B2B Alanında Başarılı Markaların Bilinmekte Olan 6 Ortak Özellikleri
4 Kasım 2022
B2B Alanında E-Ticarete Başlamanın Değişik Nedenleri
B2B Alanında E- Ticarete Başlamanın Değişik Nedenleri
7 Kasım 2022

B2B Alanında Sevk İrsaliyesi ve Nasıl Düzenlendiği Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Sevk irsaliyesi,  B2B alanında faaliyetlerini yürütmekte olan işletmelerin satacak oldukları veya sattıkları malları nakil edebilmeleri için düzenlenen, naklin kime ait olduğu, konusu, eşyaya ait bilgiler, birimi, nakil adresi ve şirketler hakkındaki bilgilerin yer aldığı belgelere verilmekte olan isimdir. Ürün satışı sonrasında verilmekte olan sev irsaliyesi bir makbuzdur ve satış sonrasında fatura yerine geçmemektedir.

Sevk irsaliyesi düzenleyecek olan B2B işletmelerin irsaliye düzenlerken pek çok unsuru göz önünde bulundurması gerekmektedir. Ayrıca işletmelerin sevk irsaliyesi hakkında bilgi sahibi olması da gerekmektedir.

Sevk İrsaliyesinde Hangi Bilgilerin Yer Alması Gereklidir?

Sevk irsaliyesi düzenlemesi gerekli olan B2B işletmelerinin sevk irsaliyesinde bulunması gerekli olan bazı bilgilere göre irsaliye düzenlemesi gerekmektedir. Bir sevk irsaliyesinde bulunması gereken en önemli bilgiler şunlardır:

  • Sevk irsaliyesinin düzenleneceği tarih,
  • Sevk irsaliyesine ait belge numarası,
  • Gönderilecek olan malların miktar ve cinsine ait bilgileri,
  • İrsaliyeyi düzenleyecek olan B2B işletmelerine ait olan bilgiler; unvanına ait bilgiler, hesap numarası, iş adresi,
  • Malın gönderilecek olduğu müşteri firmaya ait bilgiler; adı, soyadı, ticari unvanı, vergi dairesi, vergi numarası, teslimat adresi ve iş adresi,
  • Gönderilecek olan malların sev tarihi ( saat ve dakikasının da bildirilmesi gerekmektedir),
  • Malları taşıyacak olan personele veya şoföre ait bilgiler; adı, soyadı, TC. Kimlik numarası,
  • Kargo firması ile yapılacak olan gönderimlerde ( vergi numarası ve ticari unvan ),
  • Malın gönderilecek olduğu yere ait adres bilgileri,
  • Noterden tasdik mührü,
  • Sevk irsaliyesini düzenlemiş olan kişiye ait imzası,
  • Malı teslim eden kişi veya kişilerin imzaları,
  • Malı teslim almış olan kişinin imzası,

Bir sevk irsaliyesi düzenlenirken bu bilgiler göz önünde bulundurularak sevk irsaliyesi düzenlenmelidir. Sevk irsaliyesi düzenleyecek olan B2B işletmeleri kâğıt üzerinde sevk irsaliyesi düzenleyebilecek olduğu gibi e-irsaliye programları kullanarak da sevk irsaliyesi düzenleyebilmektedir.

İlginizi Çekebilir: B2B Alanında Ticaret Yapmak İçin Dubai’de Nasıl Şirket Kurulabilir?

B2B Alanında Sevk İrsaliyesi ile Fatura Arasındaki Bazı Farklar Nelerdir?

Satışı yapılan veya yapılacak olan bir malın depodan çıkarılarak alıcıya teslim edildiğini kayıt altına alabilmek için düzenlenmiş olan belgeye sevk irsaliyesi denilmektedir. Fatura ise ürün satışının sonrasında kesilmiş olan ve ürünün satış işleminin kesin olarak gerçekleştiğini gösteren belgelere verilen addır. Bu sebeple sevk irsaliyesi ile fatura arasında bazı farklılıklar bulunmaktadır. Bu farklardan bazıları;

  • Faturalarda bulunmakta olan ödeme tutarı, ürünün satış tarihi gibi bazı bilgiler sevk irsaliyesinde yer almamaktadır.
  • Faturalar satışı gerçekleştiren B2B firma tarafından kesilirken irsaliyelerini kesenler ise taşıyıcı firmalara göre değişiklik gösterebilmektedir. Ürünleri satın almış olan firma taşıma işlemini gerçekleştirecek olduğunda sevk irsaliyesini kendisi düzenleyebilmektedir.

Fatura ile sevk irsaliyesi arasındaki en belirgin farklılıklardır.

Fatura Sevk İrsaliyesinden Kaç Gün Sonra Kesilmelidir?

Sevk irsaliyesi ile hizmet ve malların taşındığını kayıt altına almış olan B2B işletmelerin sevk irsaliyesini kesmiş olduğu tarihten sonraki 7 günün içinde fatura kesebilme yetkisi bulunmaktadır. Genel olarak işletmeler sevk irsaliyeleri ile birlikte faturalarını da keserek alıcı firmaya iletmekte ve böylece yapmış oldukları satış işlemini yasallaştırmış bulunmaktadır.

İlginizi Çekebilir: B2B İşletmeleri İçin Amazon Komisyon Oranları Nasıldır?

Sevk İrsaliyesini Kimler Düzenleyebilir?

Sevk irsaliyesini, hizmet ve ürün satışı yapmakta olan ve hizmet ve ürünleri satın almakta olan tüketicilere ulaştırma zorunluluğu bulunmakta olan işletmeler düzenlenmektedir.

Satılmakta olan hizmet veya ürünler satıcı tarafından taşınmakta olduğu durumlarda sevk irsaliyesini düzenlemek satıcının görevidir. Ancak satılmakta olan hizmet ve ürünleri alıcı firma taşıyor ise bu gibi durumlarda sevk irsaliyesinin alıcı tarafından düzenlenmesi gerekmektedir.

Sevk İrsaliyesini Kaç Nüsha Olarak Düzenlemek Gerekmektedir?

Sevk irsaliyesini en az 3 nüsha olarak düzenlemek gerekmektedir. Düzenlenmiş olan sevk irsaliyesinin ilk nüshasının müşteriye, iki nüshasının ise ürünleri ve malları taşımakta olan araca verilmesi gerekmektedir. Sitemiz üzerinden B2B e-ticaret konusunda birçok kapsamlı bilgiler öğrenebilirsiniz.