B2B Alanında Veri Analitiği Hakkında Bilinmesi Gerekenler
12 Aralık 2022
Küçük-B2B-İşletmeleri
Küçük B2B İşletmelerin Yükselebilmesini Sağlayabilecek Olan Bazı İpuçları
14 Aralık 2022

B2B E-ticarette Online Satış Sitesi Kurabilmek İçin Bilinmesi Gereken Unsurlar

B2B e-ticaret alış veriş sitesi kurma, son yıllarda en fazla tercih edilmekte olan girişimlerden biri olarak bilinmektedir. Bunun nedeni, aslında çok kolay bir işmiş gibi görünmesidir. Geleneksel yöntem ticaret ile kıyaslandığında birçok açıdan kolay ve avantajlıdır ancak dikkat gerektiren unsurları yer almaktadır. Sadece tüm detaylarını düşünerek organize olabilmeyi başaran girişimciler B2B e-ticaret alanında başarıya ulaşabilmektedir. B2B e-ticaret girişimlerinde yapılan yanlış tercihler, e-ticaret girişimlerinin de sona ermesine neden olmaktadır. B2B e-ticaret yapmak isteyenlerin ihtiyacı olacak temel öğeler; verimli çalışanlar, doğru tasarlanmış ve güçlü bir altyapıya sahip çevrimiçi satış sitesi kurabilmektir. Online satış sitesi kurmak için  gereken bazı  adımlar yer almaktadır.

B2B E-Ticarette Online Satış Sitesi Kurabilmek Neler Yapılabilir?

Az sermayeyle bir iş kurmayı düşünenlerin ilk tercihleri arasında online satış sitesi kurmak yer almaktadır. Online satış sitesi kurma girişiminde bulunabilmek için hiçbir ayrıntının atlanmaması ve gerekli olan tüm detaylara hâkim olunması gerekmektedir. Çevrimiçi satış sitesi kurma işlemine başlanmadan ilk olarak bir plan hazırlayarak adımlar halinde ilerlenmesi en önemli unsurlardandır.

İlginizi Çekebilir: B2B İşletmeleri İçin Amazon Komisyon Oranları Nasıldır?

B2B E-ticaret Alanı Seçimi Yapılması

B2B e-satış sitesi kurabilmek için ilk önce bir alan bulunması gerekmektedir. Mevcut olan ekosistemlerden birine dâhil olunması ya da kendi alanlarının yaratılabilinmesi gerekmektedir. Bu seviyede proje ve bütçe göz önünde bulundurulmalıdır. Bütçe çok yüksek değilse ve küçük ölçekli girişimci olarak işe başlamak düşünülüyorsa sanal pazaryeri oldukça ideal bir B2B e- ticaret alanı olarak düşünülebilir. Sanal pazaryeri için herhangi bir sermaye yatırılmasına gerek duyulmamaktadır. Ancak mağaza ücreti, hizmet bedeli ve komisyon ödemek gerekeceği için kar oranı düşmekte ve bu nedenle B2B markalar ön planda olamamaktadır.

Şayet büyük ölçekli bir B2B e- ticaret markası olunması hedefleniyorsa, B2B e-ticaret alanı olarak markanın kendine ait web sitesi tercih etmesi gerekmektedir.

Hedef Kitle Belirlenmesi

B2B e-ticarette online web sitesi kurmadan önce, ilk olarak hedef kitle belirlemek gerekmektedir. Bunun sebebi de hazırlanacak sitenin hedef kitleye hitap edecek olmasıdır. Hedef kitle fonksiyonel ve görsel açıdan kullanışlı bir site ile karşılaşmak istemektedir.

Tek başına bir çevrimiçi satış sitesi kurmak yeterli olmayabilmektedir. Sitede satılacak olan ürünlere de karar verilmesi gerekmektedir. Kategori ve ürün seçimlerinin de hedef kitle göz önünde bulundurularak yapılması gerekmektedir. Eğer aktif bir biçimde hizmet verilmekte olunan alan varsa, var olan alana uygun hedef kitle belirlenmesi daha doğru bir tercih olacaktır.

Rakiplerin İyi Analiz Edilmesi

B2B e-ticaret sitesi kurulması, oldukça yoğun rekabet ortamına geçiş yapılması anlamına gelmektedir. Bu alana giriş yapılan andan itibaren pek çok rakiple karşılaşılması mümkündür. Bu durumda yapılması gereken, rakiplerin yakından takip edilmesidir. B2B markası ile aynı ürün ve ürün gruplarının satışını yapmakta olan diğer B2B e-ticaret markalarını özellikle daha yakından takip etmek gerekmektedir. Rakipleri, onların fiyat politikalarını, kampanyalarını ve ürün kalitelerini tahmin edecek derecede analiz etmek gerekmektedir.

İlginizi Çekebilir: B2B Alanında Ticaret Yapmak İçin Dubai’de Nasıl Şirket Kurulabilir?

Site Ödeme Sağlayıcılarına Karar Verilmesi

Günümüz şartlarında teknoloji, B2B e-ticarette çevrimiçi satış yapabilmek açısından oldukça uygun ortamlar yaratmış durumdadır. Güvenli şekilde oluşturulmuş ödeme altyapıları ile müşteriler güvenli bir şekilde ödeme yaparken kazanılmış paralar da risk altına girmemektedir. Bu sebeple dikkat edilmesi gereken en önemli konu doğru ödeme sağlayıcıları seçebilmektir. Aynı zamanda müşteri işletmelere farklı ödeme yöntemleri sunabilmeniz gerekmektedir. Özellikle B2B alanında e-ticarette satışlar çoklu yapıldığından Kredi ve banka kartı dışında, birden fazla kartla ödeme, taksitli ödeme ve EFT gibi yöntemlere de yer verilmesi gerekmektedir. Bu şekilde daha fazla müşteri işletmelere ulaşmak mümkündür.

Hedeflerde Gerçekçi Olunması

B2B e-ticarette işe başlanmadan ilk olarak yapılması gereken durumlardan biri de strateji planları oluştururken hedeflerin tutarlı belirlenmesidir. Küçük hedeflerden büyük hedeflere doğru ilerlemeye özen gösterilmesi gerekmektedir.