B2B Alanında Ses Getiren Stratejiler
13 Eylül 2022
B2B Alanında Kullanılmakta Olan Fatura Çeşitleri ile İlgili Bilinmesi Gerekenler
15 Eylül 2022

B2B Alanında Kitle Psikolojisi ile İlgili Bilinmesi Gerekenler

B2B Alanında Kitle Psikolojisi ile İlgili Bilinmesi Gerekenler

Psikoloji, yaşantımızda doğrudan etkilere sahip olan bir kavram olup, tüketicilerin satın almayla ilgili davranışları üzerinde de oldukça büyük bir etkiye sahip olduğu bilinmektedir. Tüketicilerin neredeyse büyük bir çoğunluğunun satın alma ile alakalı davranışlarını etkilemekte olan faktörler kitle psikolojisi hakkında bazı bilgilere ulaşılmasını sağlamaktadır.

Dijitalleşen çağın getirisi olarak B2B ticaret alanına yeni girecek olan işletmelerin ilk olarak satış pazarlama stratejilerini tüketici psikolojilerine uygun şekilde uygulayabilmesi için kitlelerinin psikolojisi ile alakalı bilgi sahibi olmaları gerekmektedir.

İlginizi Çekebilir: B2B ile Yurtdışına Satış Yapabilme Rehberi

Kitle Psikolojisi Nedir?

Çevrimiçi satış yapacak ve B2B ticaret sitesi kuracak olan işletmelerin veya girişimcilerin öncelikle yapmaları gereken çalışma, tüketici firmaların satın alma ile ilgili eğilimlerini en iyi şekilde analiz edebilmeleridir.  B2B ticaretteki başarıların artması, tüketici davranışlarının iyi anlaşılması ile yakından alakalı bir konudur. B2B ticaret alanında kitle psikolojisi konusu, bununla alakalı bir konudur. İnsan zihninin satın almayla ilgili kararlar üzerinde doğrudan bir etkiye sahip olduğu bilinmektedir. Kitlelerin psikolojilerini en doğru şekilde analiz etmeyi başararak, çevrimiçi stratejiler geliştirebilmek ve tüketicilerin satın alma ile ilgili dürtülerini harekete geçirebilmek mümkün olabilmektedir.

B2B ticaret alanında tüketicilerin satın alma eylemlerine en uygun satış stratejilerini geliştirebilmek gerekmektedir.

Tüketicilerin Satın Alma Süreçleri

Araştırma Süreci: Tüketici firmalar bir ürünü çevrimiçi olarak satın almaya karar verdiklerinde ilk olarak o ürünle ilgili araştırmalar yapmaya başlarlar. Bu süreç araştırma süreci olarak adlandırılmaktadır.

Karşılaştırma Süreci: Tüketici firmalar bir ürünle ilgili araştırma yapmaya başladıklarında pek çok farklı site üzerinden ürünü; ölçü, beden, renk, teslimat, kargo, kalite ve fiyat gibi ölçütlere göre karşılaştırdıkları süreçtir.

Değerlendirme Süreci: Tüketici firmalar ürünü ölçüt süzgecinden geçirdikten sonra satın almaya karar vermektedir. Bu süreç değerlendirme süreci olarak bilinmektedir.

Satın Alma Süreci: Tüketici firmaların ürünü satın almasının ardından artık o B2B ticaret sitesinin müşterisi olma durumları gerçekleşmektedir.

Deneyim Süreci: Tüketici firmalar satın alma süreçleri ve ürün ellerine ulaştıktan sonraki süreçleri deneyim etmeye başlamaktadır. Bu süreç deneyim sürecini oluşturmaktadır.

Bağ Kurma Süreci: Tüketici firmalar ürünü teslim alma sürecini tamamladıktan sonra ürünle ve firmayla aralarında bir bağ kurulmaktadır. Bu süreçte firmanın markayı ve ürünü hatırlanabilir kılması, ürüne bilinirlik kazandırması ve ürüne değer katması oldukça önemlidir.

Yeniden Satın Alma Süreci: Tüketici firmalar eğer iyi bir satın alama deneyimi yaşamışlarsa çevrimiçi mağazadan yeniden satın alma potansiyeli olan müşteriler konumuna dönüşmektedirler.

B2B ticaret alanında kitlelerin psikolojisi denildiğinde B2B ticaret sitelerindeki bu döngülerin her adımında tüketicileri müşteri olmaya ikna etme ve bir yerden satın almaya teşvik edilebilmesinin hedeflenmesi gerekmektedir.

İlginizi Çekebilir: B2B Alanında Müşteri İlişkileri Yönetimi Neden Önemlidir?

B2B Ticaret Alanında Kitle Psikolojisini Etkileyen Faktörler

Günümüzde B2B ticaret, hızla gelişmekte olan bir alan olarak dikkat çekmektedir. Hızla dijitalleşmekte olan dünyanın kitlelere olan etkisinin de oldukça yüksek olduğu bilinmektedir.  B2B ticaret alanında pek çok faktör kitlelerin psikolojisini etkileyebilmektedir. Bunlar;

  • Ekonomi,
  • Eğitim,
  • Yaş,
  • Toplumsal olaylar,

B2B Ticaret Alanında Bir Ürünü Satın Almaya Teşvik Eden Faktörler

B2B ticaret siteleri uygulayacak oldukları birkaç strateji ile sitelerini ziyaret etmekte olan tüketici firmaları satın almaya teşvik edebilmektedir. Bu stratejiler

Ürün Özellikleri ve Açıklamaları: Çevrimiçi mağazalar, fiziksel mağazalara göre değişik bir iletişimle ilerlemektedir. Müşterilerin satın almak istedikleri ürünler hakkında detaylı bilgiler vermek müşterileri satın alma konusunda ikna edici bir yöntem olabilmektedir. Ürün hakkındaki açıklamaları ve özellikleri detay atlamadan müşterilerin gözünden düşünerek doldurmak gerekmektedir.

Kargo Ücretleri:  B2B ticaret mağazalarında; kargo süresi, teslimat seçenekleri ve kargo ücretinin satın alımlarda rolü oldukça büyüktür. Şayet indirimli kargo ve ücretsiz kargo seçenekleri yer alıyorsa ana sayfada mutlaka gösterilmelidir.

İade Politikası: Müşteriler çevrimiçi alışverişlerde daha fazla bir güven duygusuna ihtiyaç duymaktadır. Satın almak istedikleri ürünle alakalı herhangi bir sorun yaşadıklarında veya iade etmeyi istediklerinde bunun kolay ve mümkün olmasını istemektedirler.