2022 Yılında B2B Pazarlama Stratejileri Nasıl Yükseltilebilir?
11 Mayıs 2022
B2B Satış Stratejileri Oluşturulurken Cevaplanması Gereken 5 Soru
14 Mayıs 2022

B2B Alanında Uygulanabilecek Olan En İyi Pazarlama Stratejileri

B2B Alanında Uygulanabilecek Olan En İyi Pazarlama Stratejileri

Bazı B2B firmaları B2B alanındaki pazarlama stratejilerini hala geleneksel yöntemleri tercih ederek hazırlamayı uygun bulmaktadır. Hedef kitle olarak belirlenmiş olan potansiyel müşterilerine kapsamlı olan dijital broşürlerle ya da e-posta mesajları ile ulaşmayı tercih etmektedir.B2B firmaları bu yaklaşımları ile hedef kitlenin kendilerine geri dönüş yapmasını sağlayarak etkileşimde bulunabilmeyi ve yeterince ikna edici olabilmeyi amaçlamaktadır.

Ancak teknolojinin artık her alanda çok fazla gelişmiş olması ile birlikte B2B alanı da bu durumdan oldukça etkilenmiş durumdadır. Çünkü teknolojinin gelişmesiyle birlikte potansiyel hizmet alıcılarının da davranışları değişim göstermektedir. Potansiyel alıcılar artık, kişisel referansları inceleyerek fikir edinmek ya da adreslerine doğrudan ulaşan kargoları kabullenmekten çok, aradıkları firmayı bularak satın alım noktasında değerlendirebilmek amacıyla Google araması yapmayı tercih etmektedir.

İlginizi Çekebilir: Dinamik Fiyatlandırma Yöntemleri B2B’ye Nasıl Uyarlanmaktadır?

Uluslararası pazarlama araştırmaları şirketi tarafından yapılmış olan bir araştırmaya göre, dijital erişimin çok hızlı yaygınlaşmasına ve ilerliyor olmasına rağmen, B2B alıcılarının %77’sinin satın alma işlemlerinin zaman alıcı deneyimler olduğunu düşündüklerini ortaya çıkarmıştır. Bu nedenle B2B alanında pazarlama stratejileri oluşturulurken potansiyel müşterilerin ve mevcut müşterilerin isteklerine ve ihtiyaçlarına dayalı pazarlama planları oluşturulmalıdır.

İlginizi Çekebilir:

B2B şirketlerinin yarışa devam edebilmesi ve ayakta kalabilmesinin yanı sıra sürdürülebilir bir büyümeyi elde edebilmeleri için yardımcı olabilecek B2B alanında uygulanabilecek  pazarlama stratejileri bulunmaktadır.

  • B2B Markasını Geliştirme

Marka, logonun, ismin, promosyon olarak dağıtılan ürünlerin ve müşterilerin şirketle yaşamakta olduğu tüm deneyimlerin toplamına verilen isimdir. Bu nedenle markanın kişilere ne hissettirdiği oldukça önemli bir konudur. Markanın temel hedefi, müşterilerin uzun zaman hatırlayabilecekleri duygusal ve entelektüel bir deneyim sağlayarak güçlü bir bağlantı kurulması olmalıdır. Güçlü markalar, kişilerin dikkatlerini hemen çekebilen ve gitmelerine izin vermeyen markalardır.

  • Derinlemesine Araştırma

Derinlemesine araştırma, bir modern pazarlama stratejisinin en sağlam temellerindendir. Hem marka hem de pazar yeri ile ilgili yapılmış olan kapsamlı araştırma, iyi kararlar verilmesine yardımcı olmaktadır. Araştırma yapmak, müşterileri çok daha iyi tanımaya yardımcı olmakta ve müşterilere daha iyi hizmet verilebilmesi için markayı daha iyi bir konuma yükseltebilmektedir.

  • B2B Yönlendirme Pazarlamaları

Kulaktan kulağa iletişim, günümüzdeki dijital çağda bile zamana ve yere göre en iyi pazarlamalardan biri olarak görülebilmektedir. Yapılan araştırmalara göre B2B karar vericilerin %84’ü satın alma işlemlerine yönlendirmelere dayalı olarak başlamaktadır. Markadan memnun olan müşterilerin markayı tanıdıklarına tavsiye etmeleri işletmenin rakiplerinden daha fazla puan almasına yardımcı olabilmektedir. Bu nedenle müşterilere değerlendirme yapabilecekleri noktalar oluşturulması gerekmektedir.

  • Yüksek Performanslı Bir Web Sitesinin Bulunması

Bir şirkete ait web sitesi en önemli varlıklardan biri olup, görünürlük oluşturabilmek için de oldukça kritik bir araçtır. Potansiyel müşterilerin web sitesine internette kolayca ulaşabilmesi oldukça önemlidir. Müşterileri oldukça kaliteli ve yüksek performanslı bir web sitesi ile karşılamakfirmayı dikkate alarak incelemelerini sağlamaktadır.

  • Sosyal Medyayı Kullanmak

YouTube, Twitter, Instagram ve Facebook gibi yaygın sosyal medya alanları kullanılarak markaya erişimin hedef tüketicilere göre ayarlanması gerekmektedir. Sosyal medya, dünya genelindeki potansiyel müşteriler ile bağlantı kurulabilmesini sağlayan en etkili yollardan biri olarak bilinmektedir. Bu nedenle B2B markaların aktif olarak sosyal medyada yer alması gerekmektedir.

İlginizi Çekebilir: B2B Alanında Spor Malzemelerinin Satışı Nasıl Yapılabilmektedir?
  • Sağlam İçerik Pazarlama Stratejileri

B2B web sitelerinin ziyaretçilere alakalı bilgiler sağlamak açısından görsel anlamda yüksek kaliteli ve çekici görsellerin yanı sıra ilgi çekici içeriklerle de desteklenmesi gerekmektedir. Ziyaretçilere faydalı ve güvenilir bilgiler verildiğinde müşteriler markaya güven duymaya başlamaktadır. Bu nedenle B2B işletmelerin sağlam içerik pazarlama stratejileri uygulamaları gerekmektedir.

  • B2B E-posta Pazarlama Faaliyetleri

e-postayla pazarlama doğrudan olup, bireyseldir ve aboneleri ilk potansiyel müşterilere ve sonra gerçek satın alan müşterilere dönüştürebilen başarılı etkileşimlere yol açmaktadır.