B2B E-Ticarette Etkili Stratejiler ve Öneriler Hakkında Bilinmesi Gerekenler
B2B E-Ticarette Etkili Stratejiler ve Öneriler Hakkında Bilinmesi Gerekenler
4 Ocak 2023
B2B Alanında Kaliteli İçerik Üretimi Ne Demektir ve Nasıl Yapılabilir?
B2B Alanında Kaliteli İçerik Üretimi Ne Demektir ve Nasıl Yapılabilir?
6 Ocak 2023

B2B Alanında Prestij Fiyatlandırma Nedir?

B2B Alanında Prestij Fiyatlandırma Nedir?

Ayrıştırıcı özellikleri öne çıkarmak, benzersiz olmak, kalite amacıyla çok daha yüksek fiyatlı olan ürünleri piyasaya sürme ve yüksek fiyatlı politika izleme yöntemine prestij fiyatlandırma denilmektedir.

Fiyatlandırma tüm şirketler içinde etkili bir strateji gerektirir. Ciddi şekilde ve akıllıca ele alınırsa çok etkili ve gizli bir pazarlama aracına dönüşebilen fiyatlandırma yönteminin birçok dinamiği bulunur. Sepet fiyatlandırma, psikolojik fiyatlandırma, prestij fiyatlandırma, tüketici bazlı fiyatlandırma, paket fiyatlandırması gibi çeşitleri bulunmaktadır.

Prestij fiyatlandırma ürünlere daha yüksek fiyat belirleyerek ürünleri daha kaliteli ve seçkin gösterebilmeyi sağlamaktadır. Bu politika B2B markalara prestij kazandırmada, geniş kitlelere değil de daha çok nish bir alana hitap etmektedir.  Bunun sebebi ise daha pahalı ürünler satılıyor olmasıdır.

Prestij fiyatlandırma tekniği, bir hizmet veya ürünün lüks veya yüksek kalitede iletilmesi için yüksek fiyatta tutmayı içermekte olan pazarlama yöntemidir. Düşük fiyatlar hedef tüketicilerce düşük kaliteye çevrildiğinden genel olarak yüksek kalitedeki ürünler için kullanılmakta olan tekniktir.

İlginizi Çekebilir: B2B E-ticaret Yaparak Dolar Kazanılabilecek Siteler Hangileridir?

B2B alanında Prestij Fiyatlandırmada Amaç Nedir?

Prestij fiyatlandırma B2B şirketler için psikolojik pazarlama avantajı sağlayabilme yeteneğine sahip olup alıcıların, bir markaya ait ürünün daha pahalı olmasından dolayı rakiplerinden kaliteli olacağı varsayımından faydalanmaktadır.

Prestij fiyatlandırma,  B2B işletmenin müşteri çekebilmek amacıyla fiyatlarını ortalamanın üzerinde veya yüksek belirlemesidir. Bu stratejide düşünce, pek çok kişinin yüksek olan fiyatları iyi bir kaliteyle ilişkilendirmesidir. Bazı itibarlı B2B markalar için daha uygun fiyatlara sahip ürünler kalitesiz olarak kabul edilebilir. Prestij fiyatlandırma bir ürüne ait fiyat noktasının müşterilerin esas ürünün kendisiyle alâkalı algısını etkileyebilmeyi amaçlayan psikoloji fiyatlandırmasının bir dalı olarak bilinir.

Prestij Fiyatlandırmanın Avantajları

Prestij fiyatlandırma yöntemini kullanmakta olan markalar ürün kalitesi ile alakalı müşteriyi ikna edebilmeli satış öncesinde ve sonrasında müşteri deneyim ve memnuniyetini üst seviyede tutabilmelidir. Aksi olursa tüketici yüksek fiyat ödemiş olduğu halde memnun kalmazsa bir daha aynı markadan alışveriş gerçekleştirmesi mümkün olmaz.

B2B Alanında Prestij Fiyatlandırmanın Dezavantajları

Prestij fiyatlandırma bazı kimseler tarafından ters tepkiye sebep olabilmektedir. Fiyatı yüksek olan ürünler nedeniyle bazı tüketici işletmeler fiyatı daha uygun ürünlerin arayışı içerisine sürüklenebileceğinden B2B markasından uzaklaşmalarına sebebiyet verebilmektedir. Özellikle de piyasada eşdeğerleri bulunan ürünler için bu durum daha bir olası hal almaktadır. Prestij fiyatlandırma yönteminin olumlu etkiler yaratabilmesi için hedef kitlelerin beklentileri ve tepkileri, B2B markanın amacının ne olduğunun iyi ölçümlenerek tespit edilmesi gerekmektedir.

B2B Alanında Prestij Fiyatlandırma Nasıl Yapılmaktadır?

Prestij fiyatlandırma, her çeşit B2B işletmeler tarafından müşterilerinin kararlarını artırmak ve değer duygularına hitap için kullanılmaktadır. Bu yöntemi dinamik şekilde kullanabilmek için büyük bir marka olmaya gerek yoktur. Spesifik ve nish orta veya küçük B2B işletmeler de hedef kitlelerine doğru kanaldan ulaşabildiklerinde prestij fiyatlandırma yönteminden yararlanarak ürünlerini satıp kazanç sağlayabilmektedir. Prestij fiyatlandırmanın nasıl yapılmakta olduğu ile ilgili bazı unsurlar yer almaktadır. Bunlar;

Kurumsal Bir B2B Kimlik ve Marka ile Hedef Kitlenin Karşısına Çıkılması

Prestij fiyatlandırma yöntemini kullanmak isteyen B2B işletmelerin güvenilir ve kurumsal bir çizgide olmaları gerekmektedir. Kurumsal B2B firmalara güven duymakta olan kullanıcılar ürünün fiyatı yüksek de olsa güvenerek satın almaktadır. İletişim hizmetleri, şeffaflık ve kurumsallığın yüksek olması durumları, prestij fiyatlandırma yönteminin önemli belirleyicileridir.

İlginizi Çekebilir: B2B E-ticarette Renkler Satışları Nasıl Etkilemektedir?

Olumlu Marka İmajına Sahip Olunması

Daha yüksek fiyatlara sahip ürünlerin desteklenmesinde en önemli unsurlardan birisi de B2B şirketinin olumlu imaja sahip olabilmesidir.  B2B markasının olumlu imaja sahip olabilmesi tüketicilerde B2B markaya karşı olumu izlenimler oluşturacağından, ürünler yüksek fiyatlara sahip olsa bile satın alma oranlarının yüksek olmasını sağlayabilmektedir.

Tutarlı Fiyatlandırmalar Yapabilmeye Özen Gösterilmesi

Ürünlerin kalitesini yüksek fiyatlı olması gösterir ancak tutarlı fiyat politikası ile hareket etmek oldukça önemlidir. Müşteriler tutarlı olmayan fiyatlandırmalar gördüğünde hızlı bir şekilde başka B2B markalara yönelecektir. Müşteri kaybetmek istenmiyorsa müşterileri çekebilecek tutarlı özendirme ve indirimlerden yardım alınması gerekmektedir.