Pazarlama-Teknikleri
B2B Alanında En Çok Tercih Edilen Pazarlama Teknikleri Nelerdir?
20 Ocak 2023
B2B Alanında Pinterest Pazarlamasını İyileştirebilecek Taktikler Nelerdir?
B2B Alanında Pinterest Pazarlamasını İyileştirebilecek Taktikler Nelerdir?
23 Ocak 2023

B2B Alanında Kitlesel Pazarlama Ne Demektir?

kitle-pazarlama

B2B alanında tüketicilerin oldukça büyük bir bölümünü çekmeye yönelik olan strateji türüne kitlesel pazarlama denilmektedir. Niş değişiklikleri görmezden gelerek çok fazla sayıdaki potansiyel müşterilere hitap edebilmeyi amaç edinmektedir. Kitlesel pazarlama stratejilerinde ürün için en yüksek maruz kalmayı elde edebilmek adına düşük fiyatlarla yüksek satış hacmine odaklanma hedeflenilmektedir.

B2B alanında kitlesel pazarlama bir grup işletme yerine bütün pazara hitap etmektedir. Kitlesel pazarlama tekniklerinde olabildiği kadar geniş kitleye ulaşabilmek için kitle iletişim araçları ve kitle dağıtımı kullanılmaktadır. Kitlesel pazarlama en fazla sayıdaki potansiyel müşterilere reklam verebilmeyi hedefler.

İlginizi Çekebilir: B2B Alanında Pazarlama Hunisi Oluşturabilmeyi Optimize Etmek İçin İpuçları

B2B alanında kitlesel pazarlama nedir denildiğinde;

  • Bir ürünü mümkün olabildiğince çok daha fazla işletmeye satabilme niyeti ile yapılan pazarlama türüne kitlesel pazarlama denilmektedir.
  • Merkez noktası toplu olan satışlardır. Sadık müşterilere sahip olma, müşterilerle ilişki kurabilme tarzındaki hedefler genel olarak ikinci plandadır.
  • Geniş kitlelere hitap eden pazarlama teknikleri uygulanmaktadır.
  • B2B işletmeler açısından toplu pazarlama, sadece çok sayıdaki düşük kaliteye sahip müşteri adayları oluşturabilmeye hizmet edecek niteliktedir.

B2B Alanında Kitlesel Pazarlamanın Özellikleri Nelerdir?

B2B alanında kitlesel pazarlama kendi içerisinde pek çok özelliğe sahip nitelikte bir pazarlama yöntemidir. Kitlesel pazarlamanın bazı özellikleri;

  • Kitlesel pazarlama oldukça büyük tüketici işletme gruplarını hedeflemektedir.
  • Kitle pazarlamasında yaygın bir şekilde kitle iletişim araçları kullanılmaktadır. Bunların arasında dijital pazarlama, sosyal medya, basılı yayınlar ve televizyon teknikleri yer almaktadır.
  • Kitle pazarlamasında oldukça geniş bir hedef kitleye hitap edildiği için basit, genel ve herkesin anlayabilecek olduğu bir reklam dili tercih edilmektedir.
  • Duygulara hitap etme ve işletmelere harekete geçirebilme gibi taktiklere yer verilmektedir.
  • B2B alanında marka hatırlama ve marka oluşturma gayretlerinde piyasaya yeni teklif sunabilme amacıyla kullanılmaktadır.
  • Kampanya ve reklam stratejileri satın aldırabilmeye yönelik pazarlama yöntemidir.

B2B Alanında Kitlesel Pazarlama Avantajları Nelerdir?

Kitlesel pazarlama yöntemlerinin sahip oldukları en büyük avantajlardan birisi küçük işletme pazarlama stratejilerine göre daha az maliyetlerle daha çok kitlelere ulaşabiliyor olmasıdır.

  • Bir B2B şirket kitlesel pazarlama kullanmak istediğinde, dağıtmış olduğu her reklam çeşitli kanallara gönderilerek binlerce veya milyonlarca müşteriye ulaşabilme imkânına sahiptir.
  • Çok kanallı pazarlama stratejisiyle çalışmakta olan B2B alanında kitlesel pazarlama, çok kanaldan tek mesaj ve reklam mantığı ile ilerlemektedir. Kitlesel pazarlamaya en iyi örnek olarak televizyon reklamları gösterilebilmektedir.
  • Kitlesel pazarlamayı kullanmakta olan B2B şirketler hizmet ve ürünlerini daha az maliyetle üretebilmektedir. Toplu ve genel satışa yönelmiş olduklarından niş pazarlama ürünlerine göre maliyetleri daha da az olabilmektedir.
  • Kitlesel pazarlama tekniklerini kullanıyor olmanın diğer bir avantajı ise B2B alanında marka bilinirliğinin bulunuyor olmasıdır. Birçok büyük B2B marka kitle pazarlama reklamlarından yararlanmaktadır.

 Kitlesel Pazarlamanın Dezavantajları Nelerdir?

Kitlesel pazarlama, B2B büyük şirketler açısından başarılı olsa da pazardaki değişiklikler sebebi ile bazı dezavantajları da bulunmaktadır.

Kitle pazarlama teknikleri küçük ve orta ölçekli B2B şirketler için etkili olmayabilmektedir. Bu tür işletmelerin hedef kitleyi temel alan niş pazarlama tekniklerine yönelmesi daha etkili sonuçlar oluşturabilecektir.

Kitlesel pazarlamanın başka bir dezavantajı da kitlesel pazarlama tekniklerinin büyük bir pazarda yer alan herkesi bir hizmet ya da ürünle memnun edebilmeyi hedefliyor olması ve onlara çok daha iyi hizmet sunabilmek için küçük grupları hedeflemekte olan başka şirketlerce zorlanabiliyor olmasıdır.

İlginizi Çekebilir: B2B Alanında Uluslararası Taşımacılık Nakliye Türleri ile İlgili Bilinmesi Gerekenler

B2B Alanında Kitlesel Pazarlamaya Örnekler

Kitlesel pazarlama örnekleri oldukça çeşitlilik göstermektedir. Hijyen ürünleri, kozmetik ürünler, deterjan markaları genel olarak kitlesel pazarlama tekniklerini kullanmayı tercih etmektedir.

B2B alanında kitlelere hitap etmekte olan pazarlama ürünleri dikkate alındığında; belirli hizmet türleri, dayanıklı tüketim ve hızlı tüketim ürünleri gibi belli başlı sektörlerde kitlelere yönelik pazarlama teknikleri daha yaygın olarak kullanılmaktadır.