storytelling ve Transmedia Storytelling olarak bilinmektedir.

Visual Storytelling:  En fazla tercih edilmekte olan hikâye anlatımı yöntemleri arasında bulunan Visual Storytelling, hikâyeleştirmede görsellerin kullanılabilmesine verilmekte olan addır.  Kısa filmler ve video içerikleri gibi görsel çeşitleri bu hikâye anlatımı yönteminde oldukça fazla kullanılabilmektedir.

Transmedia Storytelling: Hikâyeleştirmede çoklu kanalların kullanmış olduğu storytelling yöntemine verilen addır. Genel olarak markalar değişik içerik türleriyle sinema, TV, sosyal medya gibi alanlarda hikâye anlatılıcılığı yapabilmektedir. Yani B2B işletmelerin birçoğu çeşitli medya kanalarından yararlanarak storytelling pazarlama çalışmalarını çeşitlendirebilmektedir.

İlginizi Çekebilir: B2B Alanında Ticaret Yapmak İçin Dubai’de Nasıl Şirket Kurulabilir?

B2B Alanında Storytelling Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli?

Hikâye anlatıcılığı yapmak isteyen B2B işletmelerinin dikkat etmeleri gereken bazı önemli noktalar bulunmaktadır. Bunlardan bazıları:

  • Yapılacak olan hikâye anlatımının hedef kitle ile uygun olması gerekmektedir. Eğer hedef kitleye uygun olmayan hikâye anlatımı çalışmaları yapılırsa çalışmalar başarısızlığa uğrayabilecektir.
  • Hikâye anlatımları gerçekleştirirken mutlaka hedef kitleye hitap edebilmek gerekmektedir. Eğer markanın kimliğine uygun olmayan hikâye anlatımı çalışmaları yapılırsa bu durum kurumsal itibarın zedelenmesine yol açabilmektedir.
  • Her B2B markanın kendine ait bir marka dili olması gerektiğinden hikâye anlatımı çalışmaları yapmaya karar veren B2B şirketlerin marka dillerine uygun olabilecek hikâye anlatımları seçmeye özen göstermeleri gerekmektedir.
  • Markaya ait hikâyenin hikâye anlatımı çalışmaları sırasında kullanılabilmesi müşterilerdeki marka algısını artırarak sadık müşterilere sahip olabilmeye imkân sağlayabilmektedir. Bu sebeple hikâye anlatımı çalışmalarının içerisine marka hikâyesinin de dâhil edilmesi çok doğru bir karardır.
  • Hikâye anlatımı çalışmaları sırasında müşterilere verilmiş olunan sözlere dikkat edilmesi gerekmektedir. Çünkü yerine getirilemeyecek sözler verilmesi markanın kurumsal kimliğini zedeleyebilmektedir.